Als je vaak strakke schoenen draagt of dagelijks op hakken loopt, dan komt er veel druk op je voeten te staan. Hierdoor kan er een pijnlijke likdoorn op je voet ontstaan. Maar wat is een likdoorn eigenlijk en wat kun je hier tegen doen? Er zijn verschillende manieren om een likdoorn te verwijderen of zelfs te voorkomen dat je er een krijgt door je voeten goed te verzorgen. In dit artikel vertellen we je meer over het voorkomen van likdoorns en een likdoorn verwijderen met een huismiddel!
Heb je een likdoorn op je voet en heb je er veel last van? Dan moet je niet te lang wachten met het verwijderen van de likdoorn. Je zult er namelijk alleen maar meer last van krijgen, hoe langer hij blijft zitten. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om snel van een likdoorn af te komen. Een likdoorn verwijderen kun je op verschillende manieren doen. Hieronder zetten we op een rij hoe je een likdoorn kunt verwijderen en vertellen we je meer over het huismiddel dat je kunt gebruiken.
Heb je last van een likdoorn of eksteroog op je voet, neem dan regelmatig een voetenbad met warm water en soda. Hierdoor worden je voeten zachter en wordt het makkelijker om eelt of likdoorns te verwijderen. In veel gevallen zit er ook eelt over een likdoorn of eksteroog heen. Het is dan verstandig om eerst voorzichtig de eelt te verwijderen en dan pas iets te doen aan de likdoorn.
Voordat jij effectief een likdoorn of eksteroog kunt verwijderen, moet alle eelt die eroverheen zit weg zijn. Je hoeft de eelt niet in één keer te verwijderen, zeker niet als het heel gevoelig is. Je kunt iedere keer dat je een voetenbad neemt een laagje eelt verwijderen totdat je uiteindelijk goed bij de likdoorn kunt.
Je kunt er ook voor kiezen om een likdoornpleister te gebruiken om te zorgen dat de likdoorn los komt te zitten. Het is ook mogelijk om de likdoorn te behandelen met zalf, het liefst zalf die salicylzuur bevat. Dat zuur zorgt er namelijk voor dat de eeltplek boven de likdoorn beter loskomt. Zo kun je een likdoorn makkelijk verwijderen met trekzalf.
Als je de likdoorn niet los krijgt met behulp van een likdoornpleister of trekzalf, dan is het verstandig om ermee naar een schoonheidsspecialist te gaan. De kans is dan namelijk groot dat de likdoorn diep onder de eelt verborgen zit. Met een pedicure kan een specialist de eelt en uiteindelijk de likdoorn voorzichtig wegsnijden of vijlen, zodat je er geen last meer van hebt.
Kinderen kunnen ook last hebben van likdoorns. Het behandelen hiervan is hetzelfde als bij volwassenen, aangezien er geen middelen worden gebruikt die gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen. Leg je kind goed uit dat hij of zij niet te veel druk op de likdoorn moet zetten en vraag hem of haar om aan te geven wanneer de schoenen te strak zitten. Met een kind kun je vaak het beste naar een schoonheidsspecialist gaan, zodat de likdoorn snel kan worden verwijderd en het kind er niet per ongeluk aan kan gaan zitten.
Om een likdoorn te voorkomen is het belangrijk dat je checkt of jouw schoenen nog goed passen en of er niet te veel druk op je voeten staat. Ook steunzooltjes kunnen hierbij helpen, als de onderkant van je voeten te erg belast worden. Als je de oorzaak niet aanpakt, zal de likdoorn waarschijnlijk steeds terug blijven komen.
De huid bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag, de opperhuid, zien als een beschermlaag voor de lagen die eronder liggen. Als de opperhuid veel druk of wrijving ervaart, zul je merken dat de huid opzet. Het resultaat hiervan zijn eeltplekken op de plek die veel wrijving of druk krijgt. Eelt is op zichzelf niet per se vervelend of pijnlijk en het is heel normaal dat je eeltplekken onder je voeten hebt, zeker als je veel loopt. Maar als de druk aan blijft houden op de eeltplekken, kan er een likdoorn ontstaan. De kern van de likdoorn bereikt de diepere en gevoelige lagen van de huid, waardoor de likdoorn wel als erg pijnlijk kan worden ervaren.
Een likdoorn is te herkennen aan de wit-grijze of geel-bruine kleur. De kleur die de likdoorn heeft, verschilt vaak per huidtype. Rondom de likdoorn zul je vaak zien dat de huid rood en gezwollen is en gevoelig is of zelfs pijn doet. Maar hoe weet je nu zeker dat je een likdoorn hebt en geen wrat? Een likdoorn is vaak harder dan een wrat, maar hij kan ook zachter aanvoelen, waardoor hij makkelijker te verwarren is met een wrat. Zeker als de likdoorn op de hiel zit, is hij vaak wat zachter. Het grote verschil tussen een wrat en likdoorn is de zwarte puntjes. Bij een wrat zie je in de kern namelijk kleine, zwarte puntjes in de kern, die bij een likdoorn niet aanwezig zijn.
Het beste middel tegen een likdoorn is een speciale likdoornpleister of trekzalf, die ervoor zorgt dat de likdoorn los komt te zitten. Je kunt een likdoorn ook eenvoudig laten verwijderen bij een schoonheidsspecialist.
Je kunt een likdoorn zelf verwijderen door regelmatig een voetenbad te nemen, de lagen eelt boven de likdoorn te verwijderen en uiteindelijk de likdoorn zelf te verwijderen met behulp van een pleister of trekzalf.
Als je een zalf op een likdoorn wil smeren, kun je het beste kiezen voor een zalf met salicylzuur, zoals trekzalf. Dit zuur zorgt ervoor dat de eeltlaag boven de likdoorn loskomt.