5 tips tegen een vaginale schimmelinfectie

5 tips tegen een vaginale schimmelinfectie

5 tips tegen een vaginale schimmelinfectie

eilish

Laatst bijgewerkt

Vaginale schimmel komt veel voor bij vrouwen, het is dus zeker niets om je meteen zorgen om te maken. Gelukkig is het niet besmettelijk, zoals andere soorten schimmels wel kunnen zijn. Het kan echter wel erg vervelend zijn, vooral als je er voor een langere tijd mee rondloopt. Er zijn diverse manieren om een schimmelinfectie aan de vagina te behandelen, zodat je er snel van af bent. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen tegen een vaginale schimmelinfectie!

Wat te doen bij een vaginale infectie? 5 tips!

Iedere vrouw heeft schimmels en bacteriën in haar vagina, dat is compleet normaal. Vaginale schimmel en bacteriën zijn zelfs onmisbaar voor een gezonde vaginale flora. Maar wat is vaginale schimmel dan eigenlijk? In sommige gevallen raakt de balans tussen die schimmels en bacteriën echter verstoord. Bepaalde bacteriën of schimmels krijgen dan de kans om uit te groeien tot een schimmelinfectie. Veel mensen denken vaak dat een vaginale schimmelinfectie een soa is, maar dat is alles behalve waar. In de meeste gevallen gaat een infectie binnen 2 weken vanzelf over, maar je kunt er soms veel last van hebben. In dat geval wil je er natuurlijk liever sneller vanaf zijn. Hieronder zetten we een aantal tips voor je op een rij om een vaginale schimmelinfectie tegen te gaan.

1. Crème tegen een schimmelinfectie bij de vrouw

Als je last hebt van inwendige of uitwendige jeuk aan de vagina, kun je dit behandelen met vaginale crème. Deze crème helpt bij het doden van de schimmel en verlicht ook meteen de jeuk en het branderige gevoel dat de infectie kan veroorzaken. Let wel op dat je de juiste crème gebruikt. Sommige crèmes zijn bedoeld voor inwendige klachten en andere crèmes juist voor uitwendige klachten. Lees daarom altijd goed de bijsluiter voordat je een crème gaat gebruiken tegen een schimmelinfectie aan de vagina.

2. Tabletten tegen een vaginale schimmelinfectie

Tabletten tegen een schimmelinfectie zijn bedoeld voor inwendig gebruik en kunnen de klachten binnen 1 dag bestrijden. Je dient de tablet in je vagina in te brengen om de schimmel te doden. Het is een erg effectieve behandeling en een van de snelste manieren om van de jeuk of het branderige gevoel af te zijn dat een schimmelinfectie met zich mee kan brengen.

3. Capsules voor in de vagina

Capsules zijn net als de tabletten bedoeld om in de vagina in te brengen. De behandeling met capsules duurt vaak ook maar 1 dag, maar kan soms ook 3 dagen duren. Vaginale capsules zijn erg comfortabel, je voelt ze bijna niet zitten. Ze zijn namelijk erg zacht en vormen zich naar jouw lichaam. Daarnaast zijn de capsules bedoeld om ‘s nachts in te brengen, voor je gaat slapen. Je merkt er dus eigenlijk weinig tot niets van. Lees voor gebruik wel altijd even de bijsluiter.

Oorzaken van een vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie kan meerdere oorzaken hebben. Het wordt veroorzaakt door een gist die Candida heet. Iedereen kan dit bij zich dragen, maar pas wanneer bepaalde factoren ervoor zorgen dat de gist draden gaat vormen, ontstaat er een schimmelinfectie uit de Candida. Vrouwen schamen zich vaak voor een vaginale schimmelinfectie, omdat er veel wordt gedacht dat het te maken heeft met een slechte hygiëne, maar dit is onzin. Zeker driekwart van alle vrouwen op de wereld heeft ooit last gehad van een vaginale schimmelinfectie, dus het is heel normaal en niets om je voor te schamen. Er zijn een aantal dingen die ervoor kunnen zorgen dat jouw vaginale flora uit balans raakt, waardoor er een schimmelinfectie ontstaat:

 • Je vagina wassen met zeep 
 • Diabetes
 • Bepaalde medicijnen gebruiken, zoals antibiotica 
 • Hormoonschommelingen, bijvoorbeeld in de overgang of tijdens de zwangerschap 
 • Een verminderde weerstand

Het kan ook voorkomen dat de vagina niet vochtig genoeg is tijdens een vrijpartij, waardoor er kleine scheurtjes ontstaan in de vaginawand. Dit kan ook een oorzaak zijn van een vaginale schimmelinfectie.

Een vaginale schimmelinfectie voorkomen

Als je eenmaal een schimmelinfectie aan je vagina hebt gehad, komt deze helaas makkelijker weer terug. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je dit kunt voorkomen:

 • Je vagina van buiten met lauwwarm water wassen 
 • Je vagina niet met zeep, Tea Tree Olie of andere vaginale spoelingen wassen 
 • Je maandverband of tampons regelmatig verschonen
 • Geen zaaddodende middelen gebruiken die de vagina kunnen irriteren 
 • Geen seks hebben als het pijn doet 
 • Je schaamstreek van voren naar achteren schoonvegen als je naar het toilet gaat 
 • Katoenen ondergoed dragen dat ademt 
 • De tijd nemen om opgewonden te raken voordat je seks hebt 
 • Naakt slapen, zodat je vagina de kans krijgt om te luchten 
 • Je schaamstreek tijdens het douchen spoelen met lauwwarm water 
 • Niet te lang in natte zwemkleding rondlopen
 • Zorg voor een goede weerstand
 • Let op met glijmiddel en badolie

Wanneer ga je naar de huisarts?

In de volgend gevallen is het aan te raden naar de huisarts te gaan:

 • Je bent jonger dan 16 jaar
 • Je bent in de overgang
 • Je bent zwanger 
 • Je klachten zijn na twee weken niet minder geworden 
 • Je gebruikt al een lange periode antibiotica 
 • Je vaginale afscheiding verandert van kleur, hoeveelheid of geur 
 • Je klachten blijven constant terugkomen

Veelgestelde vragen

Wat is de oorzaak van een vaginale schimmelinfectie bij vrouwen?

Vaginale schimmel ontstaat doordat de vaginale flora uit balans raakt, bijvoorbeeld door stress, medicijnen of zeep die in de vagina komt.

Hoe kun je een vaginale schimmelinfectie voorkomen?

Om een vaginale infectie te voorkomen is het belangrijk dat je oplet met zeep, badolie en glijmiddel. Was je vagina met lauwwarm water, zonder een ander middel. Daarnaast is het goed om naakt te slapen, zodat je vagina kan luchten.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen is het niet nodig om naar de huisarts te gaan, aangezien een schimmelinfectie vanzelf weer overgaat. Toch zijn er situaties waarin het wel verstandig is om naar de huisarts te gaan, bijvoorbeeld als de klachten te lang duren.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website