Jicht is een veelvoorkomende aandoening in Nederland. Het is een pijnlijke ontsteking in één of meerdere van je gewrichten. Het is een zeer vervelende aandoening die je dagelijks leven sterk kan beïnvloeden. Het is dan ook niet gek dat je er zo snel mogelijk van af wil als je hier last van hebt. Maar kun je eigenlijk iets doen tegen jicht? En zijn er ook manieren om de aandoening te voorkomen als je hier gevoelig voor bent? In dit artikel vertellen we je er alles over!
Er zijn een aantal medicijnen die worden ingezet bij deze aandoening, vaak voornamelijk als pijnstiller en ontstekingsremmer. De medicijnen die het meest worden gebruikt bij jicht zijn:
Jicht is een pijnlijke ontsteking in één of meerdere gewrichten die wordt veroorzaakt door urinezuurkristallen. De aandoening geneest in de meeste gevallen uit zichzelf na twee tot drie weken, maar kan enige tijd later ook weer terugkomen. Een aanval van jicht ontstaat vaak in één dag, het is niet zo dat je al van tevoren voelt dat je er last van gaat krijgen. Je krijgt veel pijn aan een gewricht. Het komt het meest voor dat mensen pijn voelen aan de basis van de grote teen, maar het kan ook in de middenvoet, enkel, knie of pols zijn.
Symptomen van jicht zijn:
Door de urinekristallen komt het ook regelmatig voor dat mensen naast jicht last krijgen van nierstenen. Mensen krijgen soms ook last van kleine witgele knobbeltjes onder de huid, dit zijn ophopingen van urinezuurkristallen. Deze kunnen geen kwaad en doen ook geen pijn. Mensen die jicht hebben, lopen ook meer risico op hart- en vaatziekten.
Urinezuurkristallen gaan in een gewricht zitten en veroorzaken zo de aandoening jicht. De kristallen veroorzaken namelijk een ontsteking in het gewricht waar ze in gaan zitten. Je hebt dus meer kans op jicht als je een hoog gehalte aan urinezuur in je bloed hebt. Toch krijgt gemiddeld maar 1 op de 10 mensen met een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed jicht. Dat valt dus best mee. Hoe het komt dat sommige mensen een hoger urinezuurgehalte in het bloed hebben, is niet bekend. Dat is een van de redenen dat jicht lastig te voorkomen is. Het is wel een aandoening die vaak in families voorkomt en dus waarschijnlijk erfelijk kan zijn. Ook komt het vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Nog een aantal feitjes over jicht:
Het lijkt er ook op dat medicijnen tegen een verhoogde bloeddruk, voeding en alcohol geen rol spelen bij het ontstaan van jicht, wat wel vaak wordt gedacht. Vroeger dachten veel mensen dat jicht ontstond door het drinken van teveel alcohol of frisdrank, of het eten van voeding met veel purine erin. Hier is dus ook veel onderzoek naar gedaan, maar er is eigenlijk geen bewijs gevonden dat dit ook daadwerkelijk zo is.
Je wil natuurlijk graag de pijn verlichten als je last hebt van jicht, aangezien deze bijna constant aanwezig is en het dagelijkse leven ernstig kan beïnvloeden. Hieronder geven we je een aantal tips om de pijn (tijdelijk) te verlichten:
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID’s genoemd, zijn de beste medicijnen bij jicht.
Jicht gaat over het algemeen na twee of drie weken vanzelf over. Je kunt ontstekingsremmers nemen om minder last te hebben van de pijn. Helaas is er geen manier om het proces te versnellen.
Probeer zo min mogelijk suiker binnen te krijgen en drink minder alcohol.