Wat kun je het beste eten bij buikgriep? - Tweestedenziekenhuis.nl

Wat kun je het beste eten bij buikgriep?

Wat kun je het beste eten bij buikgriep?

eilish

Laatst bijgewerkt

Buikgriep hebben is enorm vervelend. Je bent waarschijnlijk constant misselijk en kunt je eten of drinken slecht binnen houden. Hierdoor kan het zijn dat je erg zwak wordt door het feit dat je geen voedingsstoffen binnen krijgt. Het is dus belangrijk dat je wel blijft proberen te eten, zodat je lichaam energie heeft om zich te herstellen. Maar wat kun je dan het beste eten als je last hebt van buikgriep? Dat vertellen we je in dit artikel!

Wat kun je het beste eten bij buikgriep? 5 tips!

Als je last hebt van buikgriep, zijn je maag en darmen erg gevoelig. Het is dus een beetje opletten wat je dan eet, want je kunt lang niet alles binnenhouden. Dus wat kun je dan het beste eten als je last hebt van buikgriep?

1. Wit brood en witte rijst

Als je last hebt van buikkrampen en brandend maagzuur kun je het beste dingen eten die licht verteerbaar zijn. Witte rijst en wit brood zijn een goed voorbeeld van etenswaren die makkelijk te verteren zijn en die een licht constiperend effect hebben. Om de rijst wat meer smaak te geven, kun je er wat gekookte groenten doorheen doen.

2. Ginger ale

Ginger ale is een goed drankje om te drinken wanneer je last hebt van buikgriep. Het beschermt namelijk goed tegen opkomende misselijkheid. Gember neutraliseert de maag, waardoor het goed kan helpen tegen een misselijk gevoel. Je kunt er ook voor kiezen om gemberthee te drinken of om een klein stukje gember af te snijden en hierop te kauwen.

3. Soep

Als je last hebt van buikgriep, verlies je vaak veel vocht. Door soep te eten kun jij jouw vochtbalans op peil houden en krijg je de vitamines binnen die je nodig hebt als je verder geen vast voedsel binnen kunt houden.

4. Veel water drinken

Het is belangrijk dat je veel water drinkt als je last hebt van buikgriep, zodat je niet uitdroogt. Zo kun je het vocht dat je verliest constant blijven aanvullen. Drink het liefst normaal, plat water, omdat dit het beste is voor de vochtbalans. Je kunt er eventueel voor kiezen om een half bouillonblokje door het water te mengen of om er slappe thee van te maken. Probeer het water in kleine porties te drinken, zodat jij jouw maag niet overbelast.

5. Vermijd veel vezels

Wat je natuurlijk niet wil doen als je al last hebt van buikgriep, is je maag nog meer prikkelen. Daarom is het verstandig om voeding met veel vezels even te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan producten zoals bruin brood, volkoren rijst, fruit en bonen.

Wat is buikgriep?

Buikgriep is een infectie van je maag-darmkanaal. De binnenkant van je maag is bekleed met slijmvlies. Bij buikgriep is dit slijmvlies ontstoken. Buikgriep wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een virus, zoals het norovirus.

Symptomen van buikgriep zijn:

 • Diarree
 • Buikpijn 
 • Buikkrampen
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Hoofdpijn 
 • Lichte koorts
 • Verminderde eetlust 
 • Spierpijn

Je kunt besmet raken met buikgriep door:

 • Direct contact met een besmet persoon 
 • Contact met besmette oppervlaktes of spullen en vervolgens je mond aanraken
 • Besmette speekseldruppels die je inademt via de lucht 
 • Besmet voedsel te eten of besmet water te drinken

Wat kun je doen tegen buikgriep?

Het is erg vervelend om buikgriep te hebben en je wil er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zijn. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat buikgriep zo snel mogelijk overgaat en je er niet teveel last van krijgt:

 • Blijf drinken: Probeer te blijven drinken, ook als je het soms niet binnen kan houden. Je verliest veel vocht door buikgriep en dat moet je wel aan blijven vullen, anders loop je het risico op uitdroging. Drink kleine beetjes en niet te veel in één keer om je maag niet te overbelasten. 
 • Controleer de kleur van je urine: Door de kleur van je urine in de gaten te houden, kun je uitdroging voorkomen. Je herkent uitdroging namelijk aan een donkere kleur van de urine. 
 • Vermijd cafeïne: Cafeïne heeft een laxerend effect op de darmen, wat je juist wil vermijden als je last hebt van buikgriep. Vaak heb je dan namelijk al last van diarree.  
 • Blijf eten: Waarschijnlijk kun je maar weinig voedsel binnen houden als je last hebt van buikgriep, maar toch is het goed om te blijven eten. Doe je dit niet, dan word je erg slap en futloos door een gebrek aan voedingsstoffen. Eet licht verteerbare producten, zoals witbrood en witte rijst. 
 • Let op eventuele medicatie: Als je medicatie slikt, zoals de anticonceptiepil, moet je er goed op letten dat je deze nog wel goed werkt, vooral als je veel moet overgeven of ernstige diarree hebt. Het kan in dit geval namelijk zijn dat jouw lichaam de stoffen van de medicatie niet goed opneemt. 
 • Eten na het overgeven: Wat moet je eigenlijk eten na het overgeven? Je kunt het beste beginnen met rustig kleine beetjes water of slappe thee drinken, zodat je maag niet te veel geprikkeld wordt. 
 • Anderen niet besmetten: Als je last hebt van buikgriep, moet je opletten dat je andere mensen in je huishouden niet besmet. Laat iemand anders het eten bereiden en was regelmatig je handen.

Veelgestelde vragen

Wat kun je het beste eten als je buikgriep hebt?

Wit brood, witte rijst en soep. Vermijd voedingsmiddelen met veel vezels, zoals bruin brood en volkoren rijst.

Wat eten vlak na buikgriep?

Vlak na buikgriep is het wel goed om veel vezels te eten, zodat je lichaam weer aan kan sterken en zodat je stoelgang weer goed op gang komt.

Hoe herstel je het snelst van buikgriep?

Zorg dat je genoeg drinkt en blijf ook eten. Zo blijft je lichaam wat sterker en zal het virus sneller verdreven worden.

Wat kun je eten als je moet overgeven?

Als je moet overgeven kun je het beste licht verteerbare voedingsmiddelen eten, zodat jouw darmen niet extra geprikkeld raken.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website