Gerstekorrels verwijderen: Dat doe je zo!

Gerstekorrels verwijderen: Dat doe je zo!

Gerstekorrels verwijderen: Dat doe je zo!

eilish

Laatst bijgewerkt

Gerstekorrels kunnen op verschillende plekken voorkomen, maar we zien ze in de meeste gevallen terug op het gezicht, rondom de oogleden. Dat is dan ook de reden dat mensen ze vaak vervelend vinden en ze het liefst zo snel mogelijk weg willen hebben. Over het algemeen zul je voor de rest weinig last hebben van een gerstekorrel en zijn ze meestal onschuldig. Maar wil je toch graag de gerstekorrels op je gezicht verwijderen? In dit artikel vertellen we je hoe je dat kunt doen!

Hoe kun je gerstekorrels verwijderen?

Gerstekorrels zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf weer na een bepaalde tijd. In sommige gevallen gaan ze echter niet weg, of duurt het lang voordat ze weg zijn. Dan wil je de gerstekorrels misschien wel zelf verwijderen of ze laten verwijderen door een specialist. Maar hoe kun je een gerstekorrel nu makkelijk verwijderen? Een schoonheidsspecialist kan gerstekorrels makkelijk voor je weghalen. Dit gebeurt voorzichtig met een steriele naald. We raden je niet aan om dit zelf te proberen met een naald, aangezien je littekens kunt veroorzaken als je niet steriel te werk gaat omdat er dan ontstekingen kunnen ontstaan in of op je huid. Het beste is om een gerstekorrel door een schoonheidsspecialist weg te laten halen. Zo weet je zeker dat het op een goede manier gebeurt en dat jouw huid geen schade oploopt. Vooral als de gerstekorrel erg dicht bij je oog of ooglid zit, is het niet slim om er zelf mee aan de slag te gaan.

Wil je toch graag zelf een gerstekorrel verwijderen? Dan kun je dat op de volgende manier doen:

  • Was voordat je begint goed je handen. 
  • Gebruik warm water en een watje of een washand om de huid rondom de gerstekorrel los te weken. Laat het washandje even op de huid liggen voordat je begint. 
  • Maak de gerstekorrel en de huid eromheen schoon met antibacteriële zalf of alcohol. 
  • Prik de huid boven de gerstekorrel door met een steriele naald. Hierna kun je voorzichtig de gerstekorrel uitknijpen. Na het uitknijpen is het verstandig om van het wondje af te blijven, om een bacteriële infectie te voorkomen.

Je kunt gerstekorrels eventueel verwijderen zonder naald, maar dit is niet aan te raden, omdat het risico op een ontsteking nog groter is.

Wat zijn gerstekorrels?

Een gerstekorrel, ook wel milia of rijstkorrel op de huid genoemd, is een verstopping van de talg- of zweetklieren. Het resultaat van die verstopping is een wit bultje vlak onder de huid, die soms ook kleurloos kan zijn. De bultjes kunnen op iedere leeftijd voorkomen, van baby tot bejaarde, en zijn volkomen onschuldig. Een gerstekorrel is niet vergelijkbaar met een mee-eter of een puistje, want hierbij gaat het vaak om ontstekingen. Gerstekorrels zijn vaak geen ontsteking, daarom kun je ze niet uitknijpen, ze liggen namelijk dieper onder de huid dan puistjes en mee-eters. Een gerstekorrel ontstaat wanneer er een talg- of zweetklier verstopt raakt met keratine. Het is onduidelijk waarom de keratine op dat moment niet goed af wordt gevoerd, maar het heeft waarschijnlijk te maken met de verzorgingsproducten die iemand gebruikt, de leeftijd of de voeding. Ook een droge, beschadigde huid is eerder vatbaar voor gerstekorrels.

Waar komen gerstekorrels het meest voor?

Gerstekorrels kunnen in principe op het hele lichaam voorkomen, maar je ziet ze het meest op het gezicht. Veel rondom de ogen en op de oogleden, maar soms ook op de jukbeenderen en de wangen. Een gerstekorrel op het ooglid noemen we ook wel een hagelkorreltje. Zo’n hagelkorreltje ontstaat doordat een talgklier aan de binnenkant van het ooglid verstopt raakt. Er ontstaat langzaam een hard knobbeltje op het ooglid dat geen pijn doet. Een hagelkorreltje kan wel pijn gaan doen als het gaat ontsteken en het kan in de weg zitten, waardoor je minder goed ziet. In de meeste gevallen gaat een hagelkorrel binnen 6 maanden vanzelf weg. Gaat deze niet weg of heb je er echt last van? Ga dan naar de huisarts. Probeer een gerstekorrel op het ooglid niet zelf te verwijderen, dit kan gevaarlijk zijn voor je oog. 

Krijgen baby’s ook gerstekorrels?

Ja, gerstekorrels komen ook voor bij baby’s, ruim de helft van de baby’s heeft wel eens een gerstekorrel. Bij een baby ontstaan deze doordat de talgklieren in de huid nog onrijp zijn en dus nog niet helemaal goed werken. Hierdoor is het lastiger voor de huid om keratine goed af te voeren. Probeer gerstekorrels bij baby’s liever niet te verwijderen, want ze gaan vanzelf weer weg. Probeer je dit wel, dan kan het zijn dat je het alleen maar erger maakt. Er kan namelijk een ontsteking ontstaan in de gerstekorrel, waardoor het kind er een litteken aan over kan houden.

Gerstekorrels voorkomen

De exacte oorzaak van het ontstaan van gerstekorrels is onbekend, daarom is het lastig om te zeggen hoe je ze kunt voorkomen. Er zijn een aantal dingen die je in ieder geval kunt doen om de kans op gerstekorrels te verkleinen:

  • Genoeg drinken: Drink iedere dag minimaal 1,5 liter water. 
  • Face scrub: Verzorg iedere week je huid met een face scrub. Pas hiermee wel op rondom de ogen. 
  • Make-up: Draag niet te vaak make-up als je merkt dat je allergische reacties krijgt. 
  • Hydratatie: Maak gebruik van hydraterende gezichtsproducten, met name rondom de ogen. Kies voor producten zonder zeep om te voorkomen dat je huid droog wordt.

Veelgestelde vragen

Kan je gerstekorrels uitknijpen?

Ja, dat is mogelijk, maar je moet hier wel voorzichtig mee zijn. Het is verstandig om een schoonheidsspecialist jouw gerstekorrels uit te laten knijpen, om ontstekingen en littekens te voorkomen.

Kunnen gerstekorrels vanzelf weggaan?

Ja, in de meeste gevallen gaan gerstekorrels binnen 6 maanden vanzelf weer weg.

Hoe knijp je een gerstekorrel uit?

Maak eerst je gezicht goed schoon en was je handen. Week de huid rondom de gerstekorrel met warm water en een washandje. Prik met een steriele naald in de huid boven de gerstekorrel. Hierna kun je deze uitknijpen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website