Als je hebt overgegeven, is het soms best lastig en misschien ook wel een beetje spannend om daarna weer iets te eten of drinken. Toch is dit in de meeste gevallen wel het beste om te doen, aangezien je dan weer aan kunt sterken. Je lichaam wordt erg zwak van overgeven, aangezien je alle voedingsstoffen kwijt raakt. Voedingsstoffen die jouw lichaam wel nodig heeft om te functioneren. Dat betekent natuurlijk niet dat je weer alles kunt gaan eten zoals je normaal ook doet, want dan is de kans groot dat jouw maag opnieuw geïrriteerd raakt en dat je weer moet overgeven, dat wil je ook niet. In dit artikel vertellen we je wat je het beste kunt eten na het overgeven!
Als je moet overgeven, komt alles dat op dat moment in je maag zit ineens met golven naar buiten. Dat geeft vaak een enorm vervelend gevoel en sommige mensen zijn zelfs erg bang om over te geven. Voordat je moet overgeven, voel jij je misselijk. Daarnaast zul je merken dat je meer speeksel aan gaat maken en dat je misschien ook al gaat kokhalzen. Meestal voel je het wel op tijd opkomen om naar een wc te rennen, maar helaas is dat niet altijd het geval. Om weer aan te sterken na het overgeven, is het belangrijk dat je iets eet. Hieronder zetten we voor je op een rij wat je kunt eten na het overgeven.
Als je hebt moeten overgeven of diarree hebt gehad, is het goed om voedingsmiddelen te eten die veel vezels bevatten. Vezels ondersteunen je darmen en maag en zorgen ook langer voor een vol gevoel, zodat je niet zoveel hoeft te eten. Zo is de kans kleiner dat jouw darmen en maag weer geïrriteerd raken. Voedingsmiddelen met veel vezels zijn bijvoorbeeld volkoren producten, couscous, groenten en havermout. Eet pas weer meer vezels wanneer het overgeven echt is gestopt. Deze voedingsmiddelen hebben namelijk meer tijd nodig om te verteren.
Weet je nog niet zeker dat het braken helemaal voorbij is? Dan kun je het beste kiezen voor licht verteerbare voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt en voedsel met weinig vezels, zoals wit brood. Probeer geen vers fruit of rauwe groenten te eten, want deze prikkelen de darmen juist, waardoor je misschien weer moet braken.
Moet je overgeven, dan is het erg belangrijk dat jij jouw vochtpeil in de gaten houdt. Het risico op uitdrogen is namelijk groot, zeker als je ook nog diarree hebt en moeite hebt met drinken. Probeer steeds kleine beetjes te drinken, zodat het niet teveel wordt voor je maag en darmen, maar je wel vocht binnenkrijgt. Je kunt naast water ook thee zonder suiker, sportdrank of bouillon drinken. Die laatste is ook goed als je moeite hebt met eten, aangezien je dan toch wat voedingsstoffen binnenkrijgt.
Heb je moeite met eten omdat je veel moet overgeven? Dan merk je al snel dat jij je zwak en suf gaat voelen. Logisch, want je lichaam krijgt amper voedingsstoffen binnen. Dit wil je eigenlijk zoveel mogelijk voorkomen, want het zorgt ervoor dat je lichaam niet goed kan vechten tegen een eventueel virus of bacteriën die het overgeven veroorzaken. Banaan, rijst, toast of appelmoes zijn goede voedingsmiddelen om te zorgen dat je lichaam energie krijgt, zonder dat je maag en darmen teveel prikkels krijgen!
Als je echt net hebt overgegeven, of het is al even geleden maar je hebt sindsdien nog niets gegeten, moet je helemaal opletten. Zelfs als je niet ziek bent, is het verstandig om op te letten met wat je eet op een lege maag. Zo is pittig eten niet goed voor een nuchtere maag en ook junkfood zoals pizza of friet is een slecht idee. Heb je ook nog buikgriep of heb je om een andere reden over moeten geven, dan moet je zeker voorzichtig zijn. Je kunt het beste kiezen voor voeding die licht op de maag is, zoals rijstwafels, crackers, rijst of geroosterd (wit) brood.
In de meeste gevallen is overgeven geen ernstig symptoom. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de avond van tevoren te veel hebt gedronken, dat je een virus op hebt gelopen of dat je iets verkeerds hebt gegeten. In dat geval is het alleen maar goed dat je de boosdoener uit je lichaam gooit. Toch zijn er een aantal gevallen waarin het verstandig is om contact op te nemen met de huisarts als je moet overgeven:
Deze symptomen kunnen wijzen op uitdroging, een hersenschudding of een probleem met je maag of darmen. Daarom raden we je altijd aan om in een van deze gevallen naar de dokter te gaan!
Je kunt het beste kiezen voor voedingsmiddelen die licht verteerbaar zijn, zoals rijst, wit brood of yoghurt. Probeer ook kleine beetjes te eten en niet teveel in één keer.
Als je een compleet lege maag hebt na het overgeven, moet je opletten met wat je eet. Je maag en darmen zijn namelijk erg kwetsbaar. Eet iets dat licht verteerbaar is, zoals geroosterd wit brood, rijstwafels, rijst of crackers.
Laat je maag altijd eerst even tot rust komen na het overgeven, voordat je weer gaat proberen iets te eten of te drinken. Neem iedere 5 tot 10 minuten een klein slokje water, zodat je niet uitdroogt.