Als je last hebt van een hoog cholesterol, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk iets aan doen. Een hoog cholesterol vergroot immers de kans op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct. Vaak heeft het te maken met jouw leefstijl, met name met wat je eet en hoeveel je beweegt. Je lichaam heeft altijd cholesterol nodig en maakt dit dan ook zelf aan, tenminste de waarde die je nodig hebt. Maar in sommige gevallen raakt dit systeem verstoord, waardoor er te veel of te weinig van wordt aangemaakt. In dit artikel vertellen we je wat het beste middel is tegen cholesterol!
We spreken van een hoog cholesterol als de waarde hoger is dan 5. Je voelt in principe niet dat je een te hoog cholesterol hebt, daarom is het belangrijk om dit regelmatig te laten meten bij jouw huisarts, zeker als je in de risicogroep valt. Door een hoog cholesterol kunnen je bloedvaten namelijk vernauwen of zelfs dicht gaan zitten, waardoor je een grotere kans krijgt op hart- en vaatziekten. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jouw cholesterol te verlagen, zodat je gezond blijft. Hieronder zetten we een aantal manieren voor je op een rij en vertellen we je over het beste middel tegen cholesterol.
Cholesterolverlagers zijn medicijnen die een huisarts voor kan schrijven om het cholesterol te verlagen. In de meeste gevallen zijn ze een aanvulling op het advies om gezonder te gaan leven. Een lager cholesterol verlaagt de kans dat je last krijgt van hart- en vaatziekten met 20 tot 25%. Statines zijn de medicijnen die in de meeste gevallen toe worden gepast. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en zijn erg effectief voor het verlagen van cholesterol. Gemiddeld verlagen statines het cholesterolgehalte in het lichaam met 25 tot 45%. De medicijnen kunnen een aantal milde bijwerkingen hebben, waaronder hoofdpijn, milde spierklachten, duizeligheid en vermoeidheid. Maar de meeste mensen kunnen de medicijnen goed verdragen en krijgen hier geen last van. Statines worden dan ook gezien als het beste middel tegen een te hoog cholesterol.
Om je cholesterol te verlagen, is het belangrijk om een gezond BMI te krijgen en te behouden. Als je te veel weegt, is het goed om af te vallen en gezonder te gaan leven, zodat je op een gezond gewicht kunt blijven. Je kunt jouw BMI makkelijk berekenen met een BMI-meter. Het enige dat je hoeft te doen is jouw lengte en gewicht invullen. 5 tot 15% afvallen kan al een grote verbetering zijn voor het cholesterolgehalte in je bloed!
Kaas, melk en andere melkproducten kunnen het cholesterol verhogen, maar er zijn toch zuivelproducten die goed zijn voor het cholesterolgehalte en voor je algemene gezondheid. Kies het liefst voor magere zuivelproducten, zoals mozzarella, hüttenkäse, 20+ en 3+ kazen en zuivelspread. Ook halfvolle yoghurt is een goed alternatief.
Het is belangrijk dat je voldoende vezels eet als jij jouw cholesterol wil verlagen. Vrouwen moeten iedere dag zo’n 25 gram vezels eten en mannen zo’n 30 gram. Mensen weten vaak wel dat vezels een positief effect hebben op de spijsvertering, maar vezels kunnen daarnaast het LDL-cholesterol verlagen. Vooral vezels uit volkoren producten en fruit zijn hier goed voor. Eet dus zeker 2 keer per dag fruit en kies zoveel mogelijk voor volkoren producten, zoals volkoren brood en volkoren rijst of pasta. Eet daarnaast maximaal 300 gram rood vlees per week en probeer het liefst te variëren met vis, peulvruchten, ei en noten. Iedere dag een handje ongezouten noten is het beste natuurlijke middel voor het verlagen van het cholesterol!
Bij een gezonde leefstijl hoort natuurlijk ook genoeg beweging. Genoeg bewegen vermindert sowieso al het risico op hart- en vaatziekten, maar als je al last hebt van een te hoog cholesterol is dit helemaal belangrijk. Veel stil zitten verhoogt het risico op deze ziekten juist. Voor volwassenen is het advies om zeker 2,5 uur per week te bewegen en om minstens tweemaal per week oefeningen te doen om de botten en spieren te versterken. Ben je boven de 65 jaar, dan komt hier nog het advies bij om iedere week 2 keer oefeningen te doen voor je balans.
In veel gevallen zal een arts je aanraden om naar een diëtist te gaan als je last hebt van een hoog cholesterol. Zeker als je het zelf moeilijk vindt om gezond te eten. Vanuit de zorgverzekering kun je een diëtist vaak vergoed krijgen als er sprake is van een te hoog cholesterol, zeker als je ook diabetes hebt of teveel weegt. Bij een basisverzekering betaal je natuurlijk wel gewoon het eigen risico van 385 euro, maar de rest kan vaak volledig vergoed worden. Een diëtist kan je gericht advies geven om gezonder te eten en welke producten je het beste zoveel mogelijk weg kunt laten. Ook krijg je alternatieven en recepten mee, zodat je niet blijft zitten met de vraag ‘wat kan ik dan eigenlijk nog wel eten?’
Statines zijn de cholesterolverlagers die de minste bijwerkingen hebben, daarom is dit vaak ook de eerste keuze als er een medicijn voor moet worden geschreven voor het verlagen van het cholesterol.
Met cholesterolverlagers kun jij jouw cholesterol naar beneden krijgen, maar een gezonde leefstijl is het belangrijkste. Door goed te bewegen kun jij jouw cholesterol snel omlaag krijgen en door gezond te eten hou je het laag!
Jazeker, in de meeste gevallen is het advies ook om dit eerst te proberen zonder medicatie. Voornamelijk door het hanteren van een gezonde leefstijl met gezonde voeding en voldoende beweging.