Het beste middel tegen haaruitval bij vrouwen? Wij geven je 3 tips!

Het beste middel tegen haaruitval bij vrouwen? Wij geven je 3 tips!

Het beste middel tegen haaruitval bij vrouwen? Wij geven je 3 tips!

eilish

Laatst bijgewerkt

Haaruitval komt voornamelijk voor bij mannen die ouder worden, maar ook vrouwen kunnen hier last van hebben. In principe is haaruitval een natuurlijk proces en is het normaal dat je gemiddeld 100 haren per dag verliest. Je zult hier dan ook geen dunner haar van krijgen. Bij sommige vrouwen gaat hun haaruitval echter wat verder, waardoor ze dun haar krijgen of zelfs kale plekken. Als dit gebeurt, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk iets aan doen. In dit artikel vertellen we je over het beste middel tegen haaruitval bij vrouwen!

Wat te doen tegen haaruitval bij vrouwen? 3 tips

Als je regelmatig haren in het doucheputje, in je borstel of in de wasbak vindt, is dit niets om je druk om te maken. Haaruitval is immers normaal, gemiddeld verliezen we zo’n 100 haren per dag. Iedere haar heeft een groeiperiode, waarna hij uit zal vallen. Doorgaans bedraagt deze periode zo’n 4 tot 5 jaar. Toch kan het voorkomen dat je last krijgt van extreme haaruitval, waardoor er hele plukken haar achterblijven in je haarborstel en je haar merkbaar dunner wordt. Haarverlies kan diverse oorzaken hebben, maar je wil er hoe dan ook natuurlijk zo snel mogelijk iets tegen doen. Hieronder zetten we een aantal tips voor je op een rij om haaruitval tegen te gaan bij vrouwen.

1. Speciale shampoo als middel tegen haaruitval bij vrouwen

Er bestaan speciale soorten shampoo die je kunt gebruiken als je last hebt van extreme haaruitval. De stoffen in zo’n shampoo zorgen ervoor dat jouw haren sterker en elastischer worden, waardoor ze langer zullen blijven zitten dan normaal. Er is bijvoorbeeld shampoo met Dode Zeezout die erg goed helpt tegen haaruitval bij vrouwen. Dode Zee mineralen bevatten namelijk veel magnesium, waardoor ze een kalmerend effect hebben op de huidbarrière en deze effectief ondersteunen. Je kunt shampoo tegen haarverlies makkelijk kopen bij de supermarkt of je lokale drogist. Mocht je echt cafeïne shampoo nodig hebben, dan kun je deze vaak ook vinden bij de apotheek, zonder recept.

2. Vitaminen en mineralen tegen haarverlies

Diverse vitamines hebben een positief effect op de haargroei en de kwaliteit van je haar. Deze vitamines en mineralen kun je via voeding binnenkrijgen, maar je kunt ze ook innemen als supplement, mocht je het niet voor elkaar krijgen om er genoeg van uit voeding te halen. Denk voornamelijk aan vitaminen en mineralen zoals zink, ijzer, Vitamine D en biotine. Ook eiwitten zijn erg belangrijk voor een gezonde haargroei en helpen daardoor tegen haaruitval. Die eiwitten bevatten namelijk keratine, waaruit onze haren bestaan. Eiwitten kun je onder andere halen uit mager vlees, zoals kip, groenten, zuivel en noten. Ook eiwitpoeder kan je helpen om meer eiwitten binnen te krijgen.

3. Wanneer ga je naar de dokter met haarverlies?

In sommige gevallen is het verstandig om naar de huisarts te gaan als je last hebt van extreem haarverlies. Het kan namelijk een symptoom zijn van onderliggende gezondheidsproblemen, zoals een afwijking van de schildklier. Een huisarts kan je helpen om de oorzaak van jouw haaruitval te bepalen en kan je eventueel nog doorsturen naar een haarspecialist om een uitgebreide analyse te laten maken van je haar. Zo weet je in ieder geval zeker of er wel of geen probleem is met je gezondheid dat jouw haaruitval veroorzaakt!

4. Minoxidil tegen kaalheid

Minoxidil is een medicijn dat je kunt gebruiken tegen haaruitval en kaalheid bij vrouwen. Je brengt het aan op de hoofdhuid en het zorgt dat er geen haarzakjes verdwijnen. Daarnaast zorgt het voor de groei van nieuwe haren.

5. Rozemarijn olie als middel tegen haaruitval bij vrouwen

Als je merkt dat jouw haar steeds dunner wordt, maar dit liever met natuurlijke middelen tegen wil gaan dan met medicinale middelen, dan kun je ervoor kiezen om rozemarijnolie in te zetten. Het is een natuurlijk middel dat een positief effect heeft op de doorbloeding van je hoofdhuid. De bloedtoevoer naar je haarzakjes wordt hierdoor beter geregeld, waardoor haren sneller groeien en sterker worden. Uit onderzoek blijkt dat rozemarijnolie zelfs bijna net zo effectief is als minoxidil. Het zorgt voor nieuwe haargroei en sterke haren. Het enige nadeel is de sterke geur van de olie.

Wat zijn mogelijke oorzaken van haaruitval bij vrouwen?

Haaruitval bij vrouwen in een extreme vorm is niet natuurlijk, zoals dat bij mannen op latere leeftijd vaak wel is. Het kan diverse oorzaken hebben:

  • Een streng dieet 
  • Psychologische stress
  • Bijwerkingen van medicijnen 
  • Operaties 
  • Een bevalling
  • Veranderingen in de anticonceptie, zoals het starten of stoppen met de pil 
  • Ongelukken
  • Een ziekte 
  • Behandelingen van een bepaalde ziekte, zoals chemotherapie

Naast de bovengenoemde oorzaken zijn er nog een aantal aandoeningen die haaruitval of een stop van de haargroei tot gevolg kunnen hebben. Ga als je twijfelt altijd even langs bij de huisarts, zodat je een eventuele onderliggende oorzaak uit kunt sluiten. Zo’n 50% van de vrouwen krijgt in hun leven wel eens last van extreme haaruitval, maar dit ligt dus lang niet altijd aan een onderliggend gezondheidsprobleem. Stress en veranderingen in de hormoonbalans, zoals een bevalling, zwangerschap, de overgang of een verandering in de anticonceptie,  zijn de meest voorkomende oorzaken voor haaruitval bij vrouwen.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste middel tegen haaruitval?

Vitaminen zoals biotine, ijzer, zink en Vitamine D zijn goed voor het haar en zorgen dat het haar sterker wordt en minder snel uitvalt. Ook het eten van eiwitten zorgt voor sterker haar en kan helpen tegen haarverlies.

Welke vitamine kom je tekort bij haaruitval?

Als je last hebt van extreme haaruitval kan dit duiden op een tekort aan Vitamine D, biotine, ijzer of zink. Het kan ook betekenen dat je te weinig eiwitten eet, die je nodig hebt voor sterk en gezond haar.

Wat te doen tegen haaruitval op oudere leeftijd?

Op oudere leeftijd krijgen vrouwen wel vaker last van haaruitval. Het medicijn minoxidil kan helpen tegen kaal worden bij vrouwen. Je brengt het aan op de huid en het middel zorgt dat er minder haarzakjes verdwijnen. Soms gaan er hierdoor ook weer nieuwe haren groeien.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website