Wat helpt tegen pijn of jeuk door brandnetels?Wat helpt tegen pijn of jeuk door brandnetels?

Wat helpt tegen pijn of jeuk door brandnetels?

Wat helpt tegen pijn of jeuk door brandnetels?

eilish

Laatst bijgewerkt

Als kind heb je waarschijnlijk vaak genoeg gevoeld hoe het is om per ongeluk brandnetels aan te raken met de blote huid. Prettig is het zeker niet, het kan erg jeuken, maar ook branden of zelfs pijn doen. Ga je als volwassene graag kamperen, dan zul je ook regelmatig in aanraking komen met deze plant. Dan wil je natuurlijk liever niet de rest van je vakantie met jeuk en pijn rondlopen. In dit artikel vertellen we je wat helpt tegen brandnetels!

Wat helpt tegen brandnetels? 4 tips!

In Nederland vinden we twee soorten brandnetels: de grote brandnetel en de kleine brandnetel. De grote brandnetel kan wel tot 2 meter hoog worden, terwijl de kleine brandnetel maximaal 50 centimeter boven de grond uit komt. Helaas zorgen beide soorten voor dat vervelende, brandende gevoel dat we maar al te goed kennen. Het maakt dus niet uit wat voor soort brandnetel je ziet staan, het is altijd verstandig om zo ver mogelijk uit de buurt te blijven. Toch zal het wel eens voorkomen dat je de plant niet op tijd ziet en dat het al te laat is. In dat geval wil je natuurlijk dat de jeuk en het brandende gevoel zo snel mogelijk weg zijn. Hieronder zetten we 4 tips voor je op een rij om de jeuk en pijn bij brandnetels tegen te gaan.

1. Andere planten tegen brandnetel jeuk

Er zijn een aantal planten die helpen tegen de jeuk en het brandende gevoel die worden veroorzaakt door het aanraken van een brandnetel:

  • Weegbree: Deze plant werkt goed tegen jeuk door een brandnetel. Zowel de smalle als de grote weegbree werken goed en groeien tussen mei en november. Vaak groeien deze planten ook in de buurt van brandnetels, dus zou je ze makkelijk moeten kunnen vinden als je net een brandnetel hebt aangeraakt. Breek de plant doormidden en wrijf hem over de jeukende plekken. 
  • Paardenbloem: Paardenbloem helpt ook goed tegen de klachten als gevolg van brandnetels. Duw het gele deel van de bloem tegen de aangetaste plekken en wrijf het eroverheen. De jeuk gaat dan vanzelf weg. 
  • Hondsdraf: Deze plant groeit vrijwel altijd in de buