Ontstekingsremmers: Hier kun je ze voor gebruiken!

Ontstekingsremmers: Welke soorten zijn en waar kun je ze voor gebruiken?

Ontstekingsremmers: Welke soorten zijn en waar kun je ze voor gebruiken?

eilish

Laatst bijgewerkt

Er bestaan een hoop verschillende soorten ontstekingsremmers, die allemaal net een andere werking hebben. Een deel van de ontstekingsremmers worden ook wel NSAID’s genoemd, wat staat voor ‘Non Steroid Anti Inflammatory Drug’. Het zijn eigenlijk pijnstillers met een ontstekingsremmende werking. Ontstekingsremmers worden voor veel verschillende doeleinden gebruikt. In dit artikel vertellen we je meer over de bestaande soorten ontstekingsremmers en waar ze voor gebruikt worden!

Wat is een NSAID?

Je zult vast de term NSAID wel eens tegen zijn gekomen, maar wat is nu eigenlijk de betekenis van deze term. Het staat voor ‘Non Steroid Anti Inflammatory Drug’ en het is een pijnstiller met een ontstekingsremmende werking. Het gaat pijn en zwelling tegen bij onder andere gewrichten en pezen en het kan de duur van ochtendstijfheid verminderen. Voorbeelden van NSAID’s zijn.

  • Diclofenac: Een ontstekingsremmende pijnstiller die ook koortsverlagend werkt. Men gebruikt dit geneesmiddel onder andere bij gewrichtspijn, reuma, de Ziekte van Bechterew en jicht. In sommige gevallen wordt diclofenac ook toegepast bij menstruatiepijn, artrose, koliekpijn, abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. 
  • Ibuprofen: Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller die ook kan helpen tegen koorts. Het kan voor dezelfde dingen gebruikt worden als diclofenac, maar ook bij griep en verkoudheid om de klachten wat te verminderen. Het zijn tabletten die je kunt innemen met water. Je kunt ibuprofen gewoon bij de supermarkt of drogist halen en je hebt hier dus geen recept voor nodig. 
  • Naproxen: Deze ontstekingsremmende pijnstiller kan als tablet ingenomen worden, maar hij kan ook worden gebruikt in de vorm van een zetpil. Voor een snel effect kun je de tabletten op lege maag innemen. Dit hangt natuurlijk ook af van waarvoor je het medicijn inneemt. Is dit tegen ochtendstijfheid, dan is het verstandig om de tablet meteen in te nemen als je wakker wordt. 
  • Piroxicam: Dit geneesmiddel wordt voorgeschreven door artsen in geval van reuma, ziekte van Bechterew of artrose. In sommige gevallen schrijven artsen het ook voor aan kinderen met jeugdreuma. 
  • Celecoxib: Dit medicijn wordt toegepast bij allerlei soorten pijn, van ontstekingen in de gewrichten tot menstruatiepijn of ernstige hoofdpijn. 
  • Fenylbutazon: Artsen zullen dit middel voornamelijk voorschrijven bij gevallen van de ziekte van Bechterew, gewrichtspijn en reactieve artritis, ook wel het syndroom van Reiter genoemd. 
  • Indometacine: Dit medicijn wordt bij alle soorten pijn voorgeschreven die veroorzaakt worden door een ontsteking. 
  • Meloxicam: Dit medicijn wordt voornamelijk door artsen voorgeschreven bij reuma, ziekte van Bechterew of artrose.  

Het gebruik van een ontstekingsremmer

Ontstekingsremmers worden ingezet bij het behandelen van ziekten van het afweersysteem, ook wel auto-immuunziekten genoemd, en artrose. Ook worden ze veel toegepast als pijnstiller in gevallen waarbij de pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking. Afhankelijk van welke NSAID je inneemt, is er een bepaalde dagelijkse dosering waar jij je aan dient te houden. Overschrijd deze nooit, want dit kan erg slecht zijn voor onder andere je nieren en je lever. Ook kan het ervoor zorgen dat je minder gevoelig wordt voor ontstekingsremmers, waardoor ze misschien niet meer zo goed werken als je ze echt nodig hebt.

