Iedereen heeft wel eens last van tintelende handen, bijvoorbeeld wanneer je in de winter lang buiten bent geweest in de kou en dan je warme huis weer binnenloopt. Of je hebt te lang in een bepaalde houding gezeten en te veel op een voet of een arm geleund, met als gevolg dat je een slapende voet of hand hebt. Maar er zijn ook een hoop mensen die hier vaker last van hebben dan alleen in zulke situaties. Soms beginnen je handen ineens te trillen, zonder dat hier een oorzaak voor lijkt te zijn. Hoe kan dat eigenlijk? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen!
Wat zijn tintelingen in je handen?
Als je last hebt van tintelende handen, voel je een tintelend gevoel, dat ook wel ‘slapen’ wordt genoemd. Naast de handen komt dit gevoel ook vaak voor in de voeten of de benen. Het kan een lichte tinteling zijn, maar het kan ook een vervelend, brandend of prikkelend gevoel geven. Daarnaast kan het je handen in sommige gevallen helemaal verdoven. Het kan zijn dat een tintelend gevoel samengaat met een verlies van kracht in je handen. Je laat dan bijvoorbeeld per ongeluk dingen vallen omdat je ze niet meer goed vast kunt houden door de tintelingen in je hand. Het is erg onhandig, maar over het algemeen kunnen tintelingen geen kwaad en wijzen ze niet op ernstige problemen.
Wat veroorzaakt tintelende handen?
Tintelingen in de handen kunnen diverse oorzaken hebben, die we hier allemaal voor je op een rijtje hebben gezet:
Beknelde zenuw: Een zenuw kan bekneld raken als er te veel druk op komt te staan. Hij kan dan namelijk niet meer goed signalen doorgeven, of zelfs helemaal niet. Hierdoor ervaar je uiteindelijk bijvoorbeeld een tinteling in de hand of de voet. Het gevoel verdwijnt vanzelf als je de druk op de zenuw weghaalt.
Slechte bloedcirculatie: Wanneer de bloedsomloop slecht is of wordt beperkt, komt er niet op alle plekken in je lichaam zuurstofrijk bloed terecht. Hierdoor ontstaat er op de plekken die niet goed bereikt worden een zuurstoftekort. Dat zuurstoftekort veroorzaakt vervolgens tintelingen in je lichaam. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je te lang in dezelfde houding zit. Als je anders gaat zitten en het bloed weer goed kan doorstromen, gaan de tintelingen vanzelf weg.
Vitamine B12 tekort: Als je een tekort hebt aan vitamine B12, kan dit tintelende handen of andere tintelende lichaamsdelen veroorzaken.
Te veel vitamine B6: Naast een vitaminetekort kan ook een teveel aan vitamine B6 tintelingen veroorzaken. Een overschot aan vitamine B6 kan schade toebrengen aan het zenuwstelsel.
De overgang: Tijdens de overgang vinden er veel veranderingen plaats in je hormoonhuishouding. In sommige gevallen zorgt dit ervoor dat de zenuwen in het lichaam verstoord raken. Je zenuwen geven als gevolg tintelingen door aan je hersenen. Deze tintelingen verdwijnen vanzelf weer als de overgang voorbij is.
Medische oorzaken van tintelingen in het lichaam
Naast de oorzaken die we in de vorige alinea hebben besproken, kunnen tintelingen ook medische oorzaken hebben. Een tintelend gevoel in je armen, handen of vingers kan komen door:
Carpale tunnelsyndroom: In het geval van dit syndroom wordt er een specifieke zenuw bekneld, de handzenuw die door de carpale tunnel loopt. Deze zenuw zit aan de binnenkant van je pols. Dit kan ervoor zorgen dat je hand, arm of vingers gaan tintelen. Alleen je pink gaat hierdoor niet tintelen. Een vierde van de mensen die dit syndroom hebben, zijn er binnen een jaar weer vanaf.
Cubitale tunnelsyndroom: Bij dit syndroom heb je juist last van tintelingen in de pink. De zenuw die in dit geval bekneld raakt, zit namelijk op een andere plek: aan de binnenkant van je elleboog. Deze zenuw zit in de buurt van het telefoonbotje, want als je dat botje stoot, voel je dat vaak tot in je pink.
Een muisarm: Een muisarm, of wel RSI, ontstaat vaak door het herhalen van bepaalde bewegingen, zoals het bedienen van een computer. Je hand of pols raakt in dit geval geblesseerd, waardoor je pijn en tintelingen in de handen gaat voelen. In de meeste gevallen gaan de klachten weg als jij jouw hand of arm meer rust geeft.
Geïrriteerde peesscheden: De omhulsels van je pezen kunnen geïrriteerd raken als jij jouw handen overbelast, bijvoorbeeld als je met je handen werkt of als je last hebt van reuma. Ook mensen met suikerziekte hebben een verhoogde kans op problemen met de polsen.
Te strakke sieraden of pleisters: Wanneer je handen of vingers opzwellen, bijvoorbeeld door een vochtige omgeving of door warmte, kan het zijn dat sieraden of pleisters te strak gaan zitten. Dit zorgt er soms voor dat er een zenuw bekneld raakt of dat je bloedsomloop beperkt wordt. Het enige dat je hoeft te doen om van de tintelingen af te komen, is het de blokkade weghalen.
Schoudergordelsyndroom: Bij het schoudergordelsyndroom raken de zenuwen in je schouder bekneld. Dit veroorzaakt vervolgens pijn en tintelingen in de schouders. In sommige gevallen stralen de pijn en tintelingen uit naar andere lichaamsdelen, zoals de arm, hand of nek.
Wanneer moet je naar de huisarts met tintelende handen?
In de meeste gevallen is de oorzaak van tintelende handen niet heel ernstig en makkelijk op te lossen. In de meeste gevallen gaat het gevoel vanzelf weer over, maar wanneer moet jij je dan wel zorgen gaan maken? Contacteer je huisarts als:
Het tintelende gevoel te vaak terugkomt
De tintelingen samengaan met gevoelsstoornissen of het verlies van veel spierkracht
Je veel hinder ervaart van de tintelingen
Je diabetes hebt en ook last hebt van wondjes op de voeten
Veelgestelde vragen
Wat te doen bij tintelende handen?
In de meeste gevallen ontstaan tintelingen in de handen door een blokkade in je bloedsomloop of een beknelde zenuw. Probeer dus niet te lang in dezelfde houding te zitten en niet op je voet of arm te leunen.
Waarom tintelen mijn handen als ik slaap?
Vaak komt dit door de slaaphouding, als er een zenuw bekneld wordt.
Kan stress tintelingen veroorzaken?
Tintelingen in je handen, armen, schouders of nek kunnen veroorzaakt worden door overmatige stress.