Vaak last van koude handen: Waar komt dat eigenlijk door?

Vaak last van koude handen: Waar komt dat eigenlijk door?

Vaak last van koude handen: Waar komt dat eigenlijk door?

eilish

Laatst bijgewerkt

Veel mensen hebben regelmatig of zelfs bijna altijd koude handen, zelfs als ze het helemaal niet koud hebben en in een verwarmde ruimte zitten. Over het algemeen heb je er geen last van als je koude handen hebt, maar bij sommige mensen is het zo erg dat het toch wel pijn gaat doen, vooral als je voor je werk veel moet typen of schrijven. In dat geval snappen we helemaal dat je hier iets tegen zou willen doen. Maar kun je eigenlijk wel iets doen tegen koude handen? In dit artikel vertellen we je meer over de oorzaken en het voorkomen van koude handen!

Hoe komt het dat je altijd koude handen hebt?

Koude handen en koude vingers kunnen verschillende oorzaken hebben, maar meestal is het een gevolg van een verminderde of slechte doorbloeding. Andere mogelijke oorzaken zijn:

 • Je hormoonhuishouding: De hormoonhuishouding is een veelvoorkomende oorzaak van koude handen. Dit verklaart ook waarom vrouwen veel vaker last hebben van koude handen of voeten dan mannen. 
 • Je gewicht: Mensen met een laag percentage aan lichaamsvet hebben een lagere interne lichaamstemperatuur, waardoor ze het vaker en eerder koud hebben. Hierdoor kun je ook koude handen of koude vingertoppen krijgen. Ben je onlangs veel afgevallen? Dan kan dit een reden zijn voor koude handen of vingers.
 • Je hebt een tekort aan vitamine B12: Vitamine B12 is onder andere verantwoordelijk voor de aanmaak van bloed en zenuwen. Deze vitamine halen wij voornamelijk uit vlees, vis en andere dierlijke producten, zoals eieren en zuivel. Als je plantaardig of veganistisch eet, kan het dus zijn dat jouw koude handen en voeten het gevolg zijn van een tekort aan vitamine B12. 
 • Je hebt problemen met je schildklier: Een verminderde werking van de schildklier betekent vaak dat je stofwisseling trager gaat werken. Dit zorgt ervoor dat je minder hormonen afscheidt dan normaal. Een gevolg hiervan is dat je last kunt krijgen van koude vingers en voeten. 
 • Je hebt een ijzertekort: Als je een ijzertekort hebt, kan je lichaam minder hemoglobine aanmaken in je rode bloedcellen, waardoor je bloedarmoede kunt krijgen. Dit kan de reden zijn dat je altijd koude handen hebt. 
 • Je hebt het syndroom van Raynaud: Het syndroom van Raynaud is een aandoening die ervoor zorgt dat de bloedtoevoer naar je vingers vermindert of zelfs stopt doordat je bloedvaten vernauwen vanwege kou, angst of stress. Dit kan leiden tot gevoelloze of verkleurde vingers.

Vermoed je dat jouw koude vingers te maken kunnen hebben met de werking van je schildklier, een vitamine B12 tekort of het syndroom van Raynaud? Overleg dit dan zo snel mogelijk met je huisarts!

Wat te doen tegen koude handen?

Wat je het beste kunt doen tegen koude handen, is afhankelijk van de oorzaak die erachter zit bij jou. Heb je een ijzertekort, dan is het belangrijk dat jij jouw voeding aanpast. Eet dan bijvoorbeeld meer boerenkool, spinazie, quinoa, appelstroop en schaaldieren. Als je koude handen hebt door een verminderde doorbloeding, is het voldoende om de doorbloeding van de handen te verbeteren. Dit doe je bijvoorbeeld door meer te bewegen, waardoor je de bloedcirculatie stimuleert. dingen die je kunt doen om je doorbloeding te verbeteren zijn:

 • Een gezondere leefstijl aannemen: Het veranderen van je levensstijl kan erg helpen met het stimuleren van je doorbloeding. Als je een roker bent, is het bijvoorbeeld verstandig om te stoppen met roken. Ook minder koffie met cafeïne drinken is een goede manier om je levensstijl te verbeteren. 
 • Geen haarelastiekjes om je polsen dragen: Het dragen van haarelastiekjes om je polsen, zorgt ervoor dat de bloedcirculatie naar je handen af wordt gekneld. 
 • Geen te strakke handschoenen dragen: Ook het dragen van te strakke handschoenen kan de bloedcirculatie naar je handen en vingers beïnvloeden. 
 • Vaker pittig eten: We zijn het als Nederlanders niet allemaal gewend, maar vaker pittig eten is goed voor de bloedcirculatie en dus om ijskoude handen tegen te gaan. Hete pepers warmen je van binnen op, maar bevatten ook een stofje dat ervoor zorgt dat er endorfines vrijkomen in het lichaam, wat een natuurlijk pijnstiller is bij pijnlijke handen door kou.  
 • Neem een handmassage: Een handmassage stimuleert de doorbloeding naar je handen.

Koude handen en voeten

Heb je niet alleen last van koude handen, maar ook van koude voeten? Vaak zitten hier dezelfde onderliggende problemen achter. Helpen de tips die we al gegeven hebben hierboven niet tegen jouw koude voeten en doen zelfs warme sokken hun werk niet meer? Dan hebben we hieronder nog een aantal tips voor het tegengaan van koude voeten:

 • Stimuleer de bloedsomloop: Dit kun je bijvoorbeeld doen door jouw voeten onder te dompelen in koud en warm water. Zet dus twee badjes neer: 1 met warm water en 1 met koud water. Door af te wisselen tussen warm en koud water, meteen achter elkaar, stimuleer je de bloedsomloop naar je voeten toe. 
 • Beweeg voldoende: Door de spieren in je armen en je benen in beweging te zetten, stimuleer je de bloedsomloop naar je handen en voeten. Probeer minstens iedere dag een half uur te wandelen, fietsen of sporten. 
 • Let op je zithouding: Kruis je benen niet als je zit. Je ene been drukt dan namelijk op het andere been, wat niet goed is voor de doorbloeding. 
 • Koop een elektrische deken: Een elektrische deken zorgt voor meer warmte in je hele lichaam, ook je handen en voeten.

Veelgestelde vragen

Wat is de oorzaak van koude handen?

Heb je bijna altijd koude handen? De meest voorkomende oorzaak hiervan is een verminderde doorbloeding. Het kan echter ook komen door onder andere een ijzertekort, een tekort aan vitamine B12, of een verminderde werking van je schildklier.

Kunnen koude handen kwaad?

Dat is afhankelijk van de oorzaak van je koude handen. Is de oorzaak een tekort aan vitamine B12 of ijzer of een verminderde werking van je schildklier, dan is er waarschijnlijk een behandeling nodig.

Wat moet je doen als je handen koud zijn?

Wat je moet doen, is afhankelijk van de oorzaak van je koude handen. Vaak is het verbeteren van je levensstijl een goed begin. Probeer meer te bewegen om je bloedcirculatie te stimuleren.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website