3 tips voor het regelen van een persoonlijke uitvaart  - Tweestedenziekenhuis.nl

3 tips voor het regelen van een persoonlijke uitvaart 

3 tips voor het regelen van een persoonlijke uitvaart 

redactie

Laatst bijgewerkt

Als je een uitvaart gaat regelen voor iemand die dicht bij je stond, wil je dit natuurlijk zo persoonlijk mogelijk maken. Je wilt immers dat het een waardig en passend afscheid wordt voor degene die is overleden. Maar hoe zorg je nu dat een begrafenis of crematie persoonlijk is en er meer warmte in de ceremonie komt? In dit artikel geven we je 3 tips voor het regelen van een persoonlijke uitvaart!

1. Kies een passende locatie

Een uitvaart organiseren in een uitvaartcentrum is de voor de hand liggende keuze, maar misschien weet je wel een locatie die veel beter past bij de overledene. Vandaag de dag zijn er veel bijzondere en unieke locaties waar jij een uitvaart mag organiseren. Voorbeelden hiervan zijn een strandtent, een accommodatie in het bos, een landhuis of zelfs een kasteel. Misschien is er wel een locatie waar de overledene speciale herinneringen aan had. Door voor een andere locatie te kiezen, kun je een uitvaart al veel persoonlijker maken. 

2. Vraag aanwezigen iets mee te nemen

Een andere manier om een begrafenis of ceremonie persoonlijker te maken, is door alle genodigden te vragen iets mee te nemen dat hen doet denken aan de overledene. Misschien een voorwerp waar ze herinneringen aan hebben met de overledene, maar het kan ook een bepaalde outfit zijn die ze aantrekken die de overledene heel mooi vond. Of je vraagt iedereen om de lievelingsbloemen van de overledene mee te nemen. Je kunt een aantal mensen ook het verhaal laten vertellen achter hetgeen dat ze meenemen naar de uitvaart. Zo kun je meteen samen herinneringen ophalen!

3. Personaliseer de catering bij de uitvaart

Ten slotte is het personaliseren van de catering een goede manier om een uitvaart persoonlijker te maken. Naast koffie en thee kun je bijvoorbeeld ook het lievelingsdrankje van de overledene laten serveren. Hield de overledene bijvoorbeeld van wijn of juist van een bepaalde vruchtensap? Breng met z’n allen een toast op hem of haar uit met het lievelingsdrankje. Had de overledene een lievelings lunchgerecht of iets dergelijks? Dan kun je er ook voor kiezen om na de uitvaart nog met een groep dit lievelingsgerecht te gaan eten. 

Veelgestelde vragen

Wat zeg je tijdens een uitvaart?
Mag je spreken tijdens een uitvaart, deel dan het liefst mooie herinneringen die je hebt aan de overledene of iets dat je erg aan hen bewonderde.

Hoe maak je een uitvaart persoonlijk?
Er zijn diverse manieren om een uitvaart persoonlijker te maken, bijvoorbeeld het kiezen van bepaalde muziek, het serveren van bepaald eten of drinken en het kiezen van een locatie die iets betekende voor de overledene.

Welke opties na overlijden?
In Nederland zijn er een aantal opties waaruit je kunt kiezen voor na je overlijden: begraven, cremeren, het zeemansgraf of je lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap. Daarnaast zijn er speciale plekken om begraven te worden, zoals een natuurbegraafplaats.

Dit artikel is geschreven door: redactie

Website