Pijn op het middenrif is vaak erg vervelend. Het kan je het gevoel geven dat je niet goed kunt ademen, waardoor je het erg benauwd kunt krijgen. Hierdoor denken mensen al snel dat ze iets aan hun hart hebben of krijgen, terwijl dat vaak niet het geval is. De oorzaak kan heel simpel zijn, zoals teveel stress of een verkeerde beweging. Toch is het logisch dat je zeker wil weten dat het niet iets ernstigs is. In dit artikel vertellen we je waar je last van hebt als je een drukkende pijn op het middenrif voelt en wat je ertegen kunt doen!
Als je last hebt van je middenrif, zijn er diverse symptomen waar je last van kunt hebben. Welke symptomen je hebt, is natuurlijk ook afhankelijk van de oorzaak van de pijn. De oorzaak blijft echter vaak vaag bij klachten aan het middenrif. Stress, een verkeerde beweging, teveel tillen, een chirurgische ingreep, de oorzaak kan van alles zijn. In de meeste gevallen zijn klachten aan het middenrif onschuldig.
Dit zijn de veelvoorkomende symptomen bij drukkende pijn op het middenrif:
Mogelijke oorzaken van klachten aan het middenrif komen voor een groot deel overeen met de oorzaken van pijn onder de boezem of op de borst. Hieronder zetten we de meest voorkomende oorzaken van pijn aan het middenrif voor je op een rij:
Als je last hebt van pijn of andere klachten op het middenrif, kan dit jouw dagelijkse bezigheden behoorlijk in de weg staan. Je hebt immers pijn bij het bewegen en soms zelfs bij het ademhalen of diep zuchten (en dat doe je op je werk natuurlijk nog wel eens!). Er zijn een aantal manieren om klachten aan het middenrif te behandelen, die gaan we hieronder voor je op een rij zetten!
Een fysiotherapeut kan je helpen de pijn in het middenrif te verminderen met behulp van bepaalde oefeningen en advies. Hebben je klachten te maken met bewegingspatronen, immobiliteit of een hoogstand van het middenrif, dan is fysiotherapie vaak de beste oplossing. Je wil immers je spieren losser en flexibeler maken, zodat je minder snel verkrampingen krijgt in de spieren tussen je ribben en het borstbeen.
Als de oorzaak van jouw pijn een vastzittende spier is of een vastzittend middenrif, dan merk je dat vaak aan symptomen zoals pijn bij bepaalde bewegingen en bij het te diep ademhalen of zuchten. In dit geval is de beste remedie tegen de klachten het masseren van de vastzittende spieren. Het is belangrijk dat je buik en rug ontspannen zijn als je dit gaat doen.
Heb je veel last van de pijn of steken op je middenrif, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een pijnstiller te nemen, zodat je er minder last van hebt als je veel moet bewegen, bijvoorbeeld op je werk. Kies dan wel voor een simpele pijnstiller, zoals paracetamol. Neem ook niet teveel pijnstillers op een dag, want dan is de kans groot dat jouw lichaam hier resistent tegen wordt en dat ze niet meer werken!
Is de pijn op je middenrif afkomstig van brandend maagzuur? Dan is de beste behandeling uiteraard een maagzuurtablet, zoals Rennie.
Bij een verkrampt middenrif voel je een zeurend, ongemakkelijk gevoel op de borstkas, of zeurende pijnen tussen de schouderbladen, lage ribben of wervels.
Ben je ook misselijk en zweet je ineens veel? Bel dan meteen naar je huisarts of zelfs 112. Dit kunnen namelijk tekenen zijn van een hartinfarct. Gaat het na een paar minuten rustig zitten al beter, dan is het waarschijnlijk een spier.
Bij een verkrampt middenrif zitten de spieren tussen je ribben en het borstbeen vast. Hierdoor voel je een soort krampachtige pijn in je borstkas of middenrif.