Drukkende pijn op het middenrif: Wat doe je ertegen?

Drukkende pijn op het middenrif: Wat is het en wat kun je ertegen doen?

Drukkende pijn op het middenrif: Wat is het en wat kun je ertegen doen?

eilish

Laatst bijgewerkt

Pijn op het middenrif is vaak erg vervelend. Het kan je het gevoel geven dat je niet goed kunt ademen, waardoor je het erg benauwd kunt krijgen. Hierdoor denken mensen al snel dat ze iets aan hun hart hebben of krijgen, terwijl dat vaak niet het geval is. De oorzaak kan heel simpel zijn, zoals teveel stress of een verkeerde beweging. Toch is het logisch dat je zeker wil weten dat het niet iets ernstigs is. In dit artikel vertellen we je waar je last van hebt als je een drukkende pijn op het middenrif voelt en wat je ertegen kunt doen!

Drukkende pijn op het middenrif: Wat zijn de klachten en symptomen?

Als je last hebt van je middenrif, zijn er diverse symptomen waar je last van kunt hebben. Welke symptomen je hebt, is natuurlijk ook afhankelijk van de oorzaak van de pijn. De oorzaak blijft echter vaak vaag bij klachten aan het middenrif. Stress, een verkeerde beweging, teveel tillen, een chirurgische ingreep, de oorzaak kan van alles zijn. In de meeste gevallen zijn klachten aan het middenrif onschuldig. 

Dit zijn de veelvoorkomende symptomen bij drukkende pijn op het middenrif:

 • Kortademigheid of andere ademhalingsproblemen
 • Spierspasmen
 • Pijn in het midden van je rug 
 • Een drukkend gevoel rondom de ribben of op de borst 
 • Steek in je zij wanneer je beweegt of sport 
 • Pijn bij het niezen of hoesten 
 • Moeite met diep in en uitademen 
 • Maagzuur 
 • Pijn onder de boezem, zowel rechts als links 
 • Steken op de borst of op het hart, zowel bij inspanning als in rust

Mogelijke oorzaken van drukkende pijn op het middenrif

Mogelijke oorzaken van klachten aan het middenrif komen voor een groot deel overeen met de oorzaken van pijn onder de boezem of op de borst. Hieronder zetten we de meest voorkomende oorzaken van pijn aan het middenrif voor je op een rij:

 • Hartproblemen: Wanneer je hart te weinig zuurstof krijgt, kan het gaan verkrampen. Dit uit zich in pijn op het middenrif. Wordt de pijn veroorzaakt door hartklachten, dan zal de pijn in de meeste gevallen uitstralen naar de armen, hals, kaak en schouders. Om dit uit te sluiten is het verstandig om een hartfilmpje te laten maken. 
 • Longaandoeningen: Een longontsteking, klaplong, astma of COPD veroorzaken in sommige gevallen drukkende pijn op het middenrif. Om zeker te weten of dit de oorzaak is, is onderzoek door een arts nodig. 
 • Brandend maagzuur: Bij brandend maagzuur komt het voor dat het zuur terug de slokdarm in loopt. Hierdoor kun je last krijgen van slokdarmkrampen, die vervolgens vaak weer pijn op het middenrif veroorzaken. Het sluitspiertje van de slokdarm staat te vaak open, waardoor je reflux klachten krijgt. Pijn op de borst door brandend maagzuur heeft zelden ernstige onderliggende klachten, vaak is het stress of verkeerd eten. 
 • Syndroom van Tietze: Dit syndroom houdt in dat je altijd pijn hebt aan het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen. Het kan pijnlijk zijn, maar is verder niet gevaarlijk. Je kunt zonder problemen blijven bewegen. Vaak kun je de aanwezigheid van dit syndroom niet zien aan het bloed of op rƶntgenfoto’s. 
 • Stress: Stress is een veelvoorkomende oorzaak van allerlei lichamelijke klachten, maar kan natuurlijk niet snel gediagnosticeerd worden. Vaak ligt het aan onderdrukte emoties of herinneringen of langdurige stress door een te druk leven of veel angst.

Wat te doen tegen middenrif klachten?

Als je last hebt van pijn of andere klachten op het middenrif, kan dit jouw dagelijkse bezigheden behoorlijk in de weg staan. Je hebt immers pijn bij het bewegen en soms zelfs bij het ademhalen of diep zuchten (en dat doe je op je werk natuurlijk nog wel eens!). Er zijn een aantal manieren om klachten aan het middenrif te behandelen, die gaan we hieronder voor je op een rij zetten!

1. Fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan je helpen de pijn in het middenrif te verminderen met behulp van bepaalde oefeningen en advies. Hebben je klachten te maken met bewegingspatronen, immobiliteit of een hoogstand van het middenrif, dan is fysiotherapie vaak de beste oplossing. Je wil immers je spieren losser en flexibeler maken, zodat je minder snel verkrampingen krijgt in de spieren tussen je ribben en het borstbeen.

2. Middenrif spieren masseren

Als de oorzaak van jouw pijn een vastzittende spier is of een vastzittend middenrif, dan merk je dat vaak aan symptomen zoals pijn bij bepaalde bewegingen en bij het te diep ademhalen of zuchten. In dit geval is de beste remedie tegen de klachten het masseren van de vastzittende spieren. Het is belangrijk dat je buik en rug ontspannen zijn als je dit gaat doen.

3. Pijnstiller tegen drukkende pijn op het middenrif

Heb je veel last van de pijn of steken op je middenrif, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een pijnstiller te nemen, zodat je er minder last van hebt als je veel moet bewegen, bijvoorbeeld op je werk. Kies dan wel voor een simpele pijnstiller, zoals paracetamol. Neem ook niet teveel pijnstillers op een dag, want dan is de kans groot dat jouw lichaam hier resistent tegen wordt en dat ze niet meer werken!

4. Rennie of andere maagzuurtabletten

Is de pijn op je middenrif afkomstig van brandend maagzuur? Dan is de beste behandeling uiteraard een maagzuurtablet, zoals Rennie.

Veelgestelde vragen

Hoe voelt verkrampt middenrif?

Bij een verkrampt middenrif voel je een zeurend, ongemakkelijk gevoel op de borstkas, of zeurende pijnen tussen de schouderbladen, lage ribben of wervels.

Wat te doen bij pijn middenrif?

Ben je ook misselijk en zweet je ineens veel? Bel dan meteen naar je huisarts of zelfs 112. Dit kunnen namelijk tekenen zijn van een hartinfarct. Gaat het na een paar minuten rustig zitten al beter, dan is het waarschijnlijk een spier.

Wat is een verkrampt middenrif?

Bij een verkrampt middenrif zitten de spieren tussen je ribben en het borstbeen vast. Hierdoor voel je een soort krampachtige pijn in je borstkas of middenrif.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website