Een paardenmiddel tegen jicht? Lees er alles over!

Een paardenmiddel tegen jicht? Lees er alles over!

Een paardenmiddel tegen jicht? Lees er alles over!

redactie

Laatst bijgewerkt

Jicht is een veelvoorkomende aandoening in Nederland. Het is een pijnlijke ontsteking in één of meerdere van je gewrichten. Het is een zeer vervelende aandoening die je dagelijks leven sterk kan beïnvloeden. Het is dan ook niet gek dat je er zo snel mogelijk van af wil als je hier last van hebt. Maar kun je eigenlijk iets doen tegen jicht? En zijn er ook manieren om de aandoening te voorkomen als je hier gevoelig voor bent? In dit artikel vertellen we je er alles over!

Medicijnen tegen jicht

Er zijn een aantal medicijnen die worden ingezet bij deze aandoening, vaak voornamelijk als pijnstiller en ontstekingsremmer. De medicijnen die het meest worden gebruikt bij jicht zijn:

  • NSAID’s: Dit is een verzamelnaam voor ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen. Deze medicijnen kunnen de pijn bij jicht binnen een dag of twee verminderen. We raden je aan met de medicijnen te stoppen als de klachten weg zijn. Let er wel op dat NSAID’s vervelende bijwerkingen kunnen hebben. 
  • Prednisolon: Prednisolon kan voorgeschreven worden door de huisarts in plaats van NSAID’s als je last hebt van jicht. Je gebruikt dit medicijn 5 dagen en het werkt net zo goed als NSAID’s. Bij prednisolon krijg je vaak ook een maagbeschermend middel. 
  • Colchicine: Helpen zowel NSAID’s als prednisolon niet binnen 3 tot 5 dagen, dan kan een huisarts colchicine aan je voorschrijven bij jicht. Zijn de klachten na 3 dagen nog niet minder geworden, stop dan meteen met dit medicijn. Het kan zijn dat je lichaam colchicine niet verdraagt. Mocht dit het geval zijn, dan dien je direct met het medicijn te stoppen. 

Wat is jicht en wat zijn de symptomen? 

Jicht is een pijnlijke ontsteking in één of meerdere gewrichten die wordt veroorzaakt door urinezuurkristallen. De aandoening geneest in de meeste gevallen uit zichzelf na twee tot drie weken, maar kan enige tijd later ook weer terugkomen. Een aanval van jicht ontstaat vaak in één dag, het is niet zo dat je al van tevoren voelt dat je er last van gaat krijgen. Je krijgt veel pijn aan een gewricht. Het komt het meest voor dat mensen pijn voelen aan de basis van de grote teen, maar het kan ook in de middenvoet, enkel, knie of pols zijn.

Symptomen van jicht zijn:

  • Veel pijn aan een gewricht
  • Opgezet gewricht
  • Rode huid waar je pijn hebt
  • De pijnlijke plek is erg warm 
  • Je hebt GEEN koorts 

Door de urinekristallen komt het ook regelmatig voor dat mensen naast jicht last krijgen van nierstenen. Mensen krijgen soms ook last van kleine witgele knobbeltjes onder de huid, dit zijn ophopingen van urinezuurkristallen. Deze kunnen geen kwaad en doen ook geen pijn. Mensen die jicht hebben, lopen ook meer risico op hart- en vaatziekten. 

Hoe ontstaat jicht?

Urinezuurkristallen gaan in een gewricht zitten en veroorzaken zo de aandoening jicht. De kristallen veroorzaken namelijk een ontsteking in het gewricht waar ze in gaan zitten. Je hebt dus meer kans op jicht als je een hoog gehalte aan urinezuur in je bloed hebt. Toch krijgt gemiddeld maar 1 op de 10 mensen met een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed jicht. Dat valt dus best mee. Hoe het komt dat sommige mensen een hoger urinezuurgehalte in het bloed hebben, is niet bekend. Dat is een van de redenen dat jicht lastig te voorkomen is. Het is wel een aandoening die vaak in families voorkomt en dus waarschijnlijk erfelijk kan zijn. Ook komt het vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Nog een aantal feitjes over jicht: 

  • Zo’n 50% van de mensen met jicht heeft ook een hoge bloeddruk 
  • Zo’n 20% van de mensen met jicht hebben nieren die minder goed werken
  • Zo’n 30% van de mensen met jicht heeft daarnaast last van hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, hartfalen en beroertes. 

Het lijkt er ook op dat medicijnen tegen een verhoogde bloeddruk, voeding en alcohol geen rol spelen bij het ontstaan van jicht, wat wel vaak wordt gedacht. Vroeger dachten veel mensen dat jicht ontstond door het drinken van teveel alcohol of frisdrank, of het eten van voeding met veel purine erin. Hier is dus ook veel onderzoek naar gedaan, maar er is eigenlijk geen bewijs gevonden dat dit ook daadwerkelijk zo is. 

Wat is een paardenmiddel tegen jicht? 

Je wil natuurlijk graag de pijn verlichten als je last hebt van jicht, aangezien deze bijna constant aanwezig is en het dagelijkse leven ernstig kan beïnvloeden. Hieronder geven we je een aantal tips om de pijn (tijdelijk) te verlichten: 

  • Been hoog leggen: Als je veel pijn hebt kan het helpen om je been even hoog te leggen, bijvoorbeeld door hem dwars over de bank te leggen. 
  • Bewegen is goed: Door de pijn ben je waarschijnlijk minder geneigd om veel te bewegen, maar dit is eigenlijk juist goed. Hiermee voorkom je namelijk dat je spieren en gewrichten stijf worden en het kan geen kwaad bij een ontstoken gewricht. 
  • Gewricht koelen: Als je gewricht warm aanvoelt, kan het fijn zijn om het even te koelen. Doe dit bijvoorbeeld met een icepack of een natte doek. Doe dit niet langer dan 10 minuten per keer en zorg ervoor dat de huid niet bevriest. 
  • Let op je voeding: Er bestaan niet echt speciale diëten voor mensen met jicht, omdat er nog niet genoeg onderzoek is gedaan naar de invloed van voeding op de aandoening. Probeer er wel op te letten of je extra last hebt na het eten of drinken van een bepaald product. Eet of drink dit dan niet meer of zo min mogelijk. Blijf vooral gewoon gezond eten, dat bevordert je algemene gezondheid. 

Veelgestelde vragen

Wat is het beste medicijn tegen jicht?

Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID’s genoemd, zijn de beste medicijnen bij jicht.

Hoe kom je snel van jicht af?

Jicht gaat over het algemeen na twee of drie weken vanzelf over. Je kunt ontstekingsremmers nemen om minder last te hebben van de pijn. Helaas is er geen manier om het proces te versnellen.

Wat mag je niet gebruiken als je jicht hebt?

Probeer zo min mogelijk suiker binnen te krijgen en drink minder alcohol.

Dit artikel is geschreven door: redactie

Website