Je oor zit dicht: Wat kun je hier tegen doen?

Je oor zit dicht: Wat kun je hier tegen doen?

Je oor zit dicht: Wat kun je hier tegen doen?

eilish

Laatst bijgewerkt

Merk je dat je minder goed hoort dan voorheen of zit er veel oorsmeer vast in je oor? Dan heb je vast het gevoel dat je oor dicht zit. Een dichtzittend oor kan erg vervelend zijn, maar kan ook echt pijn doen op den duur. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen, maar soms is het lastig om te bepalen wat je het beste kunt doen tegen een dichtzittend oor. In dit artikel vertellen we je wat het beste helpt bij een verstopt oor!

Wat kun je doen tegen een verstopt oor? 5 tips!

Je oren zijn zelfreinigende organen. Normaal gesproken zorgen ze dus zelf voor een goede balans tussen de aanmaak en de afvoer van oorsmeer. In sommige gevallen kan deze balans verstoord raken. Als je ouder wordt, kan het oorsmeer harder en droger worden. Ook het gebruiken van een gehoorapparaat kan de balans in het oor verstoren. In dit geval kan het voorkomen dat je oor dicht gaat zitten, bijvoorbeeld door een oorsmeerprop. Hieronder zetten we een aantal dingen voor je op een rij die je hiertegen kunt doen.

1. Je oren druppelen met olie

Een goede manier om een verstopt oor tegen te gaan, is het druppelen met olijfolie in het oor. Wil jij jouw oren uit gaan laten spoelen of spuiten? Dan is het goed om van tevoren je oren te druppelen met olijfolie, zodat het oorsmeer wat weker wordt en makkelijker weg te spuiten is. Dit kan met olijfolie, slaolie of babyolie. Het beste is om twee tot drie dagen voor het uitspuiten te beginnen met het druppelen. Doe dit het liefst drie keer per dag. Naast olie kan ook water helpen om je oren weer wat vrijer te maken.

2. Oren laten uitspuiten

Je oren laten uitspuiten is niet heel prettig, maar het helpt wel tegen een verstopt oor. Zeker als een oorsmeerprop de reden is dat je oor dicht zit. De arts spuit hierbij water in de oren om ze goed schoon te maken van binnen.

3. Oor zit dicht en suist door verkoudheid: wat te doen?

Als je oor dicht zit omdat je verkouden bent, kun je dit het beste proberen op te lossen met stomen. Je gaat dan met je hoofd boven een bak met heet water hangen, eventueel met een handdoek over je hoofd zodat het stoom meer impact maakt. Het stoom zorgt ervoor dat het slijm in je holten zachter wordt en makkelijker naar buiten komt, zodat zowel je neus als je oren minder dicht gaan zitten voor je gevoel. Je kunt er voor kiezen om nog een druppel menthol of eucalyptus toe te voegen aan het water, om het stoom nog wat scherper te maken.

4. Wat moet je niet doen bij een prop in je oor?

Als je oor verstopt zit, is het natuurlijk verleidelijk om met een wattenstaafje te gaan proberen het oorsmeer uit je oor te krijgen. Toch is dit absoluut af te raden, aangezien het de klachten alleen maar zal verergeren. Je kunt hierdoor namelijk per ongeluk vuil je oor in drukken, sneetjes veroorzaken in je oor en je trommelvlies zelfs doorprikken. DIt kan permanente schade als gevolg hebben, dat wil je natuurlijk niet!

5. Wanneer moet je naar de huisarts met een verstopt oor?

Als je oor niet alleen verstopt zit, maar ook echt pijn doet, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Je kunt met de huisarts bespreken of het verstandig is om je oren uit te laten spuiten of dat er misschien een andere, betere oplossing is. Oren uitspuiten doet geen pijn, maar het kan wel vreemd voelen. Je kunt er ook een beetje duizelig van worden of je begint zelfs ineens te hoesten. De zenuw van je luchtpijp loopt namelijk ook langs je oor. Mocht de prop minder erg zijn, dan kun je in sommige gevallen zelf je oren uitspuiten met behulp van een ballon pompje.

Oorzaken van een verstopt oor

Een verstopt oor kan diverse oorzaken hebben, van een oorsmeerprop tot een allergie of een virus. De meest voorkomende oorzaken van dichtzittende oren zijn:

  • Hooikoorts: Als je last hebt van hooikoorts, is de kans ook groot dat je last krijgt van verstopte oren in het voorjaar. Vooral als je veel last hebt van een verstopte neus en niezen, kan er slijm ophopen tot in de oren. 
  • Vliegen: Je kunt ook last krijgen van verstopte oren tijdens het vliegen. Dit komt door het hoogteverschil dat je ervaart tijdens de reis in een vliegtuig. Vooral het opstijgen en het landen hebben effect op de oren, maar dat zul je zelf ook wel voelen. Deze klachten zijn niet ernstig en zullen ook weer snel verdwijnen nadat je het vliegtuig hebt verlaten. 
  • Stress: Spanning en extreme druk kunnen invloed hebben op de oren. In een periode van stress kan de productie van oorsmeer gestimuleerd worden. Hierdoor is de kans natuurlijk groter dat je oor verstopt raakt. 
  • Verkoudheid: Bij een heftige verkoudheid is de kans groot dat je oren ook dicht gaan zitten, zeker als je neus al lang dicht zit. De oren staan immers in verbinding met de neusholtes en de keel. Als het slijm zich opbouwt, gebeurt dit uiteindelijk ook in je oren.

Veelgestelde vragen

Wat kun je zelf doen als je oor dicht zit?

Als je last hebt van een verstopt oor, kun je proberen dit tegen te gaan door er olie in te druppelen. Heb je er veel last van en blijft je oor dicht zitten, dan kun je het laten uitspuiten bij de huisarts. 

Hoe krijg je je oor open als die dicht zit?

Je kunt verschillende dingen proberen, waaronder slikken, gapen, je kaak ontspannen, kauwgom kauwen, een grote slok water nemen of zout water gorgelen.

Is het erg als je oor dicht zit?

In de meeste gevallen is een verstopt oor onschuldig, dus hoef jij je geen zorgen te maken. Mocht je er lang last van hebben of gaat je oor veel pijn doen, dan raden we je aan om contact op te nemen met de huisarts.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website