Iedereen heeft wel eens last van griep, de meeste mensen zelfs ieder jaar. Zeker in de herfst- en winterperiode, aangezien ons immuunsysteem dan vaak minder goed werkt omdat we minder daglicht krijgen. Griep is vervelend, maar hoeft niet altijd heel ernstig te zijn. Er zijn veel gradaties, van een loopneus tot mensen die echt naar het ziekenhuis moeten met hoge koorts en andere ernstige symptomen. Maar hoe lang duurt een griep normaal gesproken en hoe weet je of je een ernstige griep te pakken hebt of misschien zelfs iets anders? In dit artikel vertellen we je er alles over!
Gemiddeld gezien duurt een griep ongeveer een week, maar vaak duurt het langer voordat je echt helemaal hersteld bent. Dit kan wel drie weken duren als je pech hebt. Heb je last van koorts van 39 graden of hoger, dan duurt dit vaak zo’n 3 tot 5 dagen. In de meeste gevallen komt griep erg plotseling opzetten, in plaats van dat het zich langzaam opbouwt. Vaak merk je als eerste dat je last krijgt van rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn en daarna komen de verkoudheid symptomen pas.
Symptomen van griep zijn:
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Dit virus muteert ieder jaar, waardoor je merkt dat de symptomen van griep ieder jaar verschillen en ook het ene jaar erger of minder erg kunnen zijn dan het andere jaar. Dit is dan ook de reden dat mensen die de griepprik halen dit ieder jaar opnieuw moeten doen om beschermd te blijven. Soms krijgen mensen ook in de zomer griep. In dit geval is het vaak niet hetzelfde virus als in de herfst of winter. Griep in de zomer is vaak buikgriep. Dit brengt dezelfde symptomen met zich mee, alleen bij buikgriep ga je ook braken of krijg je diarree.
De kans is groot dat je ieder jaar wel een keer griep krijgt. In de meeste gevallen is dit niet ernstig, maar wel vervelend. Je kunt er namelijk goed ziek van worden als je pech hebt. In dat geval is het wel prettig om te weten wat je kunt doen om je lichaam te helpen herstellen van het virus. Griep echt genezen is helaas niet mogelijk met medicijnen, je zult moeten wachten tot het virus uit je lichaam is. Maar je kunt jouw lichaam wel ondersteunen in het verdrijven van de griep. Hieronder vertellen we je hoe je dat kunt doen!
Weerstand tabletten ondersteunen het immuunsysteem, zodat het effectief tegen het griepvirus kan blijven vechten. Een goed voorbeeld van dit soort tabletten zijn de Echinaforce sterk tabletten van A. Vogel. De tabletten bevatten Echinacea purpurea, een plant die de werking van het immuunsysteem stimuleert. Deze tabletten verkleinen de kans op verkoudheid en griep en helpen je lichaam sneller te herstellen van verkoudheid en griep. Het zijn natuurlijke tabletten die ook geschikt zijn voor vegetariërs.
Het drinken van bepaalde soorten thee kan helpen bij het verzachten van bepaalde symptomen van griep. Gemberthee met honing gaat bijvoorbeeld keelpijn en rillingen tegen. Kruidenthee helpt dan weer tegen het verlichten van pijn, zoals hoofdpijn en spierpijn. Het beste kun je kiezen voor een thee met vlierbloesem, pepermunt en duizendblad.
Je hebt het waarschijnlijk wel eens gehoord van je oma of van je ouders: als je griep hebt, is het goed om kippenbouillon of kippensoep te eten. Dit is namelijk de beste remedie als jij je zwak voelt door de griep, bijvoorbeeld omdat je moeilijk kunt eten of koorts hebt. Kippensoep geeft je een gezonde en vullende opkikker en geeft je lichaam weer wat brandstof om te blijven vechten tegen het virus!
Koortsverlagende medicijnen en pijnstillers worden regelmatig ingezet bij een griepvirus. Paracetamol werkt bijvoorbeeld pijnstillend en koortsverlagend. Het is het meest veilige medicijn om te gebruiken als je last hebt van hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn. Je kunt ervoor kiezen om paracetamol nog te combineren met een andere pijnstiller, zoals codeïne of propyfenazon.
Als je griep hebt, heeft je lichaam veel nodig om effectief te vechten tegen het virus. Bepaalde voedingsstoffen en vitaminen helpen zowel bij het voorkomen als het genezen van een griepvirus. Vitamine C is het bekendste voorbeeld. Je kunt zorgen dat je meer vitamine C binnenkrijgt door fruit te eten zoals mandarijnen of sinaasappels, maar er zijn ook bruistabletten met vitamine C die je makkelijk op kunt lossen in water. Ook selenium, zink, vitamine D en bèta-glucanen helpen je met herstellen in het geval van een griepvirus.
Heb je ieder jaar veel last van de griep of heb je andere gezondheidsproblemen waardoor je bang bent om een heftige griep te krijgen? Dan kun je ervoor kiezen om je preventief te laten vaccineren tegen het griepvirus. In de meeste gevallen lopen mensen die de griepprik gehad hebben minder kans om het virus te krijgen en als ze het wel krijgen zijn de symptomen een stuk minder aanwezig. Als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt of op leeftijd bent, ontvang je als het goed is ieder jaar een uitnodiging om de griepprik te komen halen bij je huisarts!
Om snel van griep af te komen is het vooral belangrijk dat je genoeg rust pakt en genoeg water blijft drinken, zodat jouw lichaam het virus goed af kan voeren.
Een gewone griep duurt gemiddeld een week, maar het kan tot drie weken duren voordat je volledig hersteld bent van het virus.
De eerste paar dagen van de griep zijn vaak het ergst, ongeveer 1 tot 4 dagen na de besmetting. De symptomen beginnen altijd heftig en worden dan steeds minder erg. Koorts kan 3 tot 5 dagen aanhouden.