Waarom is rode gist rijst niet goed voor ouderen? - Tweestedenziekenhuis.nl

Waarom is rode gist rijst niet goed voor ouderen?

Waarom is rode gist rijst niet goed voor ouderen?

eilish

Laatst bijgewerkt

Rode gist rijst is een voedingssupplement dat vandaag de dag steeds vaker wordt gebruikt. Vaak komt het in tabletvorm. Veel mensen weten echter niet dat het niet altijd goed is om het te slikken. Zeker niet als je al wat ouder bent. Er zijn tegenwoordig een hoop voedingssupplementen die allerlei verschillende doeleinden hebben en steeds meer mensen slikken dit soort supplementen, voornamelijk mensen die vegetarisch of veganistisch zijn. Aangezien er vaak vooral natuurlijke ingrediënten in zitten, denken mensen vaak dat deze supplementen geen kwaad kunnen, maar dit is niet altijd waar. In dit artikel geven we antwoord op de vraag ‘Waarom is rode gist rijst niet goed voor ouderen?’

Wat is rode gist rijst?

Rode gist rijst is een traditioneel Chinees voedingsmiddel dat ontstaat door de fermentatie van rijst. In dit proces vormt de stof Monacoline K zich in de rijst. Een andere naam voor deze stof is lovastatine. In een groot aantal landen kun je dit middel als geneesmiddel krijgen, maar in Nederland niet. Statines werken wel cholesterolverlagend, waardoor het middel zeker voordelen kan hebben voor het menselijk lichaam. In Nederland wordt rode gist rijst dan wel verkocht, maar dan als voedingssupplement in plaats van geneesmiddel. Rode gist rijst zorgt voor de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Het wordt als een goed alternatief gezien voor mensen die geen statines in willen nemen of ze niet kunnen verdragen. Men neemt dan 10 mg Monacoline K in om het gewenste resultaat te bereiken.

Waarom moet je oppassen met rode gist rijst?

Nu weet je dus wat rode gist rijst is, maar natuurlijk nog niet waarom je op moet passen met het gebruik van dit middel. Daar gaan we het in deze alinea over hebben. Het grootste probleem van dit supplement is dat rode gist rijst steeds een andere hoeveelheid Monacoline K kan bevatten, waardoor je dus eigenlijk nooit weet hoeveel je nu binnenkrijgt van de stof. Dat maakt het lastig om te weten of je de dagelijkse dosis van 10 mg niet overschrijdt. Het is de belangrijkste reden dat rode gist rijst in Nederland verboden is om als geneesmiddel te gebruiken. Gebruik je rode gist rijst, dan kun je last krijgen van een aantal ernstige bijwerkingen:

 • Spierpijn
 • Maag- en darmklachten 
 • Ontregeling van de stollingstijd 
 • Verminderd geheugen 
 • Alvleesklierontsteking 
 • Spierafbraak 
 • Ernstige leverproblemen 
 • Geelzucht

Waarom is rode gist rijst niet goed voor ouderen?

Als je rode gist rijst als voedingssupplement gebruikt, is er dus een grote kans op vervelende bijwerkingen. Voor ouderen lijkt het supplement vaak aantrekkelijk, aangezien zij vaker last hebben van een te hoog cholesterol. Toch is rode gist rijst niet goed voor ouderen. Dit heeft ook te maken met de bijwerkingen van het middel, voor oudere mensen betekent dit vaak dat het supplement meer nadelen dan voordelen heeft. Rode gist rijst kan de spieren van ouderen beschadigen. Dit zie je vooral gebeuren bij ouderen die van nature al veel last van hun spieren hebben of die bepaalde afwijkingen of aandoeningen hebben aan hun spieren en gewrichten. Daarnaast kan rode gist rijst de werking van andere medicijnen verminderen, wat natuurlijk erg gevaarlijk kan zijn. Je wil bijvoorbeeld niet dat bloedverdunners of bloeddrukmedicatie ineens niet meer goed werkt!

Is er een goed alternatief voor rode gist rijst?

Je weet nu dus waarom je beter geen rode gist rijst kunt innemen als je ouder bent dan 70 jaar. Gelukkig zijn er alternatieven voor rode gist rijst die je wel goed kunnen helpen bij het verlagen van je cholesterol, ook als je al ouder bent. Hieronder zetten we een aantal goede alternatieven voor je onder elkaar:

 • Fytosterolen: Dit is een verzamelnaam voor plantensterolen en stanolesters. Deze stoffen zorgen ervoor dat de slechte cholesterol met zeker 10% daalt. Ze zitten in bepaalde voedingsmiddelen, zoals dieet margarine, melkdrinks en saladedressings. Er zijn ook voedingssupplementen die fytosterolen bevatten. Deze stoffen hebben geen ernstige bijwerkingen zoals rode gist rijst. Het enige nadeel ervan is dat ze er ook voor zorgen dat het betacaroteengehalte in het bloed daalt. 
 • Knoflook- en combinatiepreparaten: Knoflookpreparaten worden ook regelmatig gebruikt om cholesterol te verlagen. Er bestaan daarnaast combinatiepreparaten van allerlei bestanddelen die het cholesterol verlagen. Men vult dit vaak aan met olijfextracten of groene thee. Voorbeelden van combinatiepreparaten zijn Armolipid, Soluchol en Cholecontrol. 
 • Policosanol: Dit is een natuurlijk product dat gemaakt is van de wasachtige coating van suikerriet. Oorspronkelijk komt dit product uit Cuba, maar inmiddels is het wereldwijd verkrijgbaar. Het kan ook gemaakt worden van tarwekiemolie of bijenwas, maar dan werkt het minder goed. Hoe het precies komt dat dit natuurlijke middel het cholesterol verlaagd, is nog niet wetenschappelijk aangetoond, maar voor veel mensen werkt het goed. Aangezien het een natuurlijk product is zitten er daarnaast amper bijwerkingen aan verbonden. Ten slotte bevat het geen suikers, waardoor het ook voor mensen met diabetes gebruikt kan worden. 
 • Fosfolipiden: Dit zijn lipiden die in de bloedbaan zitten en ervoor zorgen dat cholesterol beter opgelost wordt in het bloed. Hierdoor zet het cholesterol zich veel minder snel vast in de wanden van de bloedvaten. Je lichaam kan dankzij dit middel makkelijker het slechte cholesterol afbreken.

Veelgestelde vragen

Wie lopen een risico als zij rode gist rijst gaan gebruiken?

Vooral ouderen van boven de 70 jaar lopen een risico bij het gebruik van rode gist rijst, maar ook voor kinderen onder de 12 jaar wordt het sterk afgeraden om dit supplement toe te passen.

Wat zijn de bijwerkingen van rode gist rijst?

Er zijn een aantal mogelijke bijwerkingen van het supplement, waaronder geelzucht, ernstige leverproblemen, spierafbraak, spierpijn, maag- en darmklachten, verminderd geheugen, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd.

Hoe lang mag je rode gist rijst gebruiken?

Bedrijven in Nederland mogen geen producten meer op de markt brengen die meer dan 3 mg Monacoline K bevatten. Dit is dan ook de maximale dagelijkse dosis die toegestaan is. Aangezien de bijwerkingen best heftig zijn, is het beter om het middel zo kort mogelijk te gebruiken.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website