Last van pijn in de lies met uitstraling naar het been?

Last van pijn in de lies met uitstraling naar het been? Dit kan het zijn!

Last van pijn in de lies met uitstraling naar het been? Dit kan het zijn!

eilish

Laatst bijgewerkt

Klachten en pijn aan de lies komen veel voor, zeker bij mensen boven de 50. Dit kan allerlei oorzaken hebben, maar het is hoe dan ook erg vervelend. De meest voorkomende oorzaak is overbelasting, vooral bij mensen die veel sporten. Maar het kunnen ook dingen zijn zoals een breuk of fractuur, nierstenen of problemen met het kraakbeen in de heup. Als je pijn hebt in de lies, is het vaak zo dat de pijn uitstraalt naar andere delen van je lichaam, met name je benen. Het is belangrijk dat er een goede diagnose wordt gesteld om hier iets tegen te kunnen doen. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen als je last hebt van pijn in de lies met uitstraling naar het been!

Pijn in de lies met uitstraling naar het been: Dit zijn de mogelijke oorzaken

Zoals we al zeiden, zijn er een hoop mogelijke oorzaken als je last hebt van pijn in de lies. Voor een goede behandeling is het belangrijk dat je zeker weet welke oorzaak er achter jouw pijn zit. Liespijn kan acuut ontstaan of geleidelijk aan opbouwen, maar je voelt in ieder geval pijn links of rechts in de onderbuik, op de plek waar het been de bekken raakt. Je kunt op verschillende manieren pijn voelen aan de lies, van een milde pijn tot een heftige, stekende pijn. Het kan zijn dat de pijn constant is, maar het kan ook zijn dat de pijn steeds verdwijnt en weer terugkomt. Dit is allemaal afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Hieronder zetten we de mogelijke oorzaken van pijn in de lies voor je onder elkaar.

1. Spierpijn in de lies

Als je fanatiek sport, loop je altijd de kans dat jij jouw lies verrekt. Dit kan gebeuren door het overbelasten van je spieren, maar ook door een verkeerde beweging die je maakt tijdens het sporten. Dat laatste zie je bijvoorbeeld vaak bij voetballers. Doet jouw lies pijn door overbelasting of het verrekken van een spier, dan voel je pijn aan de binnenzijde van het bovenbeen, in de buurt van de lies. Vaak straalt de pijn uit langs de binnenzijde van het bovenbeen en soms zelfs naar de onderbuik of de genitaliën. Beweeg jij jouw been naar binnen, dan wordt de pijn erger.

2. Pijn in de lies met uitstraling naar het been door een liesbreuk

Liespijn kan ook veroorzaakt worden door een liesbreuk. De darmen dringen dan via een zwak of gescheurd gebied door de buikwand. Heb je een liesbreuk, dan voel je waarschijnlijk een trekkend gevoel in het gebied rondom de lies. Daarnaast voel je in sommige gevallen een doffe pijn bij de lies als je moet hoesten of wanneer je iets optilt. Bij een liesbreuk raden we je altijd aan naar een dokter te gaan.

3. Een gebroken heup

Bij een gebroken heup kun je ook last krijgen van je lies. Vaak breken mensen hun heup doordat ze vallen of doordat ze een harde klap op hun heup krijgen. Heb je een gebroken heup, dan verergert de pijn als je deze draait of buigt.

4. Artritis of een versleten heupgewricht

Als het gladde gedeelte van het heupgewricht wegslijt, treedt er vaak artritis op. Beenbewegingen beginnen pijn te doen en steeds stijver te worden. Bij artritis merk je dat de pijn erger wordt als je beweegt en dat deze minder wordt bij rust. Het kan ook zijn dat je een ploffend geluid hoort als je beweegt of dat er een knallend gevoel optreedt.

5. Pijn in de lies met uitstraling naar het been door een sporthernia

Ten slotte kan pijn in de lies het gevolg zijn van een sporthernia. Dit is een ongewone blessure die dus ook niet vaak voorkomt. Meestal krijgen voetballers en hockeyspelers last van deze blessure. De oorzaak is in de meeste gevallen een subtiele verzwakking van de buikwand. Bij een sporthernia voel je pijn direct over de voorkant van de onderbuik en het gebied rondom de lies. Het kan lastig zijn om deze diagnose met zekerheid te stellen.

Hoe behandel je liesklachten?

Heb je last van liesklachten, dan is het voor een goede behandeling belangrijk dat een arts een goede diagnose stelt. Weet je niet waar de klachten vandaan komen, dan is het bijna onmogelijk om een effectief behandelplan op te stellen. Herken je een van de klachten die we hierboven benoemd hebben? Ga hier dan mee naar een fysiotherapeut of een sportarts, zodat deze je kan helpen erachter te komen wat de oorzaak van de klachten is. Er zijn een aantal soorten behandeling mogelijk bij liesklachten:

  • Fysiotherapie: In de meeste gevallen is fysiotherapie nodig bij klachten aan de lies, ook bij overbelasting. In de meeste gevallen kan een fysiotherapeut je oefeningen geven om de pijn te verminderen en je spieren langzaam te herstellen. 
  • Een nieuwe heup: Mocht artritis of een versleten heupgewricht de oorzaak zijn van de liesklachten, dan kan het in extreme gevallen voorkomen dat je een nieuwe heup nodig hebt. In dat geval is het belangrijk dat je na de operatie naar een fysiotherapeut gaat voor een goed herstel en revalidatie. 
  • Rust: Wanneer overbelasting of een sporthernia de oorzaak is van de liespijn, is de beste remedie rust. Zo ontlast jij jouw spieren en kunnen ze langzaam herstellen. 

Veelgestelde vragen

Hoe voelt een beknelde zenuw in de lies?

Bij een beknelde zenuw voelt de lies verdoofd of je voelt juist een scherpe pijn. Het kan ook zijn dat je tintelingen, spierspasmen en spierzwakte ervaart.

Wat moet je doen als je pijn hebt in je lies?

Als je last hebt van pijn in de lies, is het aan te raden om naar een fysiotherapeut of sportarts te gaan om de oorzaak vast te stellen.

Wat te doen bij uitstralingspijn been?

Als je last hebt van uitstralingspijn aan je been kan een fysiotherapeut je bepaalde oefeningen geven om de pijn te verminderen en je spieren te ontlasten.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website