Cetirizine of Loratadine: Welke kun je het beste gebruiken?

Cetirizine of Loratadine: Welke kun je het beste gebruiken?

Cetirizine of Loratadine: Welke kun je het beste gebruiken?

eilish

Laatst bijgewerkt

Cetirizine en loratadine zijn beide medicijnen die je kunt gebruiken bij hooikoorts. Welke van de twee het beste werkt voor jou, hangt natuurlijk af van de situatie. De lente is weer volop aan de gang en het weer begint nu ook beter te worden. Super fijn, maar wat minder leuk voor mensen die veel last hebben van hooikoorts. De pollen hangen namelijk ook weer in de lucht. Sommige mensen hebben hier zelfs zo’n last van dat ze niet eens normaal kunnen functioneren op dagen waarop er veel pollen in de lucht zijn. Gelukkig zijn er medicijnen die je kunt nemen tegen de symptomen van hooikoorts. Cetirizine en loratadine zijn veelgebruikte medicijnen, maar welke van de twee kun je het beste gebruiken? Dat vertellen we je in dit artikel!

beste tegen hooikoorts

 1. Healthypharm Allergietabletten HTP Cetirizine diHCI 10mg Tabletten 30ST

  Allergietabletten HTP Cetirizine diHCI 10mg

  Healthypharm Allergietabletten HTP Cetirizine diHCI 10mg Tabletten bieden verlichting voor de symptomen van allergische reacties, zoals hooikoorts of gevoeligheid voor huisstofmijt, inclusief irritaties aan het neusslijmvlies en de ogen. Bovendien zijn ze effectief bij aanhoudende huiduitslag van onbekende oorsprong.

 2. Healthypharm Loratadine Hooikoortstabletten - Bij hooikoorts en vergelijkbare allergische reacties 30ST

  Loratadine Hooikoortstabletten

  Healthypharm Loratadine Hooikoortstabletten zijn effectief bij het verlichten van symptomen geassocieerd met allergische reacties, waaronder niezen, een loopneus, branderigheid en jeuk aan de ogen en neus veroorzaakt door allergische rhinitis. Deze tabletten zijn ook nuttig bij het verminderen van klachten geassocieerd met chronische netelroos, zoals jeuk, roodheid en galbulten, die optreden als gevolg van overgevoeligheidsreacties van de huid.

Cetirizine of Loratadine: Wat is het verschil?

We zullen beginnen met het verschil uit te leggen tussen deze twee medicijnen, zodat je begrijpt waarom het belangrijk is om voor het juiste middel te kiezen. Beide medicijnen worden gebruikt bij milde hooikoortsklachten in Nederland. Cetirizine is echter voor een bepaalde groep mensen absoluut niet geschikt. Het medicijn geeft namelijk meer risico op bijwerkingen dan loratadine. Beide medicijnen zijn anti-allergie medicatie, te gebruiken bij klachten zoals brandende ogen, allergieën, jeuk en ontstoken ogen of luchtwegen. Ze worden dus niet alleen gebruikt bij hooikoorts, maar ook bij aandoeningen zoals netelroos en ernstige verkoudheid of andere soorten allergieën. Beide medicijnen kunnen iedere dag in worden genomen of alleen in worden genomen bij klachten. Je neemt ze in met een glas water. Merk je dat je last krijgt van bijwerkingen, dan is het verstandig om een arts te raadplegen voor advies.

De grootste verschillen tussen cetirizine en loratadine:

 • Bijwerkingen: Cetirizine geeft een groter risico op bijwerkingen dan loratadine. 
 • Werking: Loratadine begint meestal na een half uur te werken en werkt voor een hele dag. Cetirizine werkt vaak pas na een uur, maar blijft ook een hele dag werken. 
 • Vorm: Loratadine is te krijgen als smelttabletten, druppels en drank en cetirizine alleen als drank of tabletten.

