Een voorhoofdsholteontsteking: Wat kun je ertegen doen? - Tweestedenziekenhuis.nlEen voorhoofdsholteontsteking: Wat kun je ertegen doen? - Tweestedenziekenhuis.nl

Een voorhoofdsholteontsteking: Wat kun je ertegen doen?

Een voorhoofdsholteontsteking: Wat kun je ertegen doen?

eilish

Laatst bijgewerkt

Ben je verkouden geweest, maar lijkt het maar niet over te gaan? Dan is er een kans dat je een voorhoofdsholteontsteking op hebt gelopen. Merk je dat je een drukkend gevoel achter je ogen of in je voorhoofd voelt en blijft je neus maar verstopt? Dan is de kans groot dat dit het geval is. Zo’n ontsteking is in principe niet gevaarlijk of ernstig, maar kan wel erg vervelend zijn en je behoorlijk belemmeren in je dagelijkse bezigheden. Daarom is het natuurlijk wel prettig om te weten wat je ertegen kunt doen. In dit artikel vertellen we je meer over het behandelen van een voorhoofdsholteontsteking!

Wat is een voorhoofdsholteontsteking?

Een voorhoofdsholteontsteking begint vaak met een normale verkoudheid. In de meeste gevallen wordt zo’n ontsteking veroorzaakt door een virus, een allergie of een bacterie. In het geval van een ontsteking aan je voorhoofdsholtes is het slijmvlies in één of meerdere van de holle ruimtes achter je neus, bovenkaak of in je voorhoofd ontstoken. Deze slijmvliezen staan in verbinding met het slijmvlies in je neus. De reden dat een voorhoofdsholteontsteking vaak ontstaat uit een verkoudheid, is dat de slijmvliezen in de neus dan gezwollen zijn. De zwelling verspreidt zich op den duur wel eens naar de bijholten, waardoor de slijmvliezen hun afvalstoffen niet kwijt kunnen. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan.

Symptomen van een voorhoofdsholteontsteking

Twijfel je of je wel of niet een ontsteking hebt aan je voorhoofdsholtes? De meest voorkomende symptomen van zo’n ontsteking zijn een loopneus of een verstopte neus en een drukkend gevoel in het hoofd of gezicht. Daarnaast zijn er nog andere symptomen waar je last van kunt hebben in het geval van een voorhoofdsholteontsteking:

  • Traanogen 
  • Pijn als je bukt of voorover buigt 
  • Pijn in je voorhoofd, bovenkaken of achter je ogen, vaak vooral ‘s ochtends 
  • Hoesten als er slijm in je keel terecht komt 
  • Pijnlijke kiezen 
  • Pijn aan één kant van je hoofd
  • Koorts 
  • Verlies van reukvermogen en smaak

Wat te doen bij een voorhoofdsholteontsteking?

In principe gaat een voorholte ontsteking vanzelf over, maar dit kan soms wel even duren. Vaak verdwijnen de klachten toch wel binnen een week, maar er kan ook wat meer tijd overheen gaan. In de meeste gevallen is de ontsteking na vier weken toch zeker wel helemaal weg. Mocht je al meer dan een week last hebben van een ontsteking aan de voorholten en lijkt het nog helemaal niet beter te gaan? Dan kun je contact opnemen met je huisarts als jij je zorgen maakt. Antibiotica helpt meestal niet tegen een dergelijke ontsteking, aangezien hij meestal veroorzaakt wordt door een virus. Er zijn wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om het herstel van de ontsteking te versnellen!

Wat kun je zelf doen?

In de meeste gevallen gaan de klachten bij een voorhoofdsholteontsteking vanzelf over, maar het is natuurlijk heel vervelend. We snappen daarom dat je wil dat de klachten zo snel mogelijk weggaan of in ieder geval minder worden. Hier kun je zelf een aantal dingen voor doen:

  1. Druppelen met zoutoplossing: Door je neus te druppelen met zout water, zorg je ervoor dat de zwelling in de slijmvliezen afneemt. Hierdoor kunnen de afvalstoffen van je slijmvliezen weer beter af worden gevoerd. Om goed te druppelen met zoutoplossing, buig jij je hoofd achterover ten druppel je ten minste 2 druppels van de oplossing in een neusgat totdat je verlichting voelt. Het is ook mogelijk om een zoutspray te gebruiken in plaats van druppels. Kinderen vinden dit vaak fijner. 
  2. Stomen: Stomen is een goede manier om de klachten bij een voorhoofdsholteontsteking te verlichten. Je zorgt er zo voor dat de zwelling in de slijmvliezen minder wordt. Gebruik het liefst wel alleen water om mee te stomen, geen producten met eucalyptus of menthol. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de slijmvliezen alleen maar meer geïrriteerd raken. Het beste is om 2 tot 3 keer per dag minimaal een kwartier te stomen. 
  3. Neusspray gebruiken: Je kunt ervoor kiezen om een neusspray met xylometazoline te gebruiken bij een ontsteking van de voorholten. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat de slijmvliezen slinken, waardoor je eerder van de ontsteking af zult zijn. Gebruik de neusspray nooit langer dan een week, want dit kan juist weer schade toebrengen aan de slijmvliezen in je neus!
  4. Rook je? Stop ermee: Door te roken, irriteer je de slijmvliezen in je neus en holtes. Probeer daarom in ieder geval tijdelijk te stoppen met roken als je last hebt van ontstoken slijmvliezen. 
  5. Een vochtige handdoek op je gezicht leggen: Maak de handdoek nat met warm water en laat de handdoek het liefst een paar minuten op je gezicht liggen. Door dit een paar keer per dag te doen, zorg je dat de slijmvliezen slinken. 
  6. Neem rust: Als je last hebt van een voorhoofdsholteontsteking, is het goed om zoveel mogelijk rust te nemen. Dit ondersteunt de weerstand en het herstellend vermogen van je lichaam.

Veelgestelde vragen

Hoe kom je het snelst van een voorhoofdsholteontsteking af?

Je kunt het herstel van een ontsteking in de voorholten versnellen door te stomen, je neus te druppelen met een zoutoplossing of een neusspray te gebruiken.

Wat zijn de symptomen van een voorhoofdsholteontsteking?

Als je last hebt van een voorhoofdsholteontsteking, merk je dit onder andere aan een loopneus of een verstopte neus, een drukkend gevoel in het hoofd, pijn in het gezicht, pijn bij het voorover bukken en pijn aan één kant van het hoofd.

Hoe lang duurt een voorhoofdsholteontsteking?

Over het algemeen gaan de klachten binnen een week weer weg, maar het kan langer duren. Na vier weken zou je zeker volledig van de klachten af moeten zijn.

Wat te doen bij voorhoofd en bijholteontsteking?

Als je last hebt van een ontsteking aan je holten, is het goed om veel rust te nemen en te proberen de slijmvliezen te laten slinken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te stomen of door te druppelen met een zoutoplossing.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website