Op zoek naar een paardenmiddel tegen gordelroos?

Op zoek naar een paardenmiddel tegen gordelroos?

Op zoek naar een paardenmiddel tegen gordelroos?

eilish

Laatst bijgewerkt

Gordelroos is een erg vervelende aandoening die veel pijn en ongemak kan veroorzaken. Het komt vooral veel voor bij vrouwen van boven de zestig jaar en kan een hoop verschillende oorzaken hebben, van lichamelijke oorzaken tot psychische oorzaken, zoals langdurige stress. Het liefst ben je er natuurlijk zo snel mogelijk van af en gelukkig zijn er ook manieren om sneller van de klachten af te komen of deze zoveel mogelijk te voorkomen. In dit artikel gaan we je vertellen over het paardenmiddel tegen gordelroos en hoe je deze aandoening voorkomt!

Een paardenmiddel tegen gordelroos en gordelroos medicatie

Gordelroos veroorzaakt heftige jeuk en pijn en het is dan ook geen verrassing dat mensen er zo snel mogelijk van af willen zijn. Helaas is er geen wondermiddel om het virus snel weer uit je lijf te krijgen. Wel kun je de klachten aanpakken met een behandeling voor gordelroos.

Heb je last van gordelroos op je lichaam, maar niet in je gezicht, dan hoef je er in principe niets aan te doen. Het gaat vanzelf weer over. Je kunt er wel voor kiezen om:

 • Zalf op de blaasjes te smeren, zoals zinkzalf 
 • Paracetamol slikken tegen de pijn 
 • Gebruik GEEN ibuprofen, diclofenac of naproxen. Dit kan ontstekingen in je huid veroorzaken.

Heb je last van gordelroos in je gezicht, dan krijg je van de huisarts gordelroos medicatie die het virus remmen, zoals aciclovir of valaciclovir. Deze medicijnen zorgen ervoor dat het virus niet naar je ogen toe gaat. Ze verminderen ook de pijn. Deze medicijnen kunnen wel bijwerkingen hebben, zoals hoofdpijn of misselijkheid.

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een huidaandoening waarbij je blaasjes of vlekken op de huid krijgt die jeuken en vaak ook veel pijn doen. De blaasjes of vlekjes zitten in de meeste gevallen aan één kant van je lichaam, bijvoorbeeld aan de helft van je borstkas of op de ene helft van je gezicht. Ook als de blaasjes al lang weg zijn, kan de plek waar ze gezeten hebben lang pijn blijven doen. Dit wordt zenuwpijn genoemd, maar komt eigenlijk maar erg weinig voor. Het risico op langdurige pijn is het grootst bij ouderen. Iedereen kan in principe gordelroos krijgen, maar het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en vooral bij mensen van boven de zestig jaar. Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus.

Dit zijn de symptomen die je kunt hebben bij gordelroos:

 • Jeuk, tintelingen, een branderig gevoel of pijn aan een deel van je huid. Dit is meestal op je bovenlichaam, je armen, je benen of je gezicht. 
 • Heftige pijn aan het aangetaste deel van je lichaam. 
 • Na een paar dagen krijg je zichtbare vlekjes op blaasjes op het pijnlijke deel van je lichaam. Deze zijn rood op een lichte huid en donker op een getinte huid. Het kunnen heel veel blaasjes zijn, maar het kunnen er ook maar een paar zijn.
 • Voor een lange tijd jeuk en pijn zonder dat er vlekjes of blaasjes op de huid ontstaan. 
 • Een grieperig gevoel en koorts. 
 • Blaasjes op de huid drogen na 7 tot 10 dagen op. 
 • Oogontsteking bij gordelroos in het gezicht.

Waardoor wordt gordelroos veroorzaakt?

Zoals we in de eerste alinea al benoemden, wordt gordelroos veroorzaakt door het waterpokkenvirus. In de meeste gevallen krijg je dit virus als kind al in je lichaam, waardoor je waterpokken krijgt. Dit is een virus dat je slechts één keer in je leven kunt krijgen. Wanneer de waterpokken over zijn, blijft het virus wel achter in je ruggenmerg. Daar merk je in principe niets van, maar het kan jaren later weer actief worden. Gordelroos is daar het resultaat van. Waardoor het virus weer actief kan worden, is nog niet bekend. Wat we wel weten is dat je meer kans loopt op gordelroos als je afweersysteem minder goed is. Dit kan bijvoorbeeld zijn na een lange antibioticakuur of bij langdurige stress. Gordelroos kan ook ontstaan door een andere ziekte, zoals HIV, of door het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals methotrexaat.

Waar moet je op letten als je last hebt van gordelroos?

Er zijn een aantal dingen waar je voor jezelf op moet letten als je gordelroos hebt:

 • Je kunt gewoon douchen of in bad gaan
 • Je kunt de blaasjes het beste zo min mogelijk aanraken
 • Je kunt er voor kiezen om wondgaas op de blaasjes te doen, zodat jij je kleren kunt beschermen. Zo schuren je kleren ook niet tegen de blaasjes aan, wat voor extra pijn kan zorgen.

Daarnaast moet je er natuurlijk op letten dat je zo min mogelijk kans loopt om anderen in je omgeving te besmetten. Ten eerste is het belangrijk dat je goed je handen wast als je de blaasjes aan hebt geraakt. Het virus kan namelijk vanaf de blaasjes op je handen komen te zitten. Zo kun je het ongemerkt aan andere mensen doorgeven, zoals baby’s en peuters. Zij kunnen echter geen gordelroos krijgen, maar wel de waterpokken. Daarnaast moet je extra opletten bij iemand die zwanger is of een slecht afweersysteem heeft, bijvoorbeeld door chemotherapie. Ook als een volwassene nog nooit waterpokken heeft gehad, is deze persoon erg vatbaar voor het waterpokkenvirus. Je kunt het beste niet te dichtbij deze mensen komen als je gordelroos hebt. Deze personen kunnen namelijk erg ziek worden van het waterpokkenvirus als ze dit binnen krijgen. Als iemand zwanger is, bestaat de kans dat deze persoon nooit waterpokken heeft gehad. In dat geval kan het virus schade aan de ongeboren baby veroorzaken. Let dus goed op bij wie je wel en niet in de buurt komt als je gordelroos hebt!

Veelgestelde vragen

Wat is gordelroos?

Gordelroos ontstaat uit het waterpokkenvirus en geeft jeuk en pijn op de huid, meestal gepaard met vlekken of blaasjes.

Hoe behandel je gordelroos?

Gordelroos moet vanzelf overgaan, maar je kunt zalf op de blaasjes smeren of virus-remmers innemen om de klachten tegen te gaan.

Is gordelroos besmettelijk?

Gordelroos kan besmettelijk zijn als iemand nog nooit waterpokken heeft gehad. Ook mensen met een slecht afweersysteem en zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website