Op zoek naar een paardenmiddel tegen heesheid?

Op zoek naar een paardenmiddel tegen heesheid?

Op zoek naar een paardenmiddel tegen heesheid?

eilish

Laatst bijgewerkt

Hees zijn is natuurlijk niet prettig. Je kunt niet fijn praten en lachen en het kan zelfs zo zijn dat het pijn doet wanneer je dat wel probeert. Dat je bijvoorbeeld een hese stem hebt na een iets te gezellig weekend, is relatief normaal. Je stembanden zijn dan gewoon overbelast en hebben wat meer rust nodig. Maar het kan ook voorkomen dat je op een langere termijn last hebt van heesheid, of dat het steeds weer terugkomt. In dat geval kan het een andere oorzaak hebben. In dit artikel vertellen we je meer over mogelijke oorzaken en een paardenmiddel tegen heesheid!

beste middel tegen heesheid

 1. Roter Noscapect 15mg Tabletten 20TB

  Roter Noscapect

  Roter Noscapect tabletten zijn zeer effectief tegen prikkelhoest of droge hoest. De dragees bevatten noscapine als actieve stof, een hoestprikkeldempende substantie die de neiging tot hoesten vermindert. Roter Noscapect dragees zijn verkrijgbaar in doosjes van 20 stuks.

 2. Bronchostop Hoestpastilles

  Bronchostop Hoestpastilles

  Geschikt voor diverse hoestsoorten, zoals vastzittende hoest of droge kriebelhoest. Verrijkt met traditionele kruiden. Dit geneesmiddel biedt verlichting bij verkoudheid en keelpijn, zonder slaapverwekkende ingredi√ęnten.

 3. Natterman Bronchicum Extra Sterk

  Natterman Bronchicum Extra Sterk

  Verzacht en verlicht hoestklachten bij kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen. Deze siroop onderdrukt kriebelhoest, waardoor je er minder last van hebt. De verpakking bevat een handig maatbekertje met deelstrepen, zodat je de dosering van 20 ml per keer nauwkeurig kunt afmeten.

Wat is het paardenmiddel tegen heesheid?

Helaas zijn er niet echt medicijnen die direct helpen tegen heesheid. Bij drogisten kun je uiteraard wel allerlei soorten keeltabletten vinden die ook helpen tegen keelpijn. Die tabletten helpen niet echt tegen een hese stem, maar wel tegen de pijn die erbij komt kijken. Daarnaast helpen ze wel om het herstel van de stem te bevorderen, aangezien ze ervoor zorgen dat de keel gesmeerd blijft. Het constant smeren van je keel is dan eigenlijk ook de beste manier om te zorgen dat de heesheid zo snel mogelijk over gaat. Drink veel water of thee en doe eventueel honing bij de thee. Er zijn daarnaast nog een aantal dingen die je kunt doen om zo snel mogelijk van een hese stem of te zijn:

 • Probeer zo min mogelijk te praten, zodat je stem meer rust krijgt. Als dat echt niet lukt, zorg dan dat je erg rustig en niet te hard praat.
 • Ga niet fluisteren en schreeuw ook zeker niet.
 • Probeer jezelf ervan te weerhouden om te kuchen of te hoesten, want dit zorgt juist voor een schrale keel.
 • Mocht je een roker zijn, dan adviseren we je om in ieder geval te stoppen met roken totdat de heesheid over is.
 • Adem zoveel mogelijk door je neus in plaats van door je mond. Zo zorg je dat jouw keel niet te veel uitdroogt. 
 • Vermijd ruimtes waar gerookt wordt.
 • Probeer geen alcohol te drinken, dit is niet bevorderlijk voor de keel en de stem. 
 • Volg dezelfde adviezen op die je krijgt bij een keelontsteking. 
 • Merk je dat je veel last hebt van stress of spanning? Probeer te achterhalen waar dit vandaan komt om dit indien mogelijk te verminderen. Stress houdt namelijk het herstel van je lichaam tegen.

