Een huismiddel tegen ontstoken tandvlees: 5 tips

Een huismiddel tegen ontstoken tandvlees: 5 tips

Een huismiddel tegen ontstoken tandvlees: 5 tips

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van rood, gezwollen of bloedend tandvlees? Dan is het waarschijnlijk ontstoken. Dit is niet heel ernstig, maar we raden je wel aan om hier iets tegen te doen, anders blijf je er last van houden. Doe je helemaal niets aan ontstoken tandvlees, dan kun je in het ergste geval zelfs je tanden verliezen. Denk er dus niet te makkelijk over. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen tegen ontstoken tandvlees!

Wat is ontstoken tandvlees?

Als je tandvlees gezond is, is het roze, ligt het strak om je tanden en bloedt het niet tijdens het poetsen of eten. Is je tandvlees ontstoken, dan is het rood, gezwollen en bloedt het sneller door het tandenpoetsen of door het eten van iets hards. Veel mensen hebben niet door dat hun tandvlees ontstoken is, aangezien het geen pijn doet. Een beginnende tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd. Ontstoken tandvlees klinkt misschien als een onschuldige aandoening, maar het gaat niet vanzelf over. Doe je er niets aan, dan kan de ontsteking zich uitbreiden naar je kaakbot. Dit wordt parodontitis genoemd. Hierdoor kan je tandvlees verslappen, waardoor je tanden en kiezen los gaan staan. In het ergste geval kun je zelfs je tanden verliezen.

Wat zijn de symptomen van ontstoken tandvlees?

Een ontsteking aan je tandvlees kun je aan de volgende symptomen herkennen:

 • Opgezwollen tandvlees
 • Pijnlijk tandvlees
 • Bloedend tandvlees 
 • Rood tandvlees 
 • Slechte adem
 • Gevoelige tanden en kiezen 
 • Teruggetrokken tandvlees
 • Vieze smaak in je mond

Een huismiddel tegen ontstoken tandvlees: 5 tips

Als je last hebt van ontstoken tandvlees, raden we je dus zeker aan om hier iets tegen te doen. Zo voorkom je dat de ontsteking erger wordt en zich verspreidt. Er zijn een aantal dingen die je ertegen kunt doen, die gaan we hieronder voor je op een rij zetten!

1. Je gebit schoon houden

Houd je gebit, tandvlees en je tong goed schoon. Poets je tanden dus twee keer per dag en gebruik flosdraad, tandenstokers of tandenraggers om voedselresten weg te halen. Hiermee voorkom je gaatjes. Poets ook je tandvlees en je tong voorzichtig mee met het poetsen. Je kunt hier een speciale zachte tandenborstel of een tongschraper voor gebruiken. Zo kun je op den duur van ontstoken tandvlees afkomen.

2. Ga op tijd naar de tandarts

Ga minimaal twee keer per jaar naar een tandarts of mondhygiënist. Zo weet je het op tijd als er iets niet goed is met je tanden of je tandvlees en kun je er meteen iets tegen doen. Een tandarts kan je ook het beste advies geven om het ontstoken tandvlees te behandelen.

3. Gebruik een elektrische tandenborstel

Kies voor een elektrische tandenborstel in plaats van een handtandenborstel. Hiermee kun je veel meer tandplak verwijderen. Elektrische tandenborstels zijn vandaag de dag helemaal niet meer zo duur en ze hebben een aantal snufjes die het makkelijker maken om je tanden goed te poetsen, zoals een druksensor.

4. Poets je tanden niet te hard en gebruik mondwater

Poets je tanden niet te hard. Oral-B heeft en elektrische tandenborstel met een druksensor die een signaal afgeeft als je te hard poetst. Zo voorkom je dat je jouw tandvlees irriteert met de druk van je tandenborstel. Gebruik daarnaast mondwater na het poetsen van je tanden, zo kun je tandplak makkelijker verwijderen. Het mondwater zorgt ervoor dat de bacteriën die nog achterblijven doodgaan. Een ontstoken tandvlees medicijn is er niet echt, maar mondwater komt in de buurt.

5. Zorg dat je zo min mogelijk stress hebt

Heb je veel stress? Probeer dan zoveel mogelijk die stress te verminderen. Stress maakt je namelijk vatbaarder voor ontstekingen. Heb je al ontstoken tandvlees en vervolgens ook nog veel stress? Dan moet je zeker opletten, want de ontsteking kan zich dan verspreiden. Probeer wat meer rust te nemen.

Een natuurlijk huismiddel tegen ontstoken tandvlees

Heb je ontstoken tandvlees en wil je graag proberen hier met behulp van natuurlijke middelen vanaf te komen? Dat is zeker mogelijk, er bestaan namelijk een aantal natuurlijke huismiddelen tegen ontsteking in het tandvlees:

 • Kurkuma: Kurkuma bevat curcumine, een stof met ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Deze stof helpt met het verwijderen van tandplak van je tanden. Kurkuma verlicht daarnaast de ontsteking. 
 • Geraniums: Geraniums zijn antibacteriële planten die kunnen helpen om tandplak te verwijderen. Je kunt de geranium gebruiken als natuurlijk mondspoelmiddel, zo voorkom je dat bacteriën zich vermenigvuldigen en je tandvlees aantasten. 
 • Aloë vera: Je kunt een natuurlijke pasta maken van aloë vera, honing en waterperoxide om je mond grondig te reinigen. De pasta elimineert daarnaast ziektekiemen die infecties veroorzaken. De ontstekingsremmende werking vermindert ook de zwelling van je tandvlees. 
 • Tijm: Tijm bevat antibacteriële bestanddelen die kunnen helpen bij het behandelen van ontstekingen. Daarnaast houden deze bestanddelen ook het bloeden van je tandvlees tegen. Je hoeft alleen maar water aan de kook te brengen met tijm erbij en het vervolgens af te dekken.

Wat zijn de oorzaken van ontstoken tandvlees?

Poets jij je tanden niet goed of houd je de ruimte tussen je handen niet goed schoon, dan ontstaat er tandplak op je tanden. Tandplak bestaat voornamelijk uit bacteriën. Die bacteriën kunnen ontstoken tandvlees veroorzaken. Slechte mondhygiëne is dus de grootste oorzaak van ontstoken tandvlees. Andere dingen die kunnen zorgen voor ontstoken tandvlees zijn:

 • Roken
 • Langdurige stress 
 • Een ongezond eetpatroon 
 • Bepaalde ziektes, waaronder diabetes
 • Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva en slaapmiddelen
 • Hormonale schommelingen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of de overgang

Veelgestelde vragen

Hoe kom je zo snel mogelijk van ontstoken tandvlees af?

De beste manier om snel van ontstoken tandvlees af te komen, is het dagelijks verwijderen van tandplak. Dit kun je eventueel doen met een huismiddel tegen ontstoken tandvlees, zoals kurkuma.

Waarmee spoelen bij ontstoken tandvlees?

Mondwater of een mondspoeling met chloorhexidine is het beste middel om je mond mee te spoelen als je last hebt van ontstoken tandvlees.

Hoe kan ontstoken tandvlees genezen?

De beste manier om ontstoken tandvlees te helpen genezen, is door consequent de tandplak van je tanden te verwijderen. Zo houd je de bacteriën weg die de ontsteking veroorzaken en erger maken.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website