Een ontstoken ooglid: Welk huismiddel helpt?Een ontstoken ooglid: Welk huismiddel helpt?

Een ontstoken ooglid: Welk huismiddel helpt?

Een ontstoken ooglid: Welk huismiddel helpt?

eilish

Laatst bijgewerkt

Een ontstoken ooglid komt regelmatig voor, vooral bij mensen met hooikoorts of gevoelige ogen. Als je hier niets tegen doet, kan dit zelfs een chronische ontsteking worden en komt de pijn dus steeds weer terug. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen, dus het is verstandig om meteen in actie te komen als je last hebt van een ontstoken ooglid. Er zijn diverse dingen die je kunt doen in het geval van een ontsteking aan het ooglid. In dit artikel geven we je een aantal tips en vertellen we je over het huismiddel tegen een ontstoken ooglid!

Een ontstoken ooglid: dit huismiddel helpt!

Heb je last van een ontstoken ooglid, dan is er sprake van een ontsteking aan de ooglidrand. De medische term voor deze aandoening is blefaritis. Dit wijst met name op een chronische ontsteking van de ooglidrand. De ontsteking ontstaat in de meeste gevallen door een ontsteking aan een haarzakje van de wimpers of een ontsteking aan een talgkliertje van de ooglidrand. Vaak valt de ontsteking met name op doordat er een rood bultje ontstaat, net boven de ooglidrand. Hieronder vertellen we je hoe je een ontstoken ooglid kunt behandelen met een huismiddel.

1. Houd je oogleden goed schoon

Als je last hebt van een ontstoken ooglid, is het belangrijk dat je jouw oogleden goed schoonhoudt. Doe dit minimaal 2 keer per dag, of zelfs vaker als je er echt veel last van hebt. Dit zorgt ervoor dat verstopte talgkliertjes weer open gaan en je haalt veel velletjes en bacteriën weg die de ontsteking erger zouden kunnen maken. Probeer dit zeker een week te doen en kijk of de ontsteking minder wordt. Worden de klachten minder, blijf het schoonmaken van de oogleden dan dagelijks herhalen tot de ontsteking over is. Je oogleden schoonmaken doe je als volgt:

  1. Je oogleden warm maken: Je begint met het warm maken van je oogleden met behulp van warme washandjes. Hierdoor worden de randen van je oogleden zachter en wordt het makkelijker om de kliertjes te masseren. Was je handen met zeep, houd een washandje onder de warme kraan, leg het washandje zo’n 2 minuten op je oog, verwarm een tweede washandje onder de kraan en leg dit meteen na het eerste washandje op je oog, ook weer voor 2 minuten. 
  2. Je oogleden masseren: Na het warm maken van de oogleden ga je de kliertjes in de oogleden masseren om eventueel vuil eruit te krijgen. Doe dit meteen nadat je het tweede washandje van je oog af haalt. Doe je ogen dicht, masseer met je vingertoppen of met wattenstaafjes zachtjes naar de randen van je ooglid. Bij het bovenste ooglid masseer je naar beneden en bij het onderste ooglid masseer je naar boven. Blijf dit 2 minuten achter elkaar doen. 
  3. De randen van je oogleden schoonmaken: Nadat je jouw oogleden warm hebt gemaakt en hebt gemasseerd, ga jij de randen van jouw oogleden schoonmaken. Dit doe je met een wattenstaafje of een wattenschijfje. Vul een glas met lauw water, eventueel met 1 of 2 druppels babyshampoo erbij, doop het wattenstaafje of wattenschijfje in het glas en beweeg het heen en weer langs de randen van je oogleden. Maak ze voor en achter de wimpers schoon, totdat al het vuil weg is. Houd je ooglid hierbij vast met je duim en wijsvinger van je andere hand. Spoel je ogen met water, mocht er wat water in je oog komen.

2. Kunsttranen tegen een ontstoken ooglid

Als je last hebt van een ontstoken ooglid, kun je proberen dit te behandelen met behulp van kunsttranen. Je kunt hiervoor een recept krijgen bij de huisarts, maar je kunt ze vaak ook kopen bij een apotheek of drogist.

3. Ooggel als huismiddel tegen ontstoken ooglid

Ben je jouw oogleden al 4 weken schoon aan het maken, maar worden de klachten niet minder? Of merk je dat jouw wimpers uit beginnen te vallen? Dan kun je ervoor kiezen om een speciale ooggel toe te passen, namelijk fusidinezuur. Deze gel kun je enkel krijgen op recept van de huisarts. Was je handen, maak de randen van je oogleden schoon, doe een druppel van de gel op een wattenstaafje en wrijf de gel met het wattenstaafje over de randen van je oogleden. Doe dit zo’n 2 tot 6 keer per dag, meestal voor 1 of 2 weken, afhankelijk van het advies van jouw huisarts.

Wanneer moet je naar de huisarts met een ontstoken ooglid?

Vraag jij je af of het nodig is om naar de huisarts te gaan voor jouw ontstoken ooglid? Er zijn een aantal gevallen waarin je het beste naar de huisarts kunt gaan met een ontstoken ooglid:

  • Je klachten zijn na 4 weken niet minder geworden, ondanks het feit dat je regelmatig je oogleden schoon hebt gemaakt.
  • Je wimpers beginnen uit te vallen. 
  • Je hebt veel last van droge ogen. 
  • De rand van je onderooglid gaat naar binnen staan. 
  • De rand van je bovenooglid gaat naar buiten staan. 
  • Je wimpers gaan over je oog schuren. 
  • Je hebt al 3 dagen ooggel gebruikt, maar de klachten zijn nog niet minder geworden. 
  • Je gebruikt ooggel en je klachten worden erger.

Veelgestelde vragen

Welke zalf voor ontstoken ooglid?

Fusidinezuur is de zalf of gel die in de meeste gevallen wordt gebruikt voor een ontstoken ooglid.

Hoelang blijft ontstoken ooglid?

Een ontstoken ooglid kan wel zo’n 6 tot 8 weken aanhouden, afhankelijk van hoe ernstig de ontsteking is en hoe goed jij jouw oogleden schoonhoudt.

Hoe maak ik een ontstoken oog schoon?

Dit kun je doen met behulp van een wattenstaafje. Maak eerst je oogleden warm en zacht door er een warm washandje op te leggen voor een aantal minuten. Hierna kun je met het wattenstaafje voorzichtig onder de randen van je oogleden om deze schoon te maken. Eventueel kun je ook de oogleden nog masseren om al het vuil eruit te krijgen.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website