5 tips voor een huismiddel tegen hoge bloeddruk

5 tips voor een huismiddel tegen hoge bloeddruk

5 tips voor een huismiddel tegen hoge bloeddruk

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van een hoge bloeddruk? Dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk iets aan doen, want dit kan veel risico’s met zich meebrengen. Een hoge bloeddruk verhoogt bijvoorbeeld de kans op een beroerte of een hartinfarct. Hoe lager je bloeddruk is, hoe beter. Gelukkig zijn er een hoop manieren om zelf je bloeddruk lager te krijgen, voornamelijk door te kijken hoe je gezonder kunt gaan leven. In dit artikel geven we je een aantal tips voor een huismiddel tegen hoge bloeddruk!

Een huismiddel tegen hoge bloeddruk? Deze medicijnen kun je gebruiken

Zo’n 30% van alle volwassenen heeft last van een te hoge bloeddruk. Het is natuurlijk geen ziekte, maar het kan wel een grote impact hebben op je gezondheid. Als je last hebt van een hoge bloeddruk, kun je dit op twee manieren aanpakken: met medicijnen of op een natuurlijke manier. De medicijnen die je kunt gebruiken tegen een hoge bloeddruk zijn de volgende:

 • Plasmiddelen: Deze medicijnen zorgen ervoor dat je nieren meer zout uitscheiden. Zout trekt vocht met zich mee, dat met de urine wordt afgevoerd. Er blijft dan minder vocht over in de bloedbaan, waardoor je bloeddruk omlaag zal gaan. 
 • ACE-remmers: Deze medicijnen remmen de werking van het Angiotensine Converterend Enzym. Hierdoor wordt de spanning op de spieren rondom de bloedvaten lager, zodat deze kunnen ontspannen en wijder kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de doorstroming van je bloed verbetert en je bloeddruk omlaag gaat. 
 • Beta-blokkers: Deze medicijnen vertragen de hartslag, waardoor je hart rustiger gaat pompen en de bloedvaten verwijden. Dit zorgt er automatisch voor dat je bloeddruk daalt. 
 • Calciumblokkers: Deze medicijnen zorgen dat de spanning op de spieren rondom de bloedvaten lager wordt, waardoor ze kunnen ontspannen en wijder worden. 
 • Alfablokkers: Deze medicijnen hebben dezelfde werking als calciumblokkers.
 • Angiotensine-II-blokkers: Deze medicijnen remmen de werking van de stof angiotensine-II, die van oorsprong in het lichaam voorkomt. Het effect is hetzelfde als dat van calciumblokkers en alfablokkers.

Natuurlijke middelen tegen een hoge bloeddruk

Wil je liever niet meteen aan de medicijnen gaan? Dan zijn er ook een hoop natuurlijke manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat je bloeddruk lager wordt. Bekijk vooral je levensstijl eens, waarschijnlijk zijn er wel een aantal punten waarop jij jezelf kunt verbeteren om gezonder te gaan leven. Hieronder zetten we een aantal dingen op een rij die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk!

1. Gezonder eten

Wat je eet kan een grote invloed hebben op je bloeddruk. Vooral zout is vaak een belangrijke boosdoener. Het eten van zout kan namelijk je bloeddruk verhogen. Bij een hoge bloeddruk is het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten, het liefst zelfs nog minder. Eet iedere dag zeker 250 gram groente en fruit en vermijd kant-en-klare producten, aangezien deze vaak veel zout bevatten. Groente en fruit zijn echt natuurlijke bloeddrukverlagers. Eet vooral veel volkoren producten en maak je eigen verse maaltijden met veel groente en kruiden.

2. Proberen af te vallen

In veel gevallen is het lichaamsgewicht een oorzaak van de hoge bloeddruk. Weeg je teveel, dan heb je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Probeer dus af te vallen, zeker als je al last hebt van een hoge bloeddruk. Kies niet voor het volgen van een crashdieet, want dit werkt vaak maar tijdelijk. Maak in plaats daarvan een goed plan voor jezelf, op het gebied van zowel voeding als beweging!

3. Beweeg genoeg

Probeer iedere dag minstens een half uur te bewegen in een goed tempo. Het is goed voor je bloeddruk en werkt ook ontspannend. Stress kan namelijk ook een oorzaak zijn van een hoge bloeddruk. Je kunt ervoor kiezen om naar de sportschool te gaan, maar je kunt ook vaker de fiets pakken of iedere dag een goede wandeling maken. Genoeg bewegen is voor veel mensen een goed alternatief voor hoge bloeddruk medicijnen.

4. Stop met roken

Als je rookt en last krijgt van een hoge bloeddruk, probeer dan zo snel mogelijk te stoppen. Roken is schadelijk voor je hart en bloedvaten. Nicotine verhoogt namelijk de hartslag en de bloeddruk. Nicotinepleisters zijn dus ook niet altijd een goed idee als jouw bloeddruk al te hoog is.

5. Drink minder alcohol

Niet alleen roken, maar ook alcohol is slecht voor het hart en de bloedvaten. Drink je meer dan 2 glazen alcohol per dag, dan kan dit je bloeddruk sterk verhogen. Drink maximaal 1 glas per dag en drink het liefst ook niet iedere dag alcohol als je last hebt van een hoge bloeddruk of in de risicogroep valt. Weet je niet precies hoeveel je drinkt? Probeer dit even goed voor jezelf op een rijtje te zetten, zodat je meteen een plan kunt maken om te minderen.

Thuis je bloeddruk meten

Wil je bijhouden of jouw pogingen om je bloeddruk te verlagen succesvol zijn? Dan kun je thuis je bloeddruk meten. Vanaf je 40ste wordt er sowieso aangeraden om ieder jaar een keer je bloeddruk te meten. Je kunt dit doen met een bloeddrukmeter voor thuis. Meet hiermee zelf je bloeddruk op in 5 stappen:

 1. Zorg dat je ontspant voordat je jouw bloeddruk gaat meten, anders heb je een vertekend beeld. Rook niet en drink geen koffie een half uur voor de meting. 
 2. Plaats de bloeddrukband op de juiste plek om je arm. 
 3. Zorg dat je de juiste houding aanneemt. 
 4. Meet je bloeddruk met de bloeddrukband.
 5. Check de resultaten en noteer de waarden of maak hier een foto van.

Veelgestelde vragen

Wat verlaagt direct de bloeddruk?

Probeer jouw inname van zout sterk te verminderen en zorg dat je geen stress hebt. Goed bewegen helpt ook bij het verlagen van de bloeddruk. Denk aan een stevige wandeling of een workout in de sportschool.

Wat kan je drinken om je bloeddruk te verlagen?

Hibiscus Thee werkt goed voor het verlagen van de bloeddruk. Ook water drinken is goed, want dit helpt om schadelijke stoffen uit de bloedbaan te krijgen.

Welke thee is goed voor de bloeddruk?

Hibiscus thee is de beste thee die je kunt drinken voor het verlagen van de bloeddruk.

Wat is de beste natuurlijke bloeddrukverlager?

Kaliumrijke producten zijn de beste natuurlijke bloeddrukverlagers.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website