Heb je last van jeuk tussen je tenen? Probeer dit huismiddel!

Heb je last van jeuk tussen je tenen? Probeer dit huismiddel!

Heb je last van jeuk tussen je tenen? Probeer dit huismiddel!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je jeuk aan je voeten of tussen je tenen? Dan is de kans groot dat je last hebt van voetschimmel of zwemmerseczeem. Voetschimmel is erg besmettelijk, dus het is wel zo verstandig om hier snel iets tegen te doen. De jeuk die ermee gepaard gaat is op den duur ook erg vervelend en wordt alleen maar erger hoe langer je de schimmel onbehandeld laat. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen tegen jeuk tussen je tenen en wat het huismiddel hiertegen is!

Jeuk tussen je tenen: probeer dit huismiddel

Als je last hebt van jeuk tussen je tenen en je vermoedt dat je voetschimmel hebt, kun je hier makkelijk iets tegen doen. De meeste schimmels zijn namelijk oppervlakkig en eenvoudig te behandelen. Bij een apotheek of drogist kun je voor de meeste schimmels een antischimmel crème, zalf of poeder kopen. Er bestaan eventueel ook pillen tegen schimmels, mocht je liever niet met zalf willen werken, bijvoorbeeld omdat je een gevoelige huid hebt.

Jeuk tussen je tenen: Wat te doen?

In de meeste gevallen beschermt je huid je tegen schimmelinfecties, maar er zijn een aantal momenten waarop die bescherming minder actief of effectief is. In die gevallen wordt het makkelijker voor schimmels om de huid binnen te dringen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je een geïrriteerde huid hebt, je huid verweekt is door warmte en vocht en wanneer je te veel zeep gebruikt. Er zijn een aantal manieren om voetschimmel of jeuk tussen je tenen te voorkomen of schimmelvorming tegen te gaan. Deze manieren gaan we hieronder voor je opsommen!

1. Je voeten wassen zonder zeep

Probeer je voeten zo min mogelijk te wassen met zeep als je vatbaar bent voor schimmelinfecties. Zeker als je al eerder voetschimmel hebt gehad, want dan komt het makkelijker weer terug. Als je doucht komt er al een hoop schimmel vanaf je lichaam naar je voeten als je het afspoelt. Zorg dat jij je voeten goed afspoelt na het douchen, om te voorkomen dat er zeepresten achterblijven op de huid van je voeten.

2. Maak je voeten goed droog om eczeem tussen de tenen te voorkomen

Naast het minder gebruiken van zeep is het ook belangrijk dat jij jouw voeten goed droog maakt na het douchen of zwemmen. Vergeet vooral de ruimtes tussen je tenen niet af te drogen, want deze zijn het meest vatbaar voor zwemmerseczeem. Daarom begint de jeuk ook vaak tussen de tenen.

3. Maak gebruik van talkpoeder

Voetschimmel groeit het liefst in de warme en vochtige huid tussen je tenen. Wrijf talkpoeder tussen je tenen om de vochtigheid tegen te gaan, zodat er geen schimmelvorming kan optreden. Als je last begint te krijgen van jeuk tussen je tenen, is dit dus het beste huismiddel om dit tegen te gaan.

4. Vergeet niet om slippers te dragen

Als je in ruimtes komt waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals een zwembad, is het belangrijk dat je slippers draagt. Zeker als je gevoelig bent voor voetschimmel. De kans is in dit soort ruimtes namelijk groot dat je voetschimmel oploopt, aangezien het erg besmettelijk is. Voetschimmel wordt niet voor niets ook zwemmerseczeem genoemd, het wordt namelijk vaak opgelopen in zwembaden.

5. Laat je voeten goed ademen

Zorg ervoor dat je voeten goed kunnen ademen. Draag het liefst katoenen sokken en schoenen die goed ventileren en niet te strak om je voeten zitten. Zorg dat je in de warmere maanden zoveel mogelijk open schoenen draagt, zoals slippers of sandalen. Zo kunnen je voeten goed luchten en worden ze niet vochtig van het zweet. Zweetvoeten zijn namelijk ook vatbaarder voor jeuk tussen de tenen en uiteindelijk voetschimmel.

Hoe weet je of je last hebt van voetschimmel?

Heb je jeuk tussen je tenen, maar weet je niet zeker of je ook echt voetschimmel hebt? De meest bekende vorm van voetschimmel wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Als je zwemmerseczeem hebt, ontstaan er grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen je tenen. In de meeste gevallen jeuken deze ook behoorlijk. In die vochtige schilfers kunnen vervolgens bacteriën gaan groeien. Hierdoor kunnen je voeten ook gaan stinken. Er zijn ook andere vormen van voetschimmel die je op kunt lopen. Je kunt ook schimmel op je voetzool of aan de rand van je voet krijgen. Bij deze schimmels ontstaan er rode, schilferende plekken, soms ook met blaasjes en puistjes. Ook kunnen er kloven ontstaan in je voet.

Wat is het verschil tussen voetschimmel en eczeem op je voeten?

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, maar toch is het geen vorm van eczeem. Voetschimmel is namelijk erg besmettelijk en eczeem is dat niet. Daarnaast merk je bij voetschimmel ook dat je sneller stinkvoeten hebt en dat je in sommige gevallen schimmelnagels krijgt. Bij eczeem is dat niet het geval. De symptomen van voetschimmel en eczeem komen wel voor een groot deel overeen. Je kunt bij beide aandoeningen namelijk last hebben van roodheid, schilfers, jeuk en blaasjes op de voeten. Vraag jij je af of je eczeem of voetschimmel hebt? Let dan vooral op of je ook een verschil merkt in de geur van je voeten en of de kwaliteit van je teennagels achteruit gaat. Bedenk ook of je op plekken bent geweest waar je zwemmerseczeem op zou kunnen hebben gelopen, zoals het zwembad of een openbare sauna.

Veelgestelde vragen

Hoe kom je het snelst van voetschimmel af?

Je kunt in de apotheek of bij de drogisterij een antischimmelcrème kopen waarmee je de schimmel op je voeten kunt behandelen. Ook tea-treeolie werkt goed tegen voetschimmel, mocht je liever een natuurlijk middel willen gebruiken.

Is zout water goed voor voetschimmel?

Ja, voetschimmel heeft een positieve werking op voetschimmel. Om voetschimmel tegen te gaan en de klachten te verminderen, kun je regelmatig een voetenbad nemen met Dode Zeezout. Dit doodt bacteriën en zorgt dat de huidbarrière sterker wordt.

Is azijn goed tegen voetschimmel?

Azijn helpt helaas niet tegen voetschimmel of tegen kalknagels. Je kunt azijn wel gebruiken om te zorgen dat de voetschimmel zich niet verder verspreidt.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website