In deze periode hebben we allemaal vast wel eens last van een loopneus. Dit is natuurlijk niet ernstig, maar het kan wel erg vervelend zijn. Zo kan het er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder goed slaapt of dat je een schrale neus krijgt omdat je constant je neus moet snuiten of afvegen. Ondanks het feit dat het niets ernstigs is, kan een loopneus dus toch behoorlijk in de weg zitten in je dagelijks leven. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen tegen een loopneus!
Als je een loopneus hebt, wil je hier natuurlijk het liefst zo snel mogelijk van af. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om sneller van een loopneus af te zijn:
In de meeste gevallen gaat een loopneus na zo’n 7 dagen vanzelf weer over en hoef je hier geen medicijnen voor te gebruiken. Houden de klachten langer aan, dan kan het zijn dat je last hebt van een chronische loopneus. In sommige gevallen is het dan wel nodig om dit te behandelen met medicijnen of neussprays. Bepaalde medicijnen helpen tegen een loopneus. Is de oorzaak van de loopneus een afwijking aan de neus, zoals neuspoliepen, dan wordt je soms doorverwezen naar een KNO arts. De afwijking kan eventueel verholpen worden door middel van een operatie of een andere passende behandeling. Wordt de loopneus veroorzaakt door een allergie, dan kan het zijn dat je een bepaalde neusspray voorgeschreven krijgt met antihistamine erin.
Het is verstandig om naar een huisarts te gaan als:
Een loopneus is een meestal onschuldige, maar toch erg vervelende kwaal, waarbij er vocht uit de neus loopt. Niet constant, maar wel vaak. De neus is een erg belangrijk orgaan voor het ademhalingssysteem in het lichaam. De binnenzijde van de neus is bedekt met een laag slijmvlies met haartjes. De neushaartjes filteren de lucht die je inademt en het slijmvlies zorgt ervoor dat de lucht die binnenkomt bevochtigd en verwarmd wordt. Je neusholte staat in contact met de holten in de aangezichtsschedel. Ook deze holten zijn voorzien van een laag slijmvlies. Onder normale omstandigheden produceert dit slijmvlies een dagelijkse hoeveelheid vocht die bedoeld is voor het bevochtigen van de neus en de lucht die je inademt. De neus voert het vocht vervolgens af naar de neusopening en het verdampt of het vormt een kleine hoeveelheid afscheiding. Als je last hebt van een loopneus, produceert het slijmvlies een te grote hoeveelheid vocht, ofwel afscheiding.
Als je last hebt van een loopneus, is het meest belangrijke symptoom natuurlijk dat er vocht uit je neus loopt. In de meeste gevallen is dit vocht helder en dun. Een loopneus gaat vaak samen met een verstopte neus, maar het is ook mogelijk om alleen last te hebben van een loopneus. Gaat het samen met een verstopte neus, dan is er vaak sprake van een virus, zoals een verkoudheid. In de meeste gevallen heb je dan zo’n twee dagen last van een loopneus. Dit is dan de eerste fase en hierna gaat het over in een verstopte neus. Dit komt doordat de slijmvliezen gaan opzwellen. Het neusvocht wordt dan minder dun en troebel, daarnaast kun je moeilijker ademhalen en moet je vaak niezen of je neus snuiten. Dit gaat vaak gepaard met hoofdpijn en oorpijn. Deze fase duurt gemiddeld drie dagen.
Naast verkoudheid kan een loopneus nog andere oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn:
Neussprays met antihistamine erin helpen tegen een loopneus die wordt veroorzaakt door een allergie.
Een loopneus houdt gemiddeld 7 dagen aan, maar het kan ook minder lang duren. Mocht je er veel langer last van hebben, raadpleeg dan je huisarts.
Een loopneus kan een hoop oorzaken hebben, zoals een allergie, verkoudheidsvirus, irritatie van de slijmvliezen, rook of een afwijking aan de neus (zoals neuspoliepen).