De mogelijke bijwerkingen van cetirizine en loratadine

Zoals we eerder al benoemden, heb je met het gebruik van cetirizine over het algemeen meer kans op bijwerkingen dan bij het gebruik van loratadine. Dat betekent echter niet dat loratadine geen bijwerkingen met zich mee kan brengen. In de tabel hieronder zetten we de mogelijke bijwerkingen van beide medicijnen voor je op een rij:

LoratadineCetirizine 
Bijwerkingen die bij 1 op de 100 mensen voorkomen Bijwerkingen die bij 1 op de 100 mensen voorkomen 
Sufheid, slaperigheid en vermoeidheid Sufheid, slaperigheid en vermoeidheid 
Hoofdpijn en duizeligheid 
Droge mond, neus of keel 
Bijwerkingen die bij minder dan 1 op de 100 mensen voorkomen Bijwerkingen die bij minder dan 1 op de 100 mensen voorkomen 
Hoofdpijn en duizeligheid 
MaagdarmklachtenMaagdarmklachten 
Droge mond, keel of neus 
Slapeloosheid, opwinding, beven, onrust en zenuwachtigheid Slapeloosheid, opwinding, beven, verwardheid, agressie en trillen 
Gewichtstoename door meer eetlust Vocht vasthouden (oedeem) en gewichtstoename 
Hartkloppingen en een versnelde hartslagHartkloppingen, versnelde hartslag en kortademigheid 
Haaruitval 
LeveraandoeningenLeveraandoeningen
Overgevoeligheid voor dit medicijn Overgevoeligheid voor dit medicijn 
Moeilijk kunnen plassen 
Kriebelingen, jeuk of tintelingen aan de huid 

Hoeveel cetirizine en loratadine mag je per dag innemen?

Naast de mogelijke bijwerkingen is het natuurlijk ook wel zo handig om te weten hoeveel je van beide medicijnen mag nemen per dag.

Loratadine:

 • Hoe vaak innemen: Mag iedere dag. Heb je maar af en toe last van klachten of de allergie, neem dan alleen bij klachten het medicijn in. Vaak is het genoeg om het medicijn een aantal weken te gebruiken. 
 • Wachttijd: Merk je na drie dagen nog geen verschil, dan heb je waarschijnlijk geen baat bij loratadine. Overleg met je arts voor een alternatief. 
 • Dosis vergeten: Mocht je een dosis loratadine vergeten zijn in te nemen, neem de dosis dan alsnog in als het nog meer dan 8 uur duurt voordat je de volgende dosis weer in gaat nemen. 
 • Bijwerkingen: Heb je last van bijwerkingen, dan kun je loratadine het beste ‘s avonds innemen.

Cetirizine:

 • Hoe vaak innemen: Mag iedere dag. Heb je maar af en toe last van klachten of de allergie, neem dan alleen bij klachten het medicijn in. Vaak is het genoeg om het medicijn een aantal weken te gebruiken. 
 • Bijwerkingen tegengaan: Om minder kans te lopen op bijwerkingen, kun je er ook voor kiezen om ‘s ochtends een halve tablet te nemen en ‘s avonds de andere helft. 
 • Wachttijd: Merk je na drie dagen nog geen verschil, dan heb je waarschijnlijk geen baat bij cetirizine. Overleg met je arts voor een alternatief. 
 • Dosis vergeten: Mocht je een dosis cetirizine vergeten zijn in te nemen, neem de dosis dan alsnog in als het nog meer dan 8 uur duurt voordat je de volgende dosis weer in gaat nemen. Gebruik je het medicijn 2 keer per dag, dan moet er 4 uur tussen de dosissen zitten. Gebruik je cetirizine 4 keer per dag, dan moet er minimaal 2 uur tussen iedere dosis zitten.

Zijn cetirizine en loratadine slecht voor je?

Aangezien het geneesmiddelen zijn, kunnen zowel cetirizine als loratadine bijwerkingen hebben. Bijwerkingen zijn nooit positief, maar de kans dat je ze krijgt bij deze medicijnen is relatief klein. Zie de tabel in de alinea ‘De mogelijke bijwerkingen van cetirizine en loratadine’ voor de voorkomende bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen. Heb je erg veel last van bijwerkingen? Raadpleeg dan je huisarts voor advies en eventueel voor een alternatief voor dit geneesmiddel.

Veelgestelde vragen

Welke antihistamine is het beste?

Over het algemeen werken tabletten met cetirizine, loratadine, clemastine en acrivastine het beste van alle antihistaminen.

Wat is het verschil tussen cetirizine en levocetirizine?

De geneesmiddelen zijn chemisch gezien niet hetzelfde. Levocetirizine is een onderdeel van cetirizine. Er moet dus nog een andere stof bij om cetirizine te kunnen maken.

Is cetirizine hetzelfde als antihistamine?

Cetirizine is een vorm van antihistamine. Dit zijn medicijnen die gebruikt worden om allergieën tegen te gaan, zoals hooikoorts.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website