Een middel tegen hoesten ‘s nachts: Dit kun je ertegen doen!
Een middel tegen hoesten ‘s nachts: Dit kun je ertegen doen!
eilish
Laatst bijgewerkt
Heb jij erg last van een kriebelhoest ‘s nachts, als je in bed ligt? Dit kan erg vervelend zijn, vooral omdat het er vaak voor zorgt dat je niet goed kunt slapen. Een kriebelhoest die in de nacht erger wordt, komt erg vaak voor. Doordat je gaat liggen raakt je keel namelijk extra geïrriteerd en moet je in veel gevallen nog meer hoesten. Als je slecht slaapt, gaat het herstel helaas ook niet sneller. Je komt dus eigenlijk in een soort vicieuze cirkel terecht. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen tegen ‘s nachts hoesten, zodat je weer beter kunt slapen!
Hoe komt het dat je ‘s nachts meer hoest?
Als je last van je keel hebt en veel moet hoesten, wordt dit ‘s avonds vaak nog erger. Maar hoe komt dat eigenlijk? Dat je ‘s nachts meer hoest, kan met twee dingen te maken hebben:
Droge lucht in je slaapkamer: Droge lucht is een grote oorzaak van hoestbuien. Als de luchtvochtigheid laag is in een ruimte, drogen je slijmvliezen namelijk uit. Hierdoor raken je bovenste luchtwegen geïrriteerd. Uit reactie ga je hoesten, omdat je die irritatie weg wil hebben. Door een gebrek aan ventilatie en het gebruik van airco of verwarming is de lucht in slaapkamers vaak droger dan in de rest van het huis.
De zwaartekracht: Als je gaat liggen, gaat het slijm in je luchtwegen zich bundelen. Hoesten is vaak een reactie hierop, om de luchtwegen weer schoon te krijgen.
De oorzaak van nachtelijke hoestbuien
Er zijn een aantal aandoeningen die nachtelijke hoestbuien kunnen veroorzaken. Hieronder geven we de meest voorkomende aandoeningen die hoestbuien teweegbrengen:
Astma: Dit is natuurlijk een aandoening aan de luchtwegen, waardoor deze al extra gevoelig zijn. De luchtwegen reageren daarom meteen op externe kriebels, waardoor ze samentrekken en de slijmlaag opzwelt. Vervolgens vernauwen de luchtwegen, waardoor het lastiger wordt om adem te halen. De meest duidelijke symptomen van de aandoening astma zijn piepend ademhalen, kortademigheid en veel hoesten. Het hoesten kan vooral ‘s nachts heel hevig zijn als je astma hebt.
Een voorhoofdsholteontsteking: De voorhoofdsholten zijn kleine holten die in de jukbeenderen en in het voorhoofd zitten. Deze holten kunnen ontstoken raken wanneer het slijmvlies in de holten geïnfecteerd raakt. De klacht waaraan je een voorhoofdsholteontsteking het beste kunt herkennen, is een verstopte neus. Het slijm dat uit de voorhoofdsholten komt, loopt namelijk naar achter in de neus en de keelholte. Als je gaat liggen, druppelt het het slijm naar achterin je keel. Hierdoor raakt het weefsel in je keel geïrriteerd en ga je hoesten.
Hartfalen: Dit zou je misschien niet zeggen, maar hartfalen kunnen ook hoestbuien veroorzaken. Als je hart verzwakt, kan het jouw bloed minder goed rondpompen. Daardoor lopen je longen vol met vocht. De longen wekken dan een hoestreflex op om van het vocht af te komen. Wanneer je gaat liggen, wordt dit nog erger, omdat het vocht zich dan nog sneller op gaat hopen in de longen. Voor mensen boven de 65 zijn hartfalen de grootste oorzaak dat ze de hele nacht hoesten.
Gastro-oesofageale reflux: Een andere naam voor deze aandoening is zure reflux. Deze ziekte heeft te maken met de spijsvertering. Reflux is een fenomeen dat optreedt wanneer zuur uit de maag ontsnapt en in de slokdarm terecht komt. In ernstige gevallen hiervan irriteert het zuur de keelholte en de bovenste delen van de luchtwegen. Hierdoor ga je hoesten. Reflux treedt sneller op wanneer je gaat liggen, omdat de maag en de mond ongeveer op dezelfde hoogte zitten als je ligt. Dit zorgt vaak ook voor een kriebelhoest in de nacht.
Een middel tegen hoesten s’ nachts
Gelukkig zijn er manieren waarop je ‘s nachts hoesten tegen kunt gaan of in ieder geval kunt verminderen, zodat je in ieder geval je nachtrust nog krijgt. Om te vermijden dat je ‘s nachts moet hoesten, kun je bijvoorbeeld:
Een extra kussen gebruiken: Door een extra kussen te gebruiken, zorg je ervoor dat je hoofd en bovenrug hoger liggen dan de rest van je lichaam. Hierdoor is er minder sprake van slijmvorming in de mond en in de keel en zul je dus minder hoeven te hoesten. Slaap je normaal gesproken op je rug, dan kan het ook al veel schelen als je op je zij gaat slapen.
Water bij je bed: Zorg ervoor dat je altijd een glas of flesje water binnen handbereik hebt als je in bed ligt, bijvoorbeeld op je nachtkastje. Dit is een goede oplossing als je hoest door droge lucht. Het water bevochtigt je luchtwegen en spoelt letterlijk de hoestprikkels weg.
Stomen voor je gaat slapen: Stomen helpt om het vastzittende slijm los te maken en je luchtwegen te bevochtigen. Aangezien je dan ‘s nachts geen droge luchtwegen zult hebben, ga je ook niet zo hoesten en kun je gewoon lekker door slapen. Mocht je niet zo goed tegen stomen kunnen, dan kun je er ook voor kiezen om voordat je naar bed gaat een hete douche te nemen. Dit geeft een soortgelijk effect. Let erop dat jonge kinderen niet mogen stomen!
Gorgelen met zout water: Lekker is het niet, maar gorgelen met zout water maakt slijm in je keel los, waardoor je minder last zult hebben van hoestprikkels.
Medicijnen tegen ‘s nachts hoesten
Mochten de nachtelijke hoestbuien zo erg zijn dat je graag medicijnen in wil nemen om dit te verminderen, dan zijn er een paar opties:
Hoestspray: Als het hoesten erg aan blijft houden, al doe je er al alles tegen, dan kun je hoestspray gebruiken om de hoestprikkel weg te nemen. Dit werkt meestal wel vooral tegen vastzittende en droge hoest.
Noscapine: Noscapine is een hoestmiddel dat je kunt gebruiken als je last hebt van kriebelhoest in de nacht. Het zorgt er meestal snel voor dat het hoesten stopt.
Veelgestelde vragen
Hoe stop je hoesten in de nacht?
1. Slaap met een extra kussen 2. Zorg dat je water bij je bed hebt staan 3. Zet een raam open op de slaapkamer 4. Stoom je luchtwegen voor je gaat slapen 5. Gebruik hoestspray
Hoe stop je hoestaanval?
Dit kan op verschillende manieren. Je keel smeren helpt in ieder geval altijd, bijvoorbeeld met water of een keelsnoepje.
Wat kalmeert de hoest?
Je kunt hoest kalmeren door je keel te smeren, te stomen of gebruik te maken van hoestspray of hoestdrank.