Hoe lang blijft alcohol in je bloed? Lees het hier! - Tweestedenziekenhuis.nl

Hoe lang blijft alcohol in je bloed? Lees het hier!

Hoe lang blijft alcohol in je bloed? Lees het hier!

eilish

Laatst bijgewerkt

Bijna iedereen van boven de 18 drinkt wel eens alcohol, bijvoorbeeld bij het op stap gaan of tijdens een feestje. Of gewoon lekker op het terras in de zomer. Veel mensen weten echter weinig over de effecten van alcohol op ons lichaam en wat er binnen in ons gebeurt wanneer we alcohol drinken. Hoe lang blijft alcohol eigenlijk in je bloed? En hoe lang is alcohol te zien in je lichaam? Dit ligt natuurlijk aan een aantal factoren, bijvoorbeeld hoeveel alcohol je drinkt en wat voor drank het is. In dit artikel vertellen we je meer over het afbreken van alcohol door het lichaam!

Hoe lang blijft alcohol in je bloed?

Een standaard glas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed zitten. Ieder extra glas dat je hierna drinkt, betekent dat het 1,5 uur extra duurt voordat de alcohol uit je bloed is. Bij meerdere glazen heeft je lichaam dus heel wat meer tijd nodig om de alcohol af te breken. Dat is dan ook de reden dat je de volgende ochtend vaak nog het gevoel hebt dat je dronken bent als je de avond ervoor veel gedronken hebt. Officieel is het ook niet de bedoeling dat je al in de auto stapt, want de alcohol is nog niet volledig uit je bloed.

Kun je berekenen wanneer alcohol uit je bloed is?

Een standaard glas met een alcoholische drank bevat gemiddeld 10 gram alcohol. Je lever breekt per uur zo’n 7 gram alcohol af. Dit betekent dat de lever er zo’n 1,5 uur voor nodig heeft om een glas drank af te breken. De hoeveelheid alcohol in je bloed en hoe lang het in je bloed blijft, is niet alleen afhankelijk van hoe snel je lichaam alcohol afbreekt. Het ligt namelijk ook aan je geslacht en aan hoeveel je weegt. Lichaamsvocht verdunt alcohol en het lichaam van een man bevat over het algemeen meer lichaamsvocht dan dat van een vrouw. Vaak wegen mannen ook meer dan vrouwen. Daarom hebben vrouwen vaak meer en langer last van alcohol dan mannen.

Hoe bepaal je het promillage aan alcohol?

Als je een blaastest moet doen, ziet de politie aan het promillage van je bloed hoeveel alcohol je gedronken hebt en of dit teveel is of niet. Als het promil boven de 0,5 is, dan moet je mee naar het politiebureau, anders mag je gewoon doorrijden. Op het bureau meet de politie het promillage opnieuw met meer nauwkeurige apparatuur. Het apparaat meet het aantal microgrammen alcohol per liter lucht. Er is een formule waarmee je uit kunt rekenen hoe hoog jouw alcoholpromillage is en hoe lang het duurt voordat dit onder de 0,5 promille komt.

De formule om je promillage te berekenen gaat als volgt: (het aantal glazen x 10) : (lichaamsgewicht in kilo x R) – (tijd sinds je eerste slok in uren – 0,5) x (lichaamsgewicht in kilo x 0,002). Het getal R is voor vrouwen 0,5 en voor mannen 0,7.

Leverwaarden testen

In je lever is het veel langer te zien wanneer je alcohol hebt gedronken en hoeveel dan aan je bloed of je urine. Hiermee kan de politie of het CBR over een langere periode terugkijken wanneer je hoeveel hebt gedronken. Dit wordt wel eens gedaan in het geval van een ongeluk of een aanrijding waarvan men vermoedt dat de bestuurder onder invloed was. Men kijkt dan naar de cdt-waarde in de lever. Cdt is een eiwit dat ijzer vervoert door het lichaam. Als je langdurig veel alcohol drinkt, stijgt de cdt-waarde in je lichaam. Hierna duurt het wel 4 tot 6 weken voordat de cdt weer gedaald is naar de standaard waarde. Het kan echter ook voorkomen dat jouw cdt-waarde stijgt als je ijzertabletten slikt.

Hoe lang duurt het voordat je mag rijden als je hebt gedronken?

Aangezien het ongeveer 1,5 uur duurt voordat 1 glas alcohol uit je bloed is, kun je dit ongeveer uitrekenen. Drink je tussen 6 en 7 uur ‘s avonds 3 glazen wijn, dan is de alcohol ongeveer om half 11 uit je bloed. Dit is echter maar een gok, want hoe lang het daadwerkelijk duurt verschilt nogal per persoon en per situatie. Het is niet mogelijk om de afbraak van alcohol in je lichaam te versnellen, dus je moet altijd gewoon wachten totdat de drank die je hebt gedronken volledig af is gebroken door je lichaam. Eerder mag je niet achter het stuur stappen. Mensen denken vaak dat douchen, koffie, water drinken of slapen helpt bij het versnellen van de afbraak van alcohol, maar dat is dus niet het geval. Het is altijd beter om niets te drinken als je nog moet autorijden, ook als je de volgende ochtend vroeg in de auto moet stappen. Als je veel hebt gedronken, is de alcohol de volgende ochtend namelijk nog niet uit je bloed! 

Heb je gedronken en wil je veilig thuiskomen? Dan kun je de volgende dingen doen:

  • Zorg dat er een Bob bij je gezelschap is, die helemaal geen alcohol drinkt 
  • Vraag een vriend of familielid dat niet heeft gedronken je op te halen
  • Bel een taxi
  • Ga met het openbaar vervoer 
  • Regel een slaapplek in de buurt, zodat je niet meer in de auto hoeft te stappen

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat alcohol uit je lichaam is?

Dit ligt eraan hoeveel je gedronken hebt en is ook afhankelijk van hoeveel je weegt en of je een man of vrouw bent. Gemiddeld gezien kost het je lichaam 1,5 uur om 1 glas alcohol af te breken.

Hoe gaat alcohol snel uit je bloed?

Helaas is het niet mogelijk om de afbraak van alcohol in je lichaam te versnellen. Je zult dus gewoon moeten wachten totdat je lichaam hier klaar mee is.

Hoe lang blijft alcohol in je bloed en urine?

Alcohol blijft in de urine over het algemeen langer zichtbaar dan in het bloed. Er worden ook verschillende soorten tests voor gebruikt om dit te controleren of berekenen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website