De paracetamol is waarschijnlijk wel de meest bekende pijnstiller. Je kunt hem gewoon bij de supermarkt halen, wat het natuurlijk een laagdrempelig geneesmiddel maakt. We gebruiken het voor een hoop dingen, van hoofdpijn en kiespijn tot menstruatiepijn of koorts. Maar is een paracetamol overal geschikt voor, of zijn er ook kwaaltjes waarbij je dit middel beter kunt laten liggen? Helpt een paracetamol bijvoorbeeld tegen misselijkheid, of helemaal niet? In dit artikel vertellen we je meer over de werking van paracetamol als je last hebt van misselijkheid!
Misselijkheid is natuurlijk niet per se een soort pijn, al voelt het enorm vervelend. Heb je ernstige buikpijn door de misselijkheid? Dan kan een paracetamol in veel gevallen wel helpen. Het is dan alleen wel beter om een paracetamol in zetpilvorm te gebruiken in plaats van een tablet. Neem je een tablet, dan bestaat de kans dat deze er weer uitkomt als je over moet geven. Ben je alleen een beetje misselijk en heb je daarnaast niet echt buikpijn? Dan kun je beter geen paracetamol nemen, aangezien dit medicijn echt bedoeld is om pijn te bestrijden, niet om de maag te kalmeren. In sommige gevallen kan misselijkheid zelfs erger worden van een paracetamol tablet. Wees hier dus voorzichtig mee.
Als je alleen misselijk bent en geen buikpijn hebt, kun je dus beter geen paracetamol innemen. Maar waarvoor is dit medicijn dan wel allemaal geschikt? Een paracetamol nemen kan helpen als je last hebt van:
Een paracetamol helpt in de meeste gevallen dus niet tegen misselijkheid, maar wat kun je dan wel doen om het misselijke gevoel te verminderen? Gelukkig zijn er een hoop manieren om te zorgen dat jij je minder misselijk gaat voelen, afhankelijk van waar de misselijkheid vandaan komt. Hieronder zetten we een aantal manieren op een rij waarop je misselijkheid tegen kunt gaan!
Als je erg misselijk bent, heb je vaak helemaal geen zin in eten. Toch kan het in sommige gevallen verstandig zijn om wel een beetje te eten als je last hebt van misselijkheid. Een lege maag kan het misselijke gevoel namelijk erger maken. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je gaat eten terwijl je misselijk bent:
Het klinkt misschien als een rare tip, maar door op gember te kauwen kun jij jouw misselijke gevoel verminderen. Nu is het wel belangrijk dat je gember een beetje lekker vindt, want er zijn mensen die de smaak van gember echt verschrikkelijk vinden. In dat geval kun je het natuurlijk beter niet in de buurt hebben als je al misselijk bent. Hou je wel van gember, dan raden we je aan om deze tactiek toe te passen bij misselijkheid. Gember bevat namelijk de stof gingerol. Deze stof blokkeert tijdelijk het signaal tussen de maag en het ‘braakcentrum’ in de hersenen.
Ben je al misselijk, dan reageer je vaak slecht op sterke geuren, zeker als de geuren afkomstig zijn van voedsel. Probeer dit soort geuren dus zoveel mogelijk te vermijden als je last hebt van misselijkheid. Denk bijvoorbeeld aan de geur van koffie, zuurkool, gekruid eten, gebraden of gebakken vlees en knoflook. Naast etensgeuren raden we je aan de geur van sterke schoonmaakmiddelen te vermijden.
Voor sommige mensen is het erg moeilijk, maar als je last hebt van misselijkheid is het goed om even zo min mogelijk te doen. Laat je lichaam echt even tot rust komen, dit vergroot ook het herstellend vermogen. Ga ook niet liggen, want dit kan de misselijkheid juist weer erger maken omdat de sappen in je maag verkeerd komen te liggen. Je kunt het beste rustig rechtop gaan zitten en zoveel mogelijk proberen te ontspannen, bijvoorbeeld met je favoriete film of serie. Let wel op dat hier niets in voor komt waar je misschien weer extra misselijk van kunt worden!
Misschien denk je nu wel meteen: ‘bah, liever niet’. Net als gember is augurk iets waar je wel van moet houden, maar het werkt hoe dan ook goed tegen misselijkheid. Het is niet voor niets zo dat zwangere vrouwen vaak zin krijgen in augurken, al lusten ze deze normaal gesproken helemaal niet. Augurken helpen tegen misselijkheid omdat er een bepaalde soort zuur in zit. Let wel op: ben je misselijk door voedselvergiftiging, dan kun je beter geen augurk eten.
Heb je last van misselijkheid, dan zijn er een aantal gevallen waarin het verstandig is om naar een dokter te gaan:
Een paracetamol in tabletvorm wordt afgeraden bij misselijkheid, maar mocht je veel buikpijn hebben, dan kun je ervoor kiezen om paracetamol te gebruiken in de vorm van een zetpil.
Meclozine zorgt ervoor dat je minder misselijk wordt. Je kunt dit medicijn nemen bij misselijkheid door zwangerschap, reisziekte, na een operatie of door röntgenstraling.
Over het algemeen is overgeven de beste manier om van misselijkheid af te komen, aangezien je op die manier de bron van de misselijkheid je lichaam uit drijft. Zeker als je misselijk bent omdat je iets verkeerds hebt gegeten of teveel hebt gedronken.