Welke supplementen nemen voor en na een operatie? - Tweestedenziekenhuis.nl

Welke supplementen nemen voor en na een operatie?

Welke supplementen nemen voor en na een operatie?

redactie

Laatst bijgewerkt

Soms is een operatie in een noodsituatie noodzakelijk als levensreddende handeling. Meestal is er voor dit soort operaties weinig of geen tijd om zich voor te bereiden. Veel operaties zijn echter geplande procedures, waardoor er voldoende tijd overblijft voor voorbereiding. Experts raden je dan aan om voor de operatie alvast wat supplementen te nemen. Hieronder vind je hier wat goede voorbeelden van. Gebruik ze ook na de ingreep, aangezien deze supplementen ook bijdragen aan je herstel. 

Multivitamine

Alle bekende vitamines en mineralen zijn essentieel voor, tijdens en na de operatie om de genezing te bevorderen, de immuniteit te verbeteren of beide. Door een multivitamine van goede kwaliteit op te nemen, dek je in de basisbehoefte van alle essentiële voedingsstoffen. Het is essentieel dat je een multi van goede kwaliteit gebruikt, aangezien sommige multivitaminen op de markt eerder schadelijk dan nuttig kunnen zijn. Het is bijvoorbeeld in ieder geval cruciaal dat het product magnesium bisglycinaat bevat, aangezien dit helpt bij vermoeidheid en de opbouw van lichaamseiwit.  

Visoliën

Elke cel in ons lichaam is omgeven door een dubbele laag vetten. Wanneer we nieuwe cellen nodig hebben, verhogen we ook de vraag naar vetten. De omega-3-vetzuren bieden nog een heel belangrijk kenmerk voor patiënten die herstellen van een operatie: ze zijn de voorlopers van ontstekingsremmende stoffen in het lichaam. Het belang van het onder controle krijgen van de ontsteking na de operatie is tweeledig. 

Ten eerste: als we ontstekingen kunnen verminderen, kan pijn veel effectiever onder controle worden gehouden. Ten tweede versterken we door ontstekingen onder controle te houden het genezingsproces. De krachtigste omega-3-vetzuren voor het verminderen van ontstekingen zijn afkomstig van visolie. Ze bieden de lange EPA-vorm van omega-3, die gemakkelijk wordt omgezet in ontstekingsremmende prostaglandinen (PG3).

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van al onze lichaamsweefsels. Ze worden gebruikt om beschadigd weefsel te repareren en op te bouwen. In tijden van snelle groei (dwz zwangerschap, kindertijd, lichaamsopbouw en operaties) hebben we een grotere hoeveelheid eiwit nodig om te voorkomen dat er meer weefsel wordt afgebroken (katabolisme) dan er wordt opgebouwd (anabolisme). 

Onder stressvolle omstandigheden verliest het lichaam feitelijk zijn vermogen om bepaalde aminozuren (de bouwstenen voor eiwitten) aan te maken. Veel chirurgische patiënten consumeren te weinig eiwitten; ze beschikken over 20% tot 36% van wat ze daadwerkelijk nodig hebben. Een gebrek aan voldoende eiwitten kan de immuunfunctie verminderen en wondgenezing vertragen, maar ook het spierverlies vergroten en de spierfunctionaliteit verminderen.

Probiotica

De gemeenschap van bacteriën in ons spijsverteringskanaal, ook wel het microbioom genoemd, is cruciaal voor de gezondheid van het immuunsysteem, de spijsvertering en het algehele welzijn. Een van de grootste gevaren van het verblijf in een ziekenhuis is blootstelling aan ziekteverwekkers. Combineer een ziekteverwekker met een aangetast immuunsysteem (zoals te zien is bij chirurgisch trauma) en je hebt de perfecte combinatie voor ziekte.

Veel voorkomende infecties die mensen oplopen tijdens hun ziekenhuisopname zijn C. difficile en Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA). Deze zijn beide moeilijk te behandelen en kunnen potentieel levensbedreigend zijn. Probiotica zijn een solide strategie gebleken om de verspreiding en kolonisatie van MRSA te verminderen en C. difficile-infecties en de daarmee samenhangende symptomen te voorkomen.

Vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant en helpt de wondgenezing en de productie van collageen te bevorderen . Het meest voorkomende eiwit in het lichaam is collageen. Het is het basiseiwit voor al ons bindweefsel en botten. We hebben voldoende hoeveelheden vitamine C en eiwitten nodig om collageen aan te maken, en chirurgie vergroot de behoefte aan collageen aanzienlijk. 

Er zijn aanwijzingen dat vitamine C:

  • postoperatieve oxidatieve stress aanzienlijk vermindert
  • ontstekingen onderdrukt
  • het optreden van atriumfibrilleren na de operatie vermindert
  • de pijn en vermindert de behoefte aan opioïden verlicht 

Dit artikel is geschreven door: redactie

Website