Zijn er ook natuurlijke ontstekingsremmers?

Als je erg gevoelig bent voor medicijnen of misschien gewoon uit principe liever niet te snel medicijnen gebruikt, kun je ervoor kiezen om naar een natuurlijk alternatief te zoeken. Dit is natuurlijk niet altijd genoeg als je last hebt van een ernstige ontsteking, maar bij minder ernstige ontstekingen is dit zeker een optie. Een aantal natuurlijke alternatieven waar je uit kunt kiezen zijn:

1. Groene thee

Groene thee werkt ontstekingsremmend, aangezien het vol zit met polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten die ontstekingen kunnen remmen. Kies zoveel mogelijk voor biologische varianten van groene thee, aangezien hier zeker geen pesticiden of iets dergelijks bij gebruikt zijn.

2. Kurkuma

De werkzame stof in kurkuma is curcumine. Je kunt kurkuma gebruiken door de rijst, door curry, in groentemixen of in smoothies. Ben je een liefhebber van de chai latte? Dan kun je eens proberen een kurkuma latte te maken. Om kurkuma goed op te kunnen nemen is het verstandig om het in combinatie met kokosolie of lijnzaadolie te gebruiken.

3. Gember

Gember is een goede natuurlijke ontstekingsremmer, daarom is het bijvoorbeeld ook goed om te eten bij buikgriep. Het is daarnaast ook effectief bij misselijkheid en zwangerschapsmisselijkheid. Het heeft een positief effect bij zowel acute als chronische ontstekingen dankzij de gingerol en de shogaol. Verse gember kan je ook helpen bij een voedselvergiftiging en stimuleert de aanmaak van maagzuur.

Gewoontes die een slechte invloed hebben op ontstekingen

Heb je last van chronische ontstekingen, dan is het goed om hier rekening mee te houden in je leefstijl. Er zijn namelijk een aantal gewoontes die een versterkend effect hebben op (chronische) ontstekingen:

  • Roken: Als je rookt, versnelt dit het verouderingsproces en voedt je de ontstekingen in je lichaam door de toxische stoffen die in sigaretten en sigaren zitten. 
  • Stress: Er is helaas niet altijd iets aan te doen, maar probeer zoveel mogelijk stress te vermijden als je last hebt van chronische ontstekingen. Stress is slecht voor je algemene gezondheid, dus ook voor het ontstekingsniveau in je lichaam. 
  • Voeding die ontstekingen bevordert: Bepaalde voedingsmiddelen werken ontstekingsbevorderend. Denk bijvoorbeeld aan geraffineerde suikers, aangebrande voeding, overbewerkte levensmiddelen en kunstmatige toevoegingen aan voeding, zoals MSG. Het aanpassen van je eetpatroon kan dus een hoop verschil maken als je last hebt van chronische ontstekingen.

Veelgestelde vragen

Welke ontstekingsremmers zijn het beste?

Ibuprofen en diclofenac zijn de meest bekende en ook meteen de meest effectieve ontstekingsremmers.

Welke medicatie zijn ontstekingsremmers?

Medicatie die pijn stilt die wordt veroorzaakt door ontstekingen en die koortsverlagend werkt, zijn ontstekingsremmers.

Welke pijnstiller is het meest ontstekingsremmend?

Ibuprofen en diclofenac zijn het meest ontstekingsremmend, maar dit hangt wel af van de soort ontsteking waar je last van hebt.

Wat is de veiligste ontstekingsremmer?

Paracetamol is een lichtere en daarom erg veilige ontstekingsremmende pijnstiller. Je mag zes tabletten per dag nemen en het werkt prima tegen pijn zoals hoofdpijn of spierpijn.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website