Wat is heesheid?

Als er lucht langs af komt, trillen je stembanden. Dit is wat jouw stemgeluid voortbrengt. Trillen je stembanden niet meer goed, dan krijg je een hese stem. Dit merk je vooral tijdens het praten. Je kunt bijvoorbeeld merken dat:

 • Je stem minder helder of zelfs schor klinkt
 • Je stem veel gebruiken je moe maakt
 • Je stem minder hard klinkt
 • Je jouw stem zelfs helemaal kwijt bent en er amper geluid uit je keel komt als je probeert te praten

In de meeste gevallen gaat heesheid vanzelf weer over. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de hoeveelheid rust die jij jouw stembanden kunt geven en hoe goed je de andere adviezen uit de vorige alinea opvolgt. Het is niet altijd nodig om alle adviezen op te volgen, maar als je dat wel doet zal je keel sneller herstellen. Over het algemeen gaat een heesheid binnen drie weken weer over. Is het na drie weken nog steeds niet minder geworden? Dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. 

Wat zijn mogelijke oorzaken van heesheid?

Een hese stem komt veel voor en is dan ook redelijk normaal. Heesheid kan de volgende oorzaken hebben:

 • Je hebt een keelontsteking opgelopen, bijvoorbeeld als gevolg van verkoudheid.
 • Je rookt. Rook van sigaretten brengt namelijk veel schade aan de stembanden. Daarom klinken mensen die veel roken vaak schor. 
 • Je gebruikt je stem te veel of je gebruikt hem verkeerd. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij schreeuwen, gillen of zingen. Ook kan je een hese stem krijgen door veel te fluisteren, kuchen of te hoesten. Het kan ook nog zijn dat jij je stem te veel gebruikt voor een hobby of beroep. Denk bijvoorbeeld aan beroepen zoals zanger, docent, sportcoach of telefonist. 
 • Je ervaart te veel emoties, stress of spanning. Als je onder spanning staat, zijn de spieren in en rondom je keel gespannen. Dit heeft ook invloed op de stembanden. 

Dat zijn dus de meest voorkomende oorzaken van een hese stem. Heesheid kan ook nog wat andere oorzaken hebben, maar deze komen heel wat minder vaak voor:

 • Je hebt een knobbeltje of poliep op de stembanden. Dit is niet gevaarlijk, het kan gewoon ontstaan doordat jij jouw stem verkeerd gebruikt. 
 • Je hebt last van astma of een bepaalde allergie. 
 • Je hebt een operatie gehad aan je keel of hals. Het kan zijn dat je hees wordt door de operatie zelf, maar dit kan ook komen door het pijpje dat in je keel gaat voor de narcose. 
 • Je wordt ouder. Als je ouder wordt, verslappen je stembanden en keelspieren. Hierdoor kan je stem erg veranderen. 
 • Je gebruikt medicijnen die heesheid veroorzaken. Medicijnen waar je hees van kunt worden zijn bijvoorbeeld plaspillen, medicijnen tegen het verliezen van plas, medicijnen voor de schildklier of ontstekingsremmers die je inademt als je astma hebt. 

Een erg zeldzame oorzaak van een hese stem is keelkanker. Bij mensen die veel roken of veel alcohol drinken kan dit ooit de oorzaak zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste middel tegen heesheid?

Het beste middel tegen heesheid is om je stem zoveel mogelijk rust te geven. Praat dus zo min mogelijk en fluister en schreeuw zeker niet. Probeer ook zo min mogelijk te kuchen of hoesten.

Is honing goed bij heesheid?

Ja, honing werkt goed voor het smeren van de keel, waardoor de stem eerder zal herstellen.

Welke kruiden zijn goed voor de stembanden?

Kruiden als salie, tijm, rozemarijn, munt en gember zijn goed voor de stem en de keel. Gemberthee met honing is dan ook een goede remedie tegen een hese stem.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website