De overgang is een natuurlijk proces dat iedere vrouw uiteindelijk zal ondergaan. Helaas is het niet altijd een prettig proces en kunnen er een hoop klachten mee gepaard zijn. Er vindt een aantal hormonale veranderingen plaats in de overgang, die voor zowel fysieke als mentale klachten kunnen zorgen. Zeker 80% van alle vrouwen geeft aan dat ze klachten ondervinden van de overgang. Welke klachten dat zijn, verschilt nogal. De klachten variëren van hoofdpijn en geprikkeldheid tot depressieve gevoelens en opvliegers. Tegen de overgang kun je niets doen, maar tegen de klachten gelukkig wel. In dit artikel vertellen we je over het beste middel tegen overgangsklachten!
Overgangsklachten die veel voorkomen zijn onder andere vermoeidheid, stemmingswisselingen, een gespannen gevoel, opvliegers en extreem zweten in de nacht. De klachten zijn een gevolg van hormonale veranderingen die in je lichaam plaatsvinden. De één heeft meer last van de klachten dan de ander, maar prettig is het in ieder geval nooit. Gelukkig zijn er altijd dingen die je kunt doen om de klachten bij de overgang tegen te gaan. Een algemene gezonde levensstijl zal in ieder geval al helpen om de klachten te verminderen, maar er zijn ook een aantal andere dingen die je kunt doen. Hieronder zetten we een aantal tips voor je op een rij.
Salie is een kruid dat veel wordt gebruikt om klachten door de overgang tegen te gaan. Salie bevat namelijk oestrogeenachtige stoffen die voor ondersteuning zorgen bij de hormonale veranderingen die je ondergaat. Zwitserse wetenschappers ontdekten bijvoorbeeld dat vrouwen die vier weken lang dagelijks een tablet met salie-extract innamen 50% minder last hadden van opvliegers dan vrouwen die geen salie innamen.
Salie helpt dus bij:
Als je zoveel last hebt van overgangsklachten dat je het liefste medicatie wil gaan nemen, kun je het beste kiezen voor raloxifeen. Het medicijn bootst de werking van het hormoon oestrogeen in het vrouwenlichaam grotendeels na, waardoor het onder andere de botafbraak remt en de botten versterkt. Het medicijn wordt daarom voornamelijk voorgeschreven aan vrouwen die na de overgang last hebben van osteoporose of vrouwen die hier vatbaar voor zijn. Het helpt echter niet tegen opvliegers. Naast dit medicijn kan ook progesteron gebruikt worden. Progesteron zorgt voor een betere balans van de hormonen, waardoor de meeste overgangsklachten afnemen. Dit is het beste medicinale middel tegen overgangsklachten.
Vitamine D zorgt voor een verhoogde opname van calcium in de botten. Dit is vanaf de overgang erg belangrijk, aangezien je botstructuur gaat veranderen. Vitamine D zorgt ervoor dat jouw botten normaal en sterk genoeg blijven. Daarnaast verkleint Vitamine D het risico op vallen als gevolg van houdingsinstabiliteit en zwakke spieren. Bij vrouwen vanaf 60 jaar geeft vallen een grote kans op botbreuken, die dan vaak ook niet meer zo makkelijk herstellen. Daarom is het belangrijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Ten slotte ondersteunt Vitamine D het algehele immuunsysteem en helpt het dus om je lichaam sterk te houden. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen van boven de 50 niet voor niets om 10 microgram Vitamine D per dag in te nemen!
De lever zorgt ervoor dat oestrogeen wordt verdeeld, wat betekent dat een gezonde lever belangrijk is voor een optimale werking van het vrouwelijke hormoon. Daarom is het belangrijk dat je in de overgang supplementen gebruikt en voedingsmiddelen eet die de lever ondersteunen. Denk bij voedingsmiddelen bijvoorbeeld aan lente ui, artisjok, asperge en venkel. Ook bepaalde kruiden kunnen je lever ondersteunen, zoals kurkuma, mariadistel en salie. Er zijn ook bepaalde dingen die je beter niet kunt eten en drinken, aangezien deze de werking van de lever kunnen verstoren. Denk bijvoorbeeld aan koffie, alcohol en pittig eten.
Ten slotte zijn er supplementen die je kunt gebruiken als je last hebt van overgangsklachten en deze graag wil verminderen. Supplementen kunnen diverse vitamines en mineralen bevatten, maar ook kruiden zoals ginseng en salie. Voordat je supplementen gaat gebruiken bij de overgang, is het echter belangrijk dat je zorgt voor een goede basis om je overgangsklachten tegen te gaan. Denk aan een gevarieerd dieet, een gezonde levensstijl, voldoende beweging, voldoende slaap en genoeg ontspanning. Een algemene gezonde leefstijl is het beste middel tegen overgangsklachten. Andere hulpmiddelen zijn slechts om hierin te ondersteunen!
Afgezien van de dingen we al benoemd hebben in de voorgaande alinea’s, zijn er nog een aantal behandelingen die vrouwen kunnen helpen tegen hun overgangsklachten. Zo helpt een acupunctuur behandeling sommige vrouwen om de overgang beter door te komen, zonder al te veel klachten. Overgangsklachten zouden een gevolg zijn van verminderde reproductie-energie, volgens de acupunctuur. Deze energie wordt opgeslagen door de nieren. Het doel van een acupunctuurbehandeling tijdens de overgang is dan ook om de werking van de nieren te bevorderen. Hierdoor krijgt de hormoonhuishouding weer een betere balans.
Ook aromatherapie kan een oplossing bieden voor vrouwen met overgangsklachten. De etherische oliën die men gebruikt voor aromatherapie zorgen voor een diepe ontspanning van het lichaam. Dit kan door middel van het vernevelen van de olie, maar ook door een massage met de etherische oliën. Dit draagt ook bij aan een goede nachtrust, wat erg belangrijk is om de meeste klachten als gevolg van de overgang effectief tegen te gaan.
Raloxifeen is het beste medicijn om te nemen in de overgang. Het gaat echter niet alle klachten tegen, maar met name de afbraak van de botten. Het vermindert het risico op vallen en botbreuken.
Er zijn een hoop supplementen die je kunt slikken om klachten door de overgang tegen te gaan, waaronder Vitamine D, zink, magnesium en Vitamine B.
Alcohol, koolzuurhoudende dranken, cafeïne en pittig eten kunnen overgangsklachten verergeren, omdat ze de werking van de lever aantasten.