Op zoek naar een paardenmiddel tegen zweetvoeten?

Op zoek naar een paardenmiddel tegen zweetvoeten?

Op zoek naar een paardenmiddel tegen zweetvoeten?

eilish

Laatst bijgewerkt

Iedereen heeft wel eens last van zweetvoeten, vooral in de zomer. Maar sommige mensen hebben hier sneller last van dan anderen. Als je het hele jaar door bijna iedere dag last hebt van zweetvoeten, is dat natuurlijk niet fijn en wil je er het liefst vanaf. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen tegen zweetvoeten, zodat je er minder tot geen last meer van hebt. In dit artikel gaan we het hebben over de mogelijke oorzaken en het paardenmiddel tegen zweetvoeten!

Het paardenmiddel tegen zweetvoeten

Veel last hebben van zweetvoeten is erg onprettig, dus is het logisch dat je er graag iets tegen wil doen. Je kunt er op verschillende manieren last van hebben, alleen het gevoel al dat je erge zweetvoeten hebt is voor veel mensen niet fijn. Maar ook de geur die erbij komt kijken zorgt bij veel mensen voor schaamte en hinder in hun dagelijkse leven. Gelukkig zijn er verschillende middelen die je in kunt zetten om zweetvoeten tegen te gaan.

Medicatie die je kunt nemen tegen zweetvoeten:

  • Transpiratie-blokkers: Als de klachten lang aan blijven houden kan de huisarts medicatie voorschrijven die de transpiratie-neiging onderdrukt. Dit zijn aluminium preparaten die de productie van zweet verminderen. 
  • Clonidine: Clonidine is een antihypertensivum dat centraal werkt en zorgt dat het afwisselen van vaatvernauwing en vaatverwijding wordt verminderd. Dit medicijn wordt vaak voorgeschreven in het geval van opvliegers en overmatig zweten. Als je transpireert, verwijden de bloedvaten in de huid namelijk. Clonidine zorgt dat de vaten juist vernauwen zodat het overmatig zweten stopt. Dit medicijn heeft wel diverse bijwerkingen, zoals duizeligheid bij opstaan en een droge mond. Neem dit dus wel mee in de overweging om dit medicijn wel of niet te gaan gebruiken en raadpleeg bij twijfel eerst je huisarts.

Er zijn ook andere middelen om zweetvoeten tegen te gaan:

  • Botox: Mensen kiezen er vandaag de dag ook wel eens voor om hun voetzolen in te laten spuiten met botox om zweetvoeten tegen te gaan. Botox blokkeert namelijk de zenuwuiteinden van de zweetklieren in de voeten. Zo voorkom je dat zenuwen zweet produceren in de huid van je voeten. Het effect houdt vier tot zes maanden aan, waarna jij jouw voetzolen opnieuw zou moeten laten inspuiten. 
  • Stroom: Deze behandeling stamt al uit de jaren 60 en wordt leidingwater-iontoforese therapie genoemd. Bij deze behandeling wordt elektrische stroom gebruikt. In tegenstelling tot wat je nu misschien denkt, is de behandeling pijnloos en kan deze makkelijk thuis zelf uit worden gevoerd. De elektroden die in het water zwakke stroompjes uitstoten, sluiten de uitgangen van de zweetklieren. 
  • Operatie: Het is mogelijk om een deel van het autonome zenuwstelsel operatief te laten verwijderen. Dit zorgt ervoor dat er geen sprake meer is van hyperfunctie in het autonome zenuwstelsel, waardoor je minder last krijgt van zweetvoeten. 
  • Jodium: Jodium is eigenlijk het beste middel tegen zweetvoeten. Toch blijkt slechts 5% van de mensen die last hebben van zweetvoeten jodium te gebruiken.

Wat kun je zelf doen tegen zweetvoeten?

Afgezien van medicijnen en behandeling, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om zweetvoeten te verminderen of helemaal tegen te gaan:

  • Voeten wassen: Was regelmatig je voeten met water en droog ze daarna goed af, ook tussen de tenen. Goede hygiëne is erg belangrijk om nare geuren tegen te gaan. 
  • Katoenen sokken dragen: Draag katoenen sokken en goed ventilerende schoenen. Wissel ook dagelijks je sokken. 
  • Sokken goed wassen: Was gedragen sokken op een hoge temperatuur, het liefst 60 graden. Zo weet je zeker dat je alle bacteriën doodt die erop zitten. 
  • Schoenen drogen: Trek wanneer mogelijk je schoenen uit en laat ze het liefst 24 uur aan de lucht drogen. 
  • Gebruik voet- of schoen deodorant: Er bestaat deodorant die je speciaal voor je voeten of je schoenen kunt gebruiken om zweetgeuren en zweetvoeten tegen te gaan. 
  • Gebruik inlegzolen: Bepaalde zolen voor in je schoenen absorberen warmte en vocht, waardoor je voeten blijven ademen en je minder snel zweetvoeten krijgt. 
  • Warme en koude voetbaden nemen: Wissel af tussen warme en koude voetbaden. Dit stimuleert namelijk de bloedtoevoer, waardoor je minder snel zweetvoeten krijgt.

Wat zijn mogelijke oorzaken van zweetvoeten?

Iedereen heeft weleens zweetvoeten, maar de een heeft hier meer last van dan de ander, hoe komt dat eigenlijk? Zweetvoeten kunnen verschillende oorzaken hebben, maar deze zijn niet altijd even duidelijk. De zweetproductie van onze voeten wordt geregeld in het centrum van ons zenuwstelsel. Zweetafscheiding op de voeten wordt door diverse factoren sterk beïnvloed, waardoor je meer of minder last kan hebben van zweetvoeten. Deze factoren zijn:

  • Hyperhidrosis (overmatig zweten) 
  • Suikerziekte
  • Menopauze 
  • Een gezond of ongezond lichaamsgewicht 
  • Erfelijkheid 
  • Onzorgvuldige hygiëne 
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen 
  • Stress 
  • Kanker 
  • Type schoenen of sokken dat je draagt 
  • Een (chronische) infectie, zoals tubercolose of jicht 
  • Hormonale aandoeningen

Zweetvoeten gaan eigenlijk in bijna alle gevallen gepaard met stinkvoeten. Dit is vaak het deel waar mensen het meest last van hebben. De geur ontstaat door de hoornlaag (bovenste huidlaag) die bestaat uit afgestorven cellen. Als die afgestorven cellen in aanraking komen met een vochtige omgeving, vormen ze een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Na verloop van tijd gaat zo’n ophoping van bacteriën of schimmels een vervelende geur produceren. Het zweet dat uit het lichaam komt stinkt dus eigenlijk niet, maar de huidbacteriën zetten bestanddelen van het zweet om naar vervelende geuren. 

Veelgestelde vragen

Wat is het beste middel tegen zweetvoeten?

Jodium is het beste middel tegen zweetvoeten, maar slechts 5% van de mensen die hier last van heeft gebruikt dit middel, blijkt uit onderzoek.

Hoe kom je het snelst van zweetvoeten af?

Zorg er in ieder geval voor dat je goed ademende schoenen en sokken draagt en zorg dat je de hygiëne van je voeten goed bijhoudt.

Welke azijn tegen zweetvoeten?

Je kunt keukenazijn gebruiken als behandeling tegen zweetvoeten. Doe het azijn in een badje met lauw water en baad hier maximaal 3 keer per week 5 minuten in met je voeten.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website