Hier komt pijn onder de boezem links bij een vrouw vandaan - Tweestedenziekenhuis.nl

Hier komt pijn onder de boezem links bij een vrouw vandaan

Hier komt pijn onder de boezem links bij een vrouw vandaan

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb jij wel eens pijn onder aan de boezem links als vrouw? Veel mensen schrikken hier meteen behoorlijk van, terwijl ze niet weten waar het eigenlijk vandaan komt. Er zijn een hoop dingen die pijn op deze plek kunnen veroorzaken. Veel oorzaken zijn redelijk onschuldig, maar er kan natuurlijk ook een ernstige oorzaak achter zitten. Probeer in ieder geval niet te snel in paniek te raken als je iets voelt onder aan je boezem. In dit artikel vertellen we je wat de oorzaak achter de pijn kan zijn en wat de andere symptomen zijn!

Ervaar je pijn links onder je borst? Het eerste waar je dan aan denkt is waarschijnlijk een hartaanval, maar in de meeste gevallen zal dit het echt niet zijn. Pijn op de borst kan hier een symptoom van zijn, maar meestal komt de pijn ergens anders vandaan. Er zijn een groot aantal oorzaken die pijn onder de boezem links bij een vrouw kunnen voortbrengen. Heb je last van zulke pijn, dan is het natuurlijk wel zo handig om te weten waar dit vandaan zou kunnen komen. Hieronder zetten we 5 mogelijke oorzaken voor je onder elkaar.

1. Een paniekaanval of stress

Spanning, stress, angst en zeker een paniekaanval kunnen een ontzettend beklemmend gevoel op de borst veroorzaken. Dit is natuurlijk onschuldig, maar dat weet je uiteraard niet meteen als je dit gevoel krijgt. Zeker als je al stress of angst hebt, is de kans groot dat je meteen van het ergste uit gaat. Heb je last van aanhoudende stressklachten? Neem dan contact op met je huisarts, zodat je een oplossing kunt vinden voor het probleem. Langdurige stress is immers erg slecht en kan op den duur ook effect hebben op ons lichaam. Loop er dus niet te lang mee rond!

Klachten bij pijn door stress: Benauwd, beklemmend gevoel op de borst

Jazeker, brandend maagzuur kan ook pijn onder de boezem veroorzaken. Als er maagzuur in je slokdarm terechtkomt, is de kans groot dat je op die plek pijn of een brandend gevoel krijgt. In dit geval begint de pijn vaak ongeveer een uur na de maaltijd. Je voelt het vooral als je ligt of wanneer je voorover bukt. Loopt het maagzuur daarna weer terug in de slokdarm, dan zorgt dit vaak ook voor slokdarmkrampen. Je voelt dan brandende pijn, maar ook krampen achter je borstbeen. Vaak worden deze klachten ook erger als je ligt, aangezien het maagzuur dan nog meer in je slokdarm loopt. Om dit tegen te gaan kun je op een hoger kussen gaan liggen of meerdere kussens op elkaar leggen. Het helpt vaak om een boterham te eten of wat melk te drinken. Daarnaast zijn er speciale tabletten die helpen om maagzuur te verminderen en brandend maagzuur te kalmeren, bijvoorbeeld van Rennie.

Klachten bij pijn door maagzuur: Een krampende pijn achter je borstbeen

3. Spieren in je ribben

De spieren rondom je ribben kunnen ook de oorzaak zijn van pijn onder de boezem links bij een vrouw. Het kraakbeen en de spieren die je ribben met je borstbeen verbinden zijn dan geïrriteerd. Vaak komt dit omdat de spieren overbelast zijn, bijvoorbeeld omdat je al dagen veel moet hoesten of je in een onhandige houding iets hebt gedaan. Een verkeerde beweging is soms ook de oorzaak. Het is dus eigenlijk simpelweg spierpijn, net als je dat aan je andere spieren kunt hebben. Spierpijn op de borst maakt mensen alleen wat sneller bang dan spierpijn in andere delen van het lichaam.

Klachten bij pijn door overbelaste spieren: Eén plek op je borst doet pijn als je erop drukt, een verkeerde beweging maakt of hoest

Er zijn diverse longproblemen die pijn onder de boezem kunnen veroorzaken. De meest voorkomende zijn een longontsteking of een klaplong. Mensen die astma of COPD hebben, ervaren soms ook pijn op de borst. Merk je dat je naast de pijn onder je boezem links ook last hebt van benauwdheid en pijn bij het ademhalen of zuchten, dan is de kans groot dat de pijn afkomstig is van longklachten. In dit geval is het verstandig om snel naar de huisarts te gaan, want deze klachten kunnen op ernstige problemen wijzen!

Klachten bij pijn door longaandoening: Drukkend gevoel en ernstige benauwdheid of pijn bij het ademhalen

5. Een probleem aan het hart

In sommige gevallen wijst pijn onder de boezem links bij een vrouw toch op een probleem met het hart. Dit hoeft niet per se ernstig te zijn, het kan bijvoorbeeld zijn dat je even een zuurstoftekort hebt. Dit komt voor op momenten waarop je lichaam veel te verduren krijgt, bijvoorbeeld wanneer je vanuit een warme kamer de kou in gaat. Lichamelijke inspanning, emoties of stress zorgen soms ook voor pijn op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar je armen, hals, kaak of schouders. Als je rustig gaat zitten, moet deze pijn snel weer verdwijnen.

Klachten bij pijn door onschuldig probleem aan het hart: Drukkend, beklemmend gevoel of pijn op de borst dat weg gaat bij rust 

Merk je dat de pijn na een paar minuten zitten niet over gaat en heb je ook last van klachten zoals misselijkheid, een onrustig gevoel, zweet, een bleke huid of een klamme huid? Dit kan betekenen dat je een hartinfarct krijgt. Bel in dit geval meteen de huisarts, huisartsenpost of zelfs 112 of laat iemand anders in je buurt dat doen!

Veelgestelde vragen

Wat ligt er net onder de borsten?

De thymus is een orgaan in de borstkas dat vlak achter het borstbeen zit, dicht bij het hart. Ook zitten er veel spieren die jouw borstkas met jouw middenrif verbinden.

Waar zit de pijn bij hartklachten?

Je voelt een drukkend of pijnlijk gevoel op de borst. Als dit niet weg gaat als je een paar minuten rustig gaat zitten en je voelt je ook misselijk, je bent bleek en je hebt een zweterige of klamme huid, dan is het verstandig om de huisarts te bellen!

Wat zijn steken onder je borst?

Dit kan te maken hebben met spieren, de slokdarm, je maag, je hart, je longen of stress.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website