Op zoek naar een paardenmiddel tegen spierpijn?

Op zoek naar een paardenmiddel tegen spierpijn?

Op zoek naar een paardenmiddel tegen spierpijn?

eilish

Laatst bijgewerkt

Spierpijn hebben we allemaal wel eens, bijvoorbeeld wanneer je fanatiek gesport hebt of wanneer je ziek bent. Vaak heb je er wel een paar dagen last van, vooral als je iets hebt gedaan dat je lichaam niet gewend is. Spierpijn is vaak het gevolg van het overbelasten van de spieren. Als dit af en toe hebt, is het natuurlijk geen ramp. Op lange termijn kan het overbelasten van je spieren echter tot blessures leiden. In dit artikel gaan we uitgebreid in op het voorkomen van spierpijn en het paardenmiddel tegen spierpijn!

Een paardenmiddel tegen spierpijn

Als je last hebt van spierpijn, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van af. Het is immers niet altijd bevorderlijk voor je dagelijkse activiteiten. Maar wat eigenlijk nog beter is, is om spierpijn te voorkomen. Dit is niet altijd mogelijk, maar in veel gevallen kun je de kans op spierpijn wel erg verminderen. Om te voorkomen dat je te erge spierpijn krijgt, kun je bijvoorbeeld:

 • Zorgen voor een goede warming-up en cooling-down: Als je gaat sporten, is het belangrijk om een goede warming-up te doen voordat je begint en een goede cooling-down als je klaar bent. Zo zorg je dat je spieren eerst warm worden voordat je ze gaat belasten en dat de spieren ook niet te snel afkoelen na het sporten. Ga je na het fitnessen meteen naar buiten, de kou in, dan zul je gegarandeerd last krijgen van spierpijn. Geef je spieren de kans om terug in de ruststand te komen voordat je stopt met je training. 
 • Beweeg regelmatig, maar neem ook genoeg rust: Sporten en bewegen is natuurlijk goed voor je, maar zorg er wel voor dat je spieren ook genoeg rust krijgen tussendoor. Heb je last van spierpijn, zorg dan dat de spieren eerst goed kunnen herstellen voordat je weer gaat trainen. Een spiergroep heeft gemiddeld 48 tot 72 uur nodig om te herstellen. Als je een keertje gaat sporten met spierpijn kan dat niet veel kwaad, maar ga je dit regelmatig doen, dan is de kans op overbelasting groot. 
 • Zorg voor een goede houding: Om spierpijn in je nek en schouders te voorkomen, is het belangrijk dat je op je werk een goede houding aanneemt. Vooral als je de hele dag achter de computer zit. Houd je rug goed recht en zorg dat je schouders ontspannen blijven. Om je hierbij te helpen is het belangrijk dat jouw stoel en bureau op de juiste hoogte afgesteld zijn. Zorg dat je benen een hoek van 90 graden maken en dat jij jouw armen kunt laten rusten op je bureau. Vergeet daarnaast niet om tussendoor steeds even te lopen!
 • Neem een warme douche of bad: Er is niets beter tegen spierpijn dan een warme douche of een warm bad. Door het warme water ontspannen je spieren. In combinatie met een massage die de doorbloeding in je spieren bevordert is dit helemaal ideaal. 
 • Zorg dat je genoeg eiwitten eet: Eiwitten zijn voeding voor je spieren, ze zorgen ervoor dat de spieren sterk en gezond blijven. Deze voedingsstof ondersteunt de spieren ook bij het herstel na het sporten. Het eten en drinken van voedingsmiddelen met veel eiwitten kan dus goed helpen bij spierpijn, maar ook voor het tegengaan van spierpijn. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld kip, kalkoen, biefstuk, vis, kwark, eieren en eiwitrepen.

Medicijnen als paardenmiddel bij spierpijn

Er worden niet snel medicijnen gebruikt tegen spierpijn, maar in sommige gevallen is de spierpijn zo erg dat dit toch gebeurt. Daarentegen zijn er ook medicijnen die juist spierpijn veroorzaken. Er zijn een aantal medicijnen die ingezet worden om spierpijn te onderdrukken of de pijn te verminderen:

 • Paracetamol: Paracetamol wordt puur ingenomen om de pijn te verminderen, zodat je makkelijker de dag doorkomt en minder last van je spieren hebt. 
 • Ontstekingsremmende pijnstillers: Bij acute spierpijn en het gevoel dat je een ontsteking hebt in je spier. 
 • Zalf met ontstekingsremmende pijnstillers: Deze middelen geven slechts verzachting van de pijn. 
 • Warmtesmeermiddelen: Dit soort zalf zorgt ervoor dat je spieren warm blijven en niet extra stijf worden. 
 • Antidepressiva: Als mensen spierpijn hebben door fibromyalgie, wordt er vaak antidepressiva voorgeschreven. Deze medicijnen verminderen namelijk de klachten bij deze aandoening. 
 • Botuline A Toxine: Dit is een spierverslapper, die je spieren eigenlijk dwingt te ontspannen. 
 • Magnesium: Magnesium is een stof die van nature aanwezig is in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat de spieren ontspannen.

Wat is spierpijn?

Spierpijn is het gevoel van stijfheid of pijn in je spieren na overbelasting. Dit ontstaat door een ophoping van afvalstoffen in je lijf, waaronder voornamelijk melkzuur. Hierdoor krijg je kramp, pijn en een stijf gevoel in je lichaam. Er zijn verschillende soorten spierpijn waar je last van kunt hebben:

 • Acute spierpijn: Acute spierpijn is de spierpijn die je voelt als je aan het sporten bent, bijvoorbeeld verzuring in je benen of in andere spieren. Het is belangrijk om niet zoveel te trainen dat je spieren erg gaan verzuren. Een beetje is niet erg, maar ga niet te lang door. Door de grenzen van je lichaam te respecteren, voorkom je blessures en spierpijn. 
 • Verlate spierpijn: Van deze vorm van spierpijn heb je zeker een paar dagen last, dit kan oplopen tot een week. Verlate spierpijn voel je in de meeste gevallen pas na 24 uur vanaf het moment van inspanning. De piek van deze soort spierpijn voel je pas na 48 uur. 
 • Spierpijn veroorzaakt door kneuzing of scheuring: Bij deze soort spierpijn is er een spier beschadigd geraakt, bijvoorbeeld door een ongeluk of een verkeerde beweging. In dit geval is het erg belangrijk dat jij jouw spieren genoeg rust geeft en dus even niet gaat sporten en andere soorten belasting van de aangetaste spieren ook zoveel mogelijk vermijdt. Gaat de pijn niet weg, dan raden we je aan om bij een huisarts of fysiotherapeut langs te gaan.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste middel tegen spierpijn?

Paracetamol is meestal de eerste keuze bij spierpijn, aangezien het de pijn vermindert.

Welke pijnstiller ontspant de spieren?

Spierverslappers zorgen ervoor dat de spieren ontspannen. Voorbeelden hiervan zijn Botuline A Toxine en baclofen.

Is magnesium goed voor de spierpijn?

Ja, magnesium zorgt ervoor dat je spieren ontspannen, waardoor de spierpijn minder wordt.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website