Op zoek naar een middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten? - Tweestedenziekenhuis.nl

Op zoek naar een middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten?

Op zoek naar een middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten?

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb jij snel last van pijnlijke spieren en gewrichten? Zeker met de koude en natte dagen voor de deur is dat erg vervelend, want in het najaar en in de winter wordt dit soort pijn vaak erger of komt het vaker voor. Als je wat ouder wordt, zal pijn in je spieren en gewrichten ook steeds vaker voorkomen, waardoor het lastiger wordt om de dagelijkse dingen te blijven doen. Dat wil je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk uitstellen, dat begrijpen we heel goed. In dit artikel vertellen we je meer over een middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten!

Een middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten: 5 tips

Pijn in de spieren en gewrichten kan allerlei oorzaken hebben, van reuma of artritis tot jicht. Het kan ook zijn dat je last krijgt van acute gewrichtspijn, die ineens op komt zetten. Vaak komt dit door een verstuiking, een gescheurde gewrichtsband of een ontwrichting. Om het juiste middel te vinden tegen pijnlijke spieren en gewrichten is het belangrijk dat je weet wat de oorzaak ervan is. Iedere oorzaak vraagt namelijk om een heel andere behandeling, zeker als je gaat kijken naar het verschil tussen een aandoening als reuma of acute gewrichtspijn. Hieronder zetten we 5 tips voor je onder elkaar om pijn in je gewrichten en spieren tegen te gaan.

1. Pijnstillers als middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten

Als je last hebt van acute gewrichtspijn of pijn in de spieren, bijvoorbeeld omdat je een spier verrekt hebt of door je enkel bent gegaan, dan kom je al een heel eind met pijnstillers. Dit lost natuurlijk niet het probleem zelf op, maar het zorgt wel dat je minder last hebt van de pijn en dat je makkelijker je dag doorkomt. In sommige gevallen combineren mensen paracetamol met coffeïne tegen de pijn, maar vaak is een paracetamol alleen al wel genoeg. Je kunt er ook voor kiezen om vitamine C te gebruiken naast pijnstillers, om het herstellend vermogen van je lichaam te ondersteunen.

2. Ontstekingsremmende pijnstillers

Mocht paracetamol niet goed genoeg werken, wat vaak het geval is als de pijn afkomstig is van een ontsteking, zoals bij reuma en jicht vaak het geval is, dan kun je er ook voor kiezen om ontstekingsremmende pijnstillers te nemen. Een afkorting hiervoor is NSAID’s. Voorbeelden hiervan zijn ibuprofen, ketoprofen, naproxen en diclofenac. Let bij bepaalde aandoeningen wel op als je ervoor kiest om NSAID’s te gebruiken. Deze medicijnen brengen vaak namelijk een hoop bijwerkingen met zich mee.

3. Corticosteroïde injectie voor het gewricht

Heb je last van pijnlijke en ontstoken gewrichten, pezen of slijmbeurzen, dan kun je ervoor kiezen om dit te behandelen met een corticosteroïde injectie voor het gewricht. Hiermee worden dingen behandeld zoals schouderklachten, bepaalde vormen van knieslijtage en een tenniselleboog. Ook bij reuma en jicht worden dit soort plaatselijke injecties gebruikt om de klachten te verminderen. De injectie vermindert de pijn en remmen de ontstekingen in het lichaam.

4. Gel als middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten

Er zijn bepaalde gels die je kunt gebruiken als middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten. Voorbeelden hiervan zijn Voltaren Gel, Flexagile Crème en Reflex Spray. Gel tegen pijn in de spieren en gewrichten werkt verkoelend en helpt de spieren en gewrichten soepel te houden, zodat ze niet stijf worden. Zo kun je makkelijker blijven bewegen en krijg je geen extra pijn door stijfheid. Een spray of gel is ook te gebruiken in het geval van een kneuzing of verrekking van de spieren of gewrichten.

5. Duivelsklauw – Een kruidenmiddel tegen pijnlijke spieren en gewrichten

Ben je op zoek naar een natuurlijk middel tegen de pijn in je spieren of gewrichten? Dan is duivelsklauw een aanrader. Het middel verlicht de pijn, al is het niet precies bekend hoe dit werkt en welke stof ervoor zorgt dat je minder pijn krijgt. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat duivelsklauw effect heeft op pijnlijke gewrichten en spieren, maar voor veel mensen schijnt het wel te helpen. Aangezien het geen bijwerkingen heeft, is het wel het proberen waard. Er zijn ook andere kruidenmiddelen die een pijnstillend effect hebben, maar dit is het enige middel dat men specifiek gebruikt voor pijn aan de spieren en gewrichten.

Probeer te blijven bewegen

Het kan erg lastig zijn als je pijn hebt in je spieren en gewrichten, is bewegen niet het leukste om te doen. Hierdoor gaan veel mensen die dit soort pijn hebben vaak minder bewegen, maar dat is juist onverstandig. Je spieren en gewrichten worden hierdoor namelijk alleen maar stijf, waardoor je op den duur meer pijn krijgt. Het is dus beter om te blijven bewegen, al is het misschien niet het fijnste om te doen. Je voorkomt zo wel dat je nog meer last krijgt. Het beste is om te wandelen, zwemmen of fietsen. Naast het bewegen kun je de klachten ook minimaal houden door op je eetpatronen te letten. Als je wat ouder wordt, neemt je lichaam eiwitten minder goed op. Dat is een groot nadeel bij klachten aan de spieren en gewrichten, want zij hebben juist hard eiwitten nodig. Probeer dus meer eiwitten te gaan eten. Voedingsmiddelen waar veel eiwitten in zitten zijn bijvoorbeeld kwark, yoghurt, vis of kip. Ook noten en zaden zijn een goede bron van eiwitten.

Veelgestelde vragen

Welk middel tegen spier en gewrichtspijn?

Een eenvoudige pijnstiller is vaak het beste middel om de pijn in je spieren en gewrichten te verlichten. Mocht dit niet goed genoeg werken, dan kun je ook ontstekingsremmende pijnstillers nemen, maar let hier wel mee op.

Wat te doen tegen stijve spieren en gewrichten?

Als je stijve spieren en gewrichten wil voorkomen, is het goed om in beweging te blijven. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je meteen echt gaat sporten, maar een beetje wandelen kan zeker geen kwaad.

Wat nemen voor spieren en gewrichten?

Voedingssupplementen kunnen goed helpen tegen stijve of pijnlijke gewrichten en spieren. Denk bijvoorbeeld aan glucosamine, collageen, hyaluronzuur en chondroitine.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website