Een huismiddel tegen vaak plassen: 3 tips!

Een huismiddel tegen vaak plassen: 3 tips!

Een huismiddel tegen vaak plassen: 3 tips!

eilish

Laatst bijgewerkt

Moet jij voor je gevoel enorm vaak plassen? Dat is natuurlijk super onhandig, vooral als je voor je werk veel in de auto zit of juist veel buiten de deur bent. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar het hoeft niet altijd op problemen met de blaas te wijzen. Sommige mensen hebben nu eenmaal een kleinere blaas of een overactieve blaas, waardoor je sneller moet plassen dan anderen. Toch kunnen we ons voorstellen dat je zeker wil weten dat er niets aan de hand is en dat je eventueel tips wil om te zorgen dat je wat minder vaak hoeft te plassen. In dit artikel vertellen we je over het huismiddel tegen vaak plassen!

 1. A.Vogel ProstaforceMed Capsules 30CP

  A.Vogel ProstaforceMed Capsules 30CP

  A. Vogel ProstaforceMed Capsules verminderen plasproblemen met slechts één kleine capsule per dag, geschikt voor langdurig gebruik.

 2. A.Vogel ProstaforceMed Capsules 90CP

  A.Vogel ProstaforceMed Capsules 90CP

  A. Vogel ProstaforceMed Capsules verminderen plasproblemen met slechts één kleine capsule per dag en zijn geschikt voor langdurig gebruik.

Een huismiddel tegen vaak plassen

Als je erg vaak moet plassen, kan dit nogal vervelend zijn. We kunnen ons dus voorstellen dat je er graag iets tegen wil doen. In sommige gevallen kan dit erg lastig zijn, maar er zijn een aantal dingen die je kunt proberen. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

1. Kegel-oefeningen

Om te zorgen dat je minder vaak hoeft te plassen, kun je kegel-oefeningen doen. Deze oefeningen maken de bekkenbodemspieren sterker, die je blaas ondersteunen. Door deze spieren sterker te maken zul je merken dat het makkelijker wordt om je plas op te houden en dat je daardoor minder vaak naar het toilet hoeft.

2. Buikmassage bij vrouwen

Voor vrouwen is een eenvoudig huismiddel tegen vaak plassen een buikmassage. Veel vrouwen ervaren namelijk problemen met het menstrueren, die problemen met de blaas kunnen veroorzaken. De oorzaak hiervan kan zijn dat je baarmoeder gekanteld ligt, waardoor er veel druk op je blaas komt te staan. Een buikmassage kan dit verhelpen.

3. Je eetpatroon aanpassen

Als je vaak naar het toilet moet, kan het helpen om je eetpatroon aan te passen. Een aantal dingen die je kunt aanpakken zijn:

 • Meer vezels eten
 • Voedingsmiddelen eten die veel antioxidanten bevatten
 • Genoeg water en vloeistoffen drinken
 • Zure voedingsmiddelen vermijden

Werkt het aanpassen van je voedingspatroon niet, dan raden we aan het huismiddel tegen vaak plassen tolterodine te proberen.

Wanneer moet je veel plassen?

Nu kun jij je als eerste natuurlijk afvragen: wanneer moet je nu eigenlijk vaak plassen? Dit is lastig in te schatten als je niet weet wat normaal is. Normaal gesproken moeten mensen zo’n 4 tot 8 keer per dag plassen. Dit is uiteraard ook afhankelijk van hoeveel je op een dag drinkt en wat je drinkt. Van koffie, thee of alcohol moet je bijvoorbeeld al snel vaker naar het toilet. Moet je meer dan 8 keer per dag plassen, dan kan het zijn dat je erg veel gedronken hebt die dag, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Zeker als je zelfs ‘s nachts wakker wordt omdat je zo nodig moet plassen, terwijl je voor het slapengaan nog bent gegaan. Een menselijke blaas kan zo’n 600 milliliter urine vasthouden, maar de drang om naar het toilet te gaan komt meestal al bij zo’n 150 milliliter.

Mogelijke oorzaken als je vaak moet plassen

Als je dus frequent vaker dan 8 keer per dag moet plassen of zelfs ‘s nachts wakker wordt omdat je zo nodig moet plassen, wijkt dat over het algemeen af van het ‘normale’ beeld. Dit kan een onschuldige oorzaak hebben, zoals structureel te veel drinken of het drinken van dranken die bepaalde stoffen bevatten. Helaas kan het echter ook op medische problemen wijzen, die je het beste zo snel mogelijk aan kunt pakken. De meest voorkomende oorzaken van vaak plassen zijn:

 • Een urineweginfectie: Als je een infectie hebt aan je urinewegen, is je urinebuis ontstoken als gevolg van de bijproducten van de infectie. Denk aan bloed, witte bloedcellen en bacteriën. Dit veroorzaakt een irritatie van je urinebuis, die ervoor zorgt dat je de drang voelt om regelmatig je blaas te legen. 
 • Geneesmiddelen: Het kan zijn dat je vaker naar het toilet moet door geneesmiddelen die je inneemt. Medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van een hoge bloeddruk of tegen ophopingen van vocht werken op de nieren en spoelen regelmatig vloeistof uit het lichaam. Hierdoor is de kans groot dat je vaker moet plassen dan normaal. 
 • Diabetes: Als je erg vaak moet plassen, kan dit een symptoom zijn van een vroege vorm van diabetes type 1 of 2. Het lichaam probeert zich dan via de urine te ontdoen van ongebruikte glucose. Diabetes kan ook je zenuwen beschadigen, waardoor het lastiger wordt om jouw plas op te houden. 
 • Zwangerschap: Als je vaak moet plassen, kan dit wijzen op een zwangerschap. Door hormonale veranderingen in het lichaam en de groeiende baarmoeder die druk op de blaas zet, kun je zelfs in de vroege weken van een zwangerschap al merken dat je vaker moet plassen. 
 • De prostaat: Problemen aan de prostaat kunnen ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Een vergrote prostaat kan je urinestroom blokkeren, waardoor je blaaswand geïrriteerd raakt. Hierdoor kan er minder urine naar buiten in 1 keer en zul je vaker naar het toilet moeten. 
 • Blaaskanker: Een tumor of meerdere tumoren die ruimte innemen in de blaas of een bloeding veroorzaken, kunnen ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. 
 • Overactief blaas syndroom: Het kan zijn dat je een overactieve blaas hebt. Dit is in principe niet ernstig. Het betekent dat je onvoldoende blaascontracties krijgt, waardoor je vaak moet plassen en sneller het gevoel hebt dat je weer moet plassen. 
 • Te veel drinken: Als je meer drinkt dan je lichaam nodig heeft, zul je vaker moeten plassen. Je lichaam moet het vocht immers kwijt. 
 • Bepaalde stoffen: Vraag jij je af: waar moet je nu eigenlijk veel van plassen? Kunstmatige zoetstoffen, alcohol, cafeïne en bepaalde andere voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Koolzuurhoudende dranken en citrusvruchten kunnen je blaas ook irriteren, waardoor je vaker naar het toilet moet.

Veelgestelde vragen

Wat helpt tegen steeds moeten plassen?

Probeer eerst de oorzaak te achterhalen. Bij vrouwen kan dit de bekkenbodemspier zijn en bij mannen de prostaat. Het kan ook zijn dat je regelmatig te veel drinkt.

Welk medicijn tegen vaak plassen?

Voorbeelden van medicijnen tegen vaak plassen zijn tolterodine en solifenacine.

Waarom moet ik om de 2 uur plassen?

Bij vrouwen wijst dit vaak op bekkenbodemproblemen. Als de spieren in je bekkenbodem te zwak zijn, wordt het lastiger om je plas op te houden.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website