Huismiddel tegen schimmelinfectie in je mond: 5 tips

Huismiddel tegen schimmelinfectie in je mond: 5 tips

Huismiddel tegen schimmelinfectie in je mond: 5 tips

eilish

Laatst bijgewerkt

Een schimmelinfectie in je mond, ook wel spruw of mondschimmel genoemd, ontstaat bij een verandering in de chemie van de mond. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar de schimmel die in je mond ontstaat is in ieder geval erg vervelend en moet zo snel mogelijk behandeld worden. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je zelf kunt doen om de schimmel te behandelen. In dit artikel vertellen we je over het huismiddel tegen een schimmelinfectie in je mond!

Wat te doen tegen schimmel in de mond? 5 tips!

Als je een schimmelinfectie hebt in je mond, zit de schimmel eigenlijk in de slijmvliezen in je mondholte. Je ziet dat je dit hebt aan witte of gelige vlekken op de tong, het gehemelte en je wangen. Deze plekken kunnen ook ietwat gezwollen zijn. Wanneer je eraan krabt, ontstaan er op den duur kleine wondjes die veel pijn kunnen doen en soms licht bloeden. Het kan voorkomen dat de schimmel zich verspreidt naar je tandvlees, je amandelen of je keelgat. Als dit gebeurt, kunnen er rode plekken en ontstekingen ontstaan. Dit wil je uiteraard koste wat kost voorkomen. Hoe sneller je de schimmel in je mond behandelt, hoe minder last je ervan zult hebben. Hieronder geven we je 5 tips voor het behandelen van schimmel in de mond of op de tong.

1. Medicijnen tegen schimmels

In de meeste gevallen wordt een schimmelinfectie aan de mond of aan het gehemelte behandeld met antischimmel medicatie die je alleen op recept kunt krijgen. Deze medicijnen moeten dus echt voorgeschreven worden door een huisarts. Deze medicijnen zijn te krijgen als een mengsel dat je moet drinken of als gel die je in je mond moet smeren. De mond spoelen met chloorhexidine kan in sommige gevallen ook helpen. In de meest ernstige gevallen van schimmel worden er pillen voorgeschreven om de infectie te bestrijden.

2. Tea Tree Olie als huismiddel tegen schimmelinfectie in je mond

Is er slechts sprake van een milde schimmelinfectie in de mond, dan raden we altijd aan om het eerst te proberen te behandelen met natuurlijke middelen. Sterkere middelen tegen schimmel kunnen namelijk bijwerkingen hebben, dus het is beter om deze pas te gebruiken als het echt nodig is. Een voorbeeld van een natuurlijk huismiddel tegen een schimmelinfectie in de mond is Tea Tree Olie. Hiermee bestrijdt je irritatie en jeuk in je mond, maar het helpt ook om schimmelvorming tegen te gaan. De beste manier om Tea Tree Olie te gebruiken tegen schimmel in je mond of op je tong, is door een paar druppels op een tandenborstel te doen bij de tandpasta, zowel in de ochtend als in de avond. De olie smaakt misschien niet echt lekker, maar het zorgt er wel voor dat jouw mond echt goed schoon wordt. Tea Tree Olie is ook een goed middel om een slechte adem tegen te gaan!

3. Gel met miconazol

Je kunt er ook voor kiezen om gel met miconazol erin te gebruiken als je last hebt van mondschimmel. De behandeling van schimmel met miconazol duurt gemiddeld 2 tot 4 weken. Het is een middel dat je alleen kunt krijgen op recept van de huisarts en het zal niet zomaar voor worden geschreven. Vaak krijg je pas gel met miconazol als je verder alles geprobeerd hebt om de schimmel weg te krijgen of wanneer de schimmel zich verspreidt naar je tandvlees of keelholte.

4. Opletten wat je eet

De werking van je darmen speelt vaak een grote rol bij het ontwikkelen van een schimmelinfectie. Er leven namelijk veel bacteriën in jouw darmen. Wanneer de balans in je darmen niet goed is, zullen bepaalde bacteriën de overhand gaan nemen, waardoor er schimmelvorming kan optreden. Daarom is het goed om te letten op wat je eet als je last hebt van een schimmelinfectie of wanneer je gevoelig bent voor schimmels. Het is verstandig om zo min mogelijk suikers te eten en over te stappen op verse en biologische voeding. Daarnaast is het goed om voedingsmiddelen die schimmel of gist bevatten te vermijden.

5. Appelazijn om een schimmelinfectie te bestrijden

Appelazijn is een natuurlijk middel dat naast Tea Tree Olie vaak wordt gebruikt om schimmels te bestrijden. Dit is uitvoerig getest en een groot voordeel van appelazijn is dat het veilig is om gebruikt te worden door patiënten met suikerziekte, die bepaalde medicijnen niet mogen innemen. Hiernaast is het goed om regelmatig je mond met lauw, zout water te spoelen wanneer je last hebt van schimmel in de mond. Slik het niet door, maar gorgel even met het water. Zo zorg je ervoor dat je mond goed schoon blijft.

Schimmelinfectie in de mond voorkomen

Weet je van jezelf dat je gevoelig bent voor schimmels? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een schimmelinfectie zo goed mogelijk te voorkomen:

  • Zorg voor een goede mondhygiëne 
  • Stop met roken 
  • Poets niet alleen je tanden twee keer per dag, maar poets ook je tong met een zachte tandenborstel 
  • Probeer zo min mogelijk suiker, zoetigheid of frisdrank binnen te krijgen 
  • Gebruik je een spray met bijnierschorshormoon? Spoel dan je mond iedere keer met water na het gebruiken van die spray

Veelgestelde vragen

Wat kun je zelf doen aan schimmel in je mond?

In principe gaat schimmel in je mond vanzelf weer weg, maar het is goed om te zorgen voor een goede mondhygiëne. Daarnaast kun jij Tea Tree Olie op je tandenborstel druppelen voor het tandenpoetsen of je mond regelmatig spoelen met lauw, zout water.

Wat eten bij schimmelinfectie mond?

Als je last hebt van een schimmelinfectie in je mond, kun je het beste voedingsmiddelen eten die veel probiotica bevatten. Denk bijvoorbeeld aan biologische zuurkool, kokosolie en olijfolie.

Hoe kom je zo snel mogelijk van schimmelinfectie af?

De snelste manier om van een schimmelinfectie af te komen is het gebruiken van een antischimmelmedicijn. Dit kan in de vorm van crème, pillen of gel.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website