5 tips en een huismiddel tegen jeuk - Tweestedenziekenhuis.nl

5 tips en een huismiddel tegen jeuk

5 tips en een huismiddel tegen jeuk

eilish

Laatst bijgewerkt

Jeuk hebben kan super vervelend zijn, vooral als het langer aanhoudt. Het kan er zelfs voor zorgen dat je ‘s avonds moeilijk in slaap komt. Dat is natuurlijk niet wat je wil, maar het lijkt soms erg lastig om iets te doen tegen jeuk. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jeuk tegen te gaan, afhankelijk van waar de jeuk vandaan komt. Een muggenbult behandel je bijvoorbeeld anders dan eczeem. In dit artikel geven we je een aantal tips en vertellen we je over het huismiddel tegen jeuk!

Een huismiddel tegen jeuk: 5 tips

Als je last hebt van jeuk, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf of wil je het in ieder geval verzachten. Je kunt last hebben van jeuk door diverse huidafwijkingen, maar je kunt ook om veel andere redenen last krijgen van jeuk, zoals muggenbulten of andere insectenbeten. Vooral bij ouderen komt jeuk veel voor, aangezien zij een steeds drogere huid krijgen. Krabben maakt dit vaak alleen nog maar erger, maar het kan moeilijk zijn of van de jeukende plekken af te blijven. Hieronder geven we je een aantal tips voor een huismiddel tegen de jeuk.

1. Zuiveringszout

Met behulp van baking soda kun je huiduitslag en een jeukende huid tegengaan. Dit komt doordat zuiveringszout een ontstekingsremmend middel is. Heb je dus jeuk aan je huid door een ontsteking, dan is dit het uitstekende middel om die jeuk tegen te gaan. Het kalmeert en neutraliseert de huid en de zuurgraad. Hierdoor verlicht het in veel gevallen direct de jeuk aan je huid.

2. Hennepzaad als huismiddel tegen jeuk

Hennepzaad is een ideaal middel om de huid stevig en soepel te houden. Hennep bezit ontstekingsremmende eigenschappen en kan de huid kalmeren. Je kunt hennepzaad krijgen als supplement, maar er zijn ook crèmes te vinden met hennep erin die je rechtstreeks op de huid kunt aanbrengen. Ook hennepolie is in sommige gevallen geschikt voor gebruik op de huid. Je kunt hennepzaad ook gewoon eten, bijvoorbeeld door je yoghurt of cornflakes.

3. Olijfolie tegen een droge huid

Olijfolie is een goed middel tegen een droge huid. In de oudheid werd olijfolie al gebruikt als remedie tegen diverse huidaandoeningen en interne ontstekingen die jeuk kunnen veroorzaken. Je kunt de jeukende delen van de huid gewoon insmeren met olijfolie, het liefst een uur voor het slapengaan. Zo heeft de olie ruim de tijd om goed in de huid te trekken. Was de jeukende plekken de volgende dag met lauwwarm water.

4. Honing om de huid te verzachten

Honing beschikt over vochtinbrengende eigenschappen en is dus een goed middel tegen een droge huid. Het irriteert niet, dus ook als je een gevoelige huid hebt kun je honing zonder problemen gebruiken. Onderzoek toont ook aan dat honing het aanmaken van nieuwe huidcellen kan bevorderen. Manuka honing is het meest populair om te gebruiken voor de huid. Je kunt de honing puur eten, maar je kunt het ook op aangetaste plekken van de huid smeren. Honing wordt gezien als het beste natuurlijk middel tegen jeuk.

5. Aloë vera als huismiddel tegen jeuk

Aloë vera bevat salicylzuur. Dit is een plantaardig hormoon dat een verzachtende, ontstekingsremmende werking heeft. Het bevordert daarnaast het herstel van de huid en vermindert pijn en ontstekingen in of aan de huid. Je vindt Aloe vera terug in een hoop verzorgingsproducten, zoals crème en bodywash. Maar het is ook mogelijk om het supplement in te nemen als drank of sap.

Jeuk aan de huid voorkomen

Wil je liever jeuk aan de huid voorkomen? Voorkomen blijft natuurlijk altijd beter dan genezen. Heb je dus snel last van een jeukende huid, probeer dan een aantal maatregelen te nemen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Dingen die je kunt doen om een jeukende huid te voorkomen zijn bijvoorbeeld:

  • Een droge huid tegengaan: Een droge huid is een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk aan de huid. Probeer dit dus zoveel mogelijk tegen te gaan, zeker in het najaar en in de winter, wanneer de luchtvochtigheid lager is. Smeer je huid op tijd in met een hydraterende crème, zodat deze niet uitdroogt. 
  • Zo min mogelijk krabben: Als je jeuk hebt, wil je natuurlijk meteen gaan krabben. Dit verlicht voor even de jeuk, maar op den duur kan dit het juist erger maken. Door het krabben raakt je huid namelijk nog meer geïrriteerd, waardoor hij nog meer gaat jeuken. Kun je het echt niet laten om aan de jeukende plekken te zitten? Probeer dan te wrijven in plaats van te krabben!
  • Allergische reactie: Jeuk kan ontstaan door een allergische reactie. Probeer erop te letten of de jeuk vaak terugkomt nadat je in aanraking bent geweest met een bepaald product. Misschien ben je wel allergisch. Je kunt dan anti-histamine pillen of crème gebruiken om de jeuk te verlichten. 
  • Overgevoelige huid: Als je een gevoelige huid hebt, raden we je aan om voorzichtig te zijn met nieuwe crèmes, shampoo of douchegel. De kans dat je huid hier slecht op reageert, is vaak groot. Een overgevoelige reactie op een product voor de huid kan ernstige jeuk veroorzaken. 
  • Genoeg water drinken: Als het erg warm is in de zomer, is het ook voor je huid belangrijk dat je genoeg water drinkt. Je huid heeft immers ook vocht nodig om gehydrateerd te blijven.

Veelgestelde vragen

Hoe kom je het snelst van jeuk af?

Zorg dat je huid gehydrateerd blijft en probeer zo min mogelijk te krabben. Een verzachtend middel zoals honing of aloe vera kan hierbij helpen.

Wat te doen tegen jeuk ‘s nachts?

Zorg voor een goede hygiëne, was je beddengoed regelmatig en controleer of je geen last hebt van mijten. Het insmeren van je huid met een hydraterende crème voor het slapengaan kan ook goed helpen.

Welke azijn tegen jeuk?

Appelazijn is de azijn die het beste helpt tegen een jeukende huid. Dep het op een doek en wikkel deze om de jeukende plek. Zorg wel dat het azijn niet in aanraking komt met eventuele wondjes.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website