Last van een loopneus? Dit kunt je er tegen doen!

Last van een loopneus? Dit kunt je er tegen doen!

Last van een loopneus? Dit kunt je er tegen doen!

eilish

Laatst bijgewerkt

In deze periode hebben we allemaal vast wel eens last van een loopneus. Dit is natuurlijk niet ernstig, maar het kan wel erg vervelend zijn. Zo kan het er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder goed slaapt of dat je een schrale neus krijgt omdat je constant je neus moet snuiten of afvegen. Ondanks het feit dat het niets ernstigs is, kan een loopneus dus toch behoorlijk in de weg zitten in je dagelijks leven. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen tegen een loopneus!

Wat kun je zelf doen tegen een loopneus?

Als je een loopneus hebt, wil je hier natuurlijk het liefst zo snel mogelijk van af. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om sneller van een loopneus af te zijn:

 • Snuit je neus niet te vaak: Als jij jouw neus snuit, komt er druk op je neusholten te staan, hierdoor raken ze sneller beschadigd en ontstoken. 
 • Sluit je neusgaten af: Doe dit bijvoorbeeld met kleine propjes wc-papier. Hierdoor hou je het waterige snot tegen dat steeds uit je neus loopt. Zo hoef je minder vaak je neus te snuiten en geef jij jouw neus meer rust. 
 • Vermijd neusspray met xylometazoline: Dit middel verdunt je slijmvliezen en kan bij langer gebruik juist voor een loopneus zorgen. 
 • Eet pittig eten: In het begin zal een loopneus hier erger door worden, maar je zult merken dat de klachten snel gaan verminderen. Pittig eten zorgt er namelijk voor dat het vocht sneller de neus uit is. Hierna voelt je neus opener aan. 
 • Stoom met warm water of neem een warme douche: Door de slijmvliezen in je neus te bevochtigen, kun je de klachten verminderen. Probeer na het stomen je neus goed leeg te snuiten. 
 • Gebruik zalf met natuurlijke zouten: Dit zorgt ervoor dat de slijmvliezen in je neus vochtig worden en dat de natuurlijke zoutbalans in je neus wordt hersteld. 
 • Vermijd allergische prikkels: Als je weet dat je ergens allergisch voor bent, vermijd dit dan zoveel mogelijk. Weet je niet waar je allergisch op reageert? Probeer dan de meest voorkomende allergische prikkels te vermijden, zoals pollen, huisdieren en huisstofmijt en kijk of dit de klachten vermindert of verhelpt. 
 • Rook niet en vermijd ruimtes waar gerookt wordt. 
 • Drink geen of minder alcohol. 
 • Vermijd sterke geuren: Je neus kan hier gevoelig op reageren. 
 • Gebruik geen drugs: Het snuiven van drugs beschadigd de slijmvliezen in je neus. 
 • Vermijd omgevingen met veel uitlaatgassen of irriterende chemicaliën.

Medicijnen tegen een loopneus

In de meeste gevallen gaat een loopneus na zo’n 7 dagen vanzelf weer over en hoef je hier geen medicijnen voor te gebruiken. Houden de klachten langer aan, dan kan het zijn dat je last hebt van een chronische loopneus. In sommige gevallen is het dan wel nodig om dit te behandelen met medicijnen of neussprays. Bepaalde medicijnen helpen tegen een loopneus. Is de oorzaak van de loopneus een afwijking aan de neus, zoals neuspoliepen, dan wordt je soms doorverwezen naar een KNO arts. De afwijking kan eventueel verholpen worden door middel van een operatie of een andere passende behandeling. Wordt de loopneus veroorzaakt door een allergie, dan kan het zijn dat je een bepaalde neusspray voorgeschreven krijgt met antihistamine erin.

Het is verstandig om naar een huisarts te gaan als:

 • Je veel last hebt van de loopneus 
 • Je vermoedt dat je allergisch bent voor iets, maar je niet weet waarvoor
 • Je al een langere tijd last hebt van een loopneus en de oorzaak wil achterhalen

Wat is een loopneus?

Een loopneus is een meestal onschuldige, maar toch erg vervelende kwaal, waarbij er vocht uit de neus loopt. Niet constant, maar wel vaak. De neus is een erg belangrijk orgaan voor het ademhalingssysteem in het lichaam. De binnenzijde van de neus is bedekt met een laag slijmvlies met haartjes. De neushaartjes filteren de lucht die je inademt en het slijmvlies zorgt ervoor dat de lucht die binnenkomt bevochtigd en verwarmd wordt. Je neusholte staat in contact met de holten in de aangezichtsschedel. Ook deze holten zijn voorzien van een laag slijmvlies. Onder normale omstandigheden produceert dit slijmvlies een dagelijkse hoeveelheid vocht die bedoeld is voor het bevochtigen van de neus en de lucht die je inademt. De neus voert het vocht vervolgens af naar de neusopening en het verdampt of het vormt een kleine hoeveelheid afscheiding. Als je last hebt van een loopneus, produceert het slijmvlies een te grote hoeveelheid vocht, ofwel afscheiding.

Symptomen van een loopneus bij verkoudheid

Als je last hebt van een loopneus, is het meest belangrijke symptoom natuurlijk dat er vocht uit je neus loopt. In de meeste gevallen is dit vocht helder en dun. Een loopneus gaat vaak samen met een verstopte neus, maar het is ook mogelijk om alleen last te hebben van een loopneus. Gaat het samen met een verstopte neus, dan is er vaak sprake van een virus, zoals een verkoudheid. In de meeste gevallen heb je dan zo’n twee dagen last van een loopneus. Dit is dan de eerste fase en hierna gaat het over in een verstopte neus. Dit komt doordat de slijmvliezen gaan opzwellen. Het neusvocht wordt dan minder dun en troebel, daarnaast kun je moeilijker ademhalen en moet je vaak niezen of je neus snuiten. Dit gaat vaak gepaard met hoofdpijn en oorpijn. Deze fase duurt gemiddeld drie dagen.

Andere oorzaken van een loopneus

Naast verkoudheid kan een loopneus nog andere oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Een allergische reactie, zoals hooikoorts
 • Een virusinfectie, zoals verkoudheid of griep 
 • Niet-allergische prikkels, zoals koud weer, sterke geuren, alcohol en rook
 • Inspanning, zoals tijdens het sporten
 • Hormonale veranderingen, zoals tijdens een zwangerschap 
 • De ziekte van Wegener 
 • Ouderdom 
 • Structurele problemen, zoals een scheef neustussenschot of neuspoliepen
 • Bepaalde medicijnen, vooral pijnstillers zoals NSAID’s

Veelgestelde vragen

Welk middel helpt tegen een loopneus?

Neussprays met antihistamine erin helpen tegen een loopneus die wordt veroorzaakt door een allergie.

Hoe lang duurt een lopende neus?

Een loopneus houdt gemiddeld 7 dagen aan, maar het kan ook minder lang duren. Mocht je er veel langer last van hebben, raadpleeg dan je huisarts.

Wat is de oorzaak van een lopende neus?

Een loopneus kan een hoop oorzaken hebben, zoals een allergie, verkoudheidsvirus, irritatie van de slijmvliezen, rook of een afwijking aan de neus (zoals neuspoliepen).

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website