Als je net een baby hebt, let je natuurlijk heel goed op en maak jij je waarschijnlijk snel zorgen als er iets niet lijkt te kloppen. In sommige gevallen maak jij je hopelijk druk om niets, maar je kunt nooit te voorzichtig zijn. Baby’s kunnen immers niet praten en dus ook nog niet aangeven wanneer ze ergens last van hebben. Merk je de afgelopen dagen dat jouw baby geen ontlasting heeft, maar wel winden laat? Dan is de kans groot dat je baby obstipatie heeft. Dat is niet ernstig, maar wel vervelend. Gelukkig zijn er dingen die je hier tegen kunt doen. In dit artikel vertellen we je wat de oorzaken kunnen zijn van obstipatie en hoe je het kunt behandelen!
Iedere baby is verschillend, dat geldt ook voor hoe vaak ze poepen. Er is niet echt een ‘normaal’ aantal keer. De darmen en stoelgang van baby’s zijn namelijk nog erg onvoorspelbaar en snel geprikkeld door dingen die er om hen heen gebeuren. Een baby heeft pas echt obstipatie als hij of zij moeite heeft met poepen. Vaak merk je dan dat de baby geen ontlasting heeft voor een langere tijd, maar wel winden laat. Daarnaast is de poep vaak hard en doet het poepen pijn. Verstopping komt veel voor bij baby’s, maar gaat gelukkig vaak snel weer over. Hieronder zetten we 3 mogelijke oorzaken voor je op een rij van obstipatie bij baby’s.
Dit is de meest voorkomende oorzaak van obstipatie bij baby’s. Dit kan op diverse manieren voorkomen:
Bij flesvoeding hebben baby’s over het algemeen vaker last van obstipatie dan bij borstvoeding. Krijgt jouw baby flesvoeding? Dan is het normaal als hij drie keer per dag tot drie keer per week poept. Merk je dat jouw baby echt geen ontlasting krijgt, maar wel winden laat? Dan is de kans groot dat hij of zij verstopping heeft door de flesvoeding. Controleer op de verpakking of je de voeding wel op de juiste manier klaarmaakt. Vanaf een leeftijd van 6 maanden is het belangrijk dat een baby genoeg vocht en vezels binnenkrijgt.
Bij borstvoeding komt obstipatie veel minder voor dan bij flesvoeding, maar het kan nog steeds gebeuren. Vaak poept een baby 5 tot 6 keer per dag als hij of zij borstvoeding krijgt. Vaak neemt de baby bijna alle voedingsstoffen op die meekomen met de moedermelk. Mocht je baby toch last hebben van verstopping terwijl hij of zij borstvoeding krijgt, dan kan het helpen om je eigen dieet aan te passen. Wat jij eet heeft namelijk invloed op de kwaliteit van de melk die je geeft. Probeer voldoende vezels, fruit en groente te eten en drink minimaal 1,5 liter water per dag. Het komt wel eens voor dat jouw baby gevoelig is voor iets dat je eet, maar dat is maar zelden.
Is jouw kindje al begonnen met vaste voeding eten? Dan kan het zijn dat hij of zij last heeft van verstopping omdat het kind de verkeerde vaste voeding binnenkrijgt. Let er op dat jouw kindje niet te veel geraffineerde granen of gepofte rijst krijgt. In plaats daarvan kun je beter gekookte granen geven, zoals gerst, haver en quinoa. Andere voedingsmiddelen die helpen bij verstopping zijn:
Ben je zover dat je weet dat jouw baby verstopping heeft, dan wil je natuurlijk weten wat je ertegen kunt doen. Een baby medicijnen geven tegen verstopping is niet verstandig en vaak ook niet nodig, maar er zijn een aantal andere dingen die je wel kunt doen:
Wil je zeker weten of jouw baby wel of geen verstopping heeft? Hieronder zetten we alle symptomen van verstopping bij een baby voor je op een rij:
Het langste dat normaal is bij borstvoeding is 10 dagen, bij flesvoeding kan dit zelfs drie weken zijn zonder dat er echt iets mis is.
Je kunt dit doen door te letten op je eigen dieet als je baby borstvoeding krijgt, en anders het dieet van je baby aan te passen. Ook het masseren van de onderbuik helpt om de stoelgang te stimuleren.
Je merkt dit doordat de baby geen ontlasting heeft, maar wel winden laat. Daarnaast kan de baby een opgezette buik hebben, buikkrampen en pijn bij het poepen.
Je kunt de buik van je baby masseren om de stoelgang te stimuleren. Daarnaast is het belangrijk dat de baby meer vocht binnenkrijgt.