De kleur van onze urine kan veel zeggen over onze gezondheid, meer dan je soms zou denken. Wanneer je urine een bepaalde kleur heeft, waar je misschien wat van schrikt, hoeft dat niet meteen te betekenen dat dit op gezondheidsproblemen wijst. Het kan echter wel een goede indicatie zijn. Er kan van alles zijn dat de kleur van je urine aantast, zoals het gebruik van medicijnen, veranderingen in je eetpatroon of een onderliggende aandoening waar je niets van af weet. In dit artikel gaan we verder in op wat de kleur van je urine kan zeggen over je gezondheid!
Als je urine donkergeel van kleur is, kan dit simpelweg betekenen dat je te weinig hebt gedronken. Urine bestaat uit water, ureum en diverse zouten. Als je weinig hebt gedronken, is het vochtpercentage in de urine waarschijnlijk laag. Dit zorgt ervoor dat de kleur van de urine donkerder wordt dan je gewend bent en dat het waarschijnlijk ook sterker ruikt. In de ochtend is het normaal dat je donkerdere urine hebt, aangezien je in je slaap natuurlijk niet kunt drinken, maar je wel zweet. Hierdoor heb je bijna altijd een laag vochtpercentage als je ‘s ochtends wakker wordt. Drink je juist veel, dan wordt de kleur van je urine een stuk lichter.
Als je urine troebel is, kan dit gewoon onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een aandoening. Urine wordt in sommige gevallen troebel door de aanwezigheid van urinezuur, fosforzuur of zoutkristallen. Deze kunnen ontstaan als je te weinig vocht opneemt, maar ook door het afkoelen van je urine of door bepaalde voedingsmiddelen te nuttigen. Is dit de reden van de troebele urine, dan is het compleet onschuldig en normaal. Maar troebele urine kan ook wijzen op een beginnende of al aanwezige blaasontsteking. Dit komt doordat je lichaam dan witte bloedcellen en pus uitscheidt via je urine. Maar hoe weet je nu of jouw troebele urine onschuldig is, of een teken van een blaasontsteking? Bij een blaasontsteking zijn er meerdere symptomen aanwezig, zoals jeuk, een branderig gevoel en uiteindelijk ook pijn bij het plassen. In sommige gevallen gaat een blaasontsteking vanzelf over. Houden de klachten te lang aan, raadpleeg dan je huisarts. Je kunt dan antibiotica krijgen of eventueel een ontstekingsremmende pijnstiller.
Urine kan wit kleuren als je teveel zout in in je urine hebt zitten. Een andere oorzaak van witte urine kan een lekkage tussen het lymfestelsel en de urinewegen zijn. Witte urine is in essentie onschuldig, maar het kan er wel voor zorgen dat je een geïrriteerd en jeukend gevoel krijgt tijdens het plassen. Het komt echter wel voor dat er hierdoor nierstenen ontstaan, dus we adviseren je wel dit goed in de gaten te houden en op tijd een arts te raadplegen bij pijn of te lang aanhoudende symptomen.
Als je urine veel schuim bevat of een schuimende samenstelling heeft, wijst dit erop dat de nierfilters niet goed meer werken. Werken deze filters niet meer goed, dan kunnen bloedcellen en eiwitmoleculen je urine in lekken. Deze worden dan namelijk niet meer goed gefilterd door de nieren. Mochten jouw nierfilters niet meer goed werken, dan zijn er andere symptomen die je kunt ervaren. Deze symptomen kunnen zijn: een opgezwollen gezicht, benen en voeten, een verlies van de eetlust en kortademigheid. Heb je al een langere tijd schuimende urine? Neem dan altijd contact op met je huisarts om kapotte nierfilters uit te sluiten.
Heb je urine die bruinrood van kleur is, dan is dat natuurlijk even schrikken. Het is ook belangrijk dat je dit serieus neemt, want het kan een teken zijn van een leverontsteking. De bruinrode kleur wordt veroorzaakt door bruine galstof, die je darmen afgeven aan je lever. Wanneer de lever ontstoken is, kan hij deze stof niet goed verwerken, waardoor je nieren de stof afscheiden en het in je urine terecht komt. Mocht je urine niet echt bruinrood van kleur zijn, maar echt bruin, dan kan dit wijzen op hepatitis of een afsluiting van de galwegen.
Ook dit moet even schrikken zijn als je het voor het eerst ziet, maar het is niet altijd iets ernstigs. Het eten van rode biet of rode kool kan ervoor zorgen dat je rood gaat plassen. Dit kan helemaal geen kwaad, het is gewoon de natuurlijke kleurstof uit de voeding. Het kan echter ook zijn dat je bloed plast, wat meerdere oorzaken kan hebben die niet allemaal even ernstig zijn. Het kan zijn dat er wat menstruatiebloed in je urine achter is gebleven. Dit kan helemaal geen kwaad. Oorzaken die wel ernstig zijn, zijn sikkelcelziekte, blaasontsteking of een aandoening aan de nieren zoals nierstenen, een cyste of een tumor.
Je urine kan ook nog grijs, paars of zwart van kleur zijn. Grijze urine kan wijzen op beginnende nierstenen. Bij paarse urine kan er sprake zijn van de stofwisselingsziekte porfyrie. Ten slotte kan zwarte urine wijzen op huidkanker, maar deze kleur urine komt eigenlijk bijna nooit voor. Raadpleeg als jij je zorgen maakt altijd een arts!
Je urine kan een hoop kleuren hebben, die allemaal op verschillende dingen kunnen duiden. Dit hoeft nooit iets ernstigs te zijn, maar dat kan wel. Let er daarom vooral ook op of je andere symptomen hebt en raadpleeg een arts als jij je zorgen maakt.
Als je urine zo donker is dat het net cola is, moet je meteen een arts raadplegen. Donkergele urine kan geen kwaad, dit duidt op een laag vochtpercentage.
Gele urine is eigenlijk normaal, maar als je weinig vocht binnenkrijgt, kun je urine donkergeel gaan kleuren. Dit is niet erg, het duidt gewoon op een laag vochtgehalte.