Oxycodon: Waarom is deze pijnstiller zo gevaarlijk? - Tweestedenziekenhuis.nl

Oxycodon: Waarom is deze pijnstiller zo gevaarlijk?

Oxycodon: Waarom is deze pijnstiller zo gevaarlijk?

eilish

Laatst bijgewerkt

Oxycodon is een medicijn dat niet al te snel wordt voorgeschreven. Het is namelijk een erg sterke pijnstiller, die alleen in het uiterste geval wordt meegegeven. De kans is daarom ook groot dat je er nog nooit van gehoord hebt of geen ervaring hebt met dit medicijn. Bij een te hoge dosis of een te lang gebruik van deze pijnstiller, kunnen er ernstige gevolgen zijn, zelfs de dood. Wees dus altijd erg voorzichtig met het gebruik van dit medicijn en ben je bewust van de effecten die het op je kan hebben. In dit artikel vertellen we je meer over oxycodon!

Wat is oxycodon en waarom is het gevaarlijk?

Mensen met kanker of enorm veel pijn krijgen deze pijnstiller regelmatig van de dokter, of mensen die herstellend zijn na een heftige operatie. De reden dat men voorzichtig is met het voorschrijven en meegeven van dit medicijn, is dat het erg verslavend kan zijn. Als iemand oxycodon te lang achter elkaar gebruikt of het medicijn in een te hoge dosis inneemt, kan deze persoon zelfs overlijden. Helaas zijn er mensen die dit medicijn gebruiken, zonder dit van de dokter te hebben gekregen. Er zijn namelijk ook drugsdealers die handelen in de pijnstiller. Gelukkig gebeurt dit in Nederland niet vaak, maar in Amerika overlijden er jaarlijks mensen aan een overdosis oxycodon.

De werking van oxycodon

Oxycodon is een intensieve pijnstiller, bijna net zo sterk als morfine. Het is ook niet voor niets dat mensen deze pijnstiller alleen meekrijgen als ze kanker hebben of moeten herstellen van een heftige operatie die ze met veel pijn achterlaat. Als je oxycodon gebruikt, heb je geen pijn meer of in ieder geval heel wat minder pijn. Er is een kleine groep mensen die van het gebruik van dit medicijn fijne of blije gevoelens krijgen. Dit is dan ook de reden dat het zo’n verslavend middel kan zijn. De pijnstiller werkt tussen de 4 en 6 uur, maar er bestaat ook een variant die langer werkt. Deze variant werkt 2 tot 3 keer zo lang en heet Oxycontin.

De bijwerkingen van oxycodon

Net als alle andere medicijnen kan oxycodon bepaalde bijwerkingen met zich meebrengen. Er zijn veel bijwerkingen waar je last van kunt krijgen als je deze pijnstiller gebruikt, hieronder sommen we ze voor je op:

 • Verwarring 
 • Buikpijn 
 • Duizeligheid 
 • Snel boos worden, prikkelbaar zijn 
 • Misselijkheid en overgeven 
 • Jeuk
 • Hoofdpijn 
 • Sufheid of slaperigheid 
 • Verstopte darmen, niet goed naar de wc kunnen 
 • Niet goed kunnen slapen
 • Minder emoties voelen 
 • Buikpijn

Oxycodon kopen bij de Kruidvat

Aangezien oxycodon een medicijn is dat een hoop risico’s en bijwerkingen met zich meebrengt, kun je het niet zomaar kopen bij de Kruidvat. Ook bij andere drogisterijen of bij supermarkten zul je dit medicijn niet tegenkomen. Oxycodon is echt alleen verkrijgbaar bij de apotheek op recept. Artsen zullen deze pijnstiller niet snel voorschrijven, alleen in het geval van heftige pijn, bijvoorbeeld bij mensen die kanker hebben of herstellen van een intense operatie.

Doseringen van de pijnstiller

De ideale dosering van oxycodon is natuurlijk afhankelijk van hoeveel pijn je hebt en waar de pijn door veroorzaakt wordt. In de meeste gevallen zullen patiënten in eerste instantie de kortwerkende vorm van het medicijn krijgen. Deze moet je 4 tot 6 keer per dag innemen. Het kan verstandig zijn om een half uur of een uur voor pijnlijke momenten de pijnstiller in te nemen. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie. Oxycodon en alcohol zijn een erg slechte combinatie die ten alle tijden vermeden moet worden!

Risico’s van oxycodon en verslaving

Oxycodon is een medicijn dat erg verslavend kan werken, met name omdat het euforie kan veroorzaken bij mensen die het gebruiken. Het feit dat je dit medicijn echt alleen op doktersrecept kunt krijgen, is natuurlijk niet voor niets. Verslaafd raken aan oxycodon is erg gevaarlijk en alleen het gebruik van deze pijnstiller brengt al een hoop risico’s met zich mee. Wanneer je dit medicijn langer achter elkaar gebruikt, kan je lichaam op den duur niet meer zonder. Je bouwt immers tolerantie op, waardoor je steeds meer van het medicijn nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Als iemand ineens stopt met het gebruik van de pijnstiller, kunnen er ontwenningsklachten ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Misselijkheid 
 • Slecht slapen 
 • Hartkloppingen 
 • Rillingen 
 • Onrust
 • Sterk zin hebben in het middel 
 • Pijn die steeds erger wordt

Wil je stoppen met het gebruiken van oxycodon? Stop dan niet in één keer, maar bouw het gebruik van het middel af. Je neemt dan bijvoorbeeld iedere week iets minder van het middel dan de week ervoor. Op deze manier zul je ook minder last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Je lichaam kan immers rustig wennen aan de lagere hoeveelheid oxycodon in je bloed. Wil je gaan afbouwen, doe dit dan in overleg met jouw arts!

Wetgeving rondom oxycodon

Deze pijnstiller staat op lijst I van de Opiumwet, wat betekent dat het verboden is om het middel in bezit te hebben, te maken of te verkopen. Je kunt het medicijn wel van een arts krijgen als je veel pijn hebt, maar vaak krijg je dan ook maar een kleine hoeveelheid. In de meeste gevallen wordt het medicijn vergoed door de zorgverzekering, maar je moet natuurlijk wel rekening houden met je eigen risico.

Veelgestelde vragen

Wat doet oxycodon met je?

Oxycodon zorgt ervoor dat pijnsignalen niet meer door worden gegeven aan je brein, waardoor je minder tot geen pijn meer voelt. Het medicijn wordt vaak gebruikt bij kanker of herstel van een heftige operatie.

Is oxycodon sterker dan morfine?

Deze pijnstiller is twee keer zo sterk als morfine, wat het een erg krachtige pijnstiller maakt. Het is erg verslavend omdat tolerantie al snel optreedt, waardoor het effect van het middel steeds minder wordt en mensen er meer van gaan gebruiken.

Is oxycodon slecht voor je lichaam?

Als je deze pijnstiller vaak of te lang achter elkaar gebruikt, dan kun je er verslaafd aan raken. Dit is zeker slecht voor je lichaam, want de pijnstiller brengt een hoop bijwerkingen met zich mee. Mensen kunnen zelfs overlijden aan een overdosis oxycodon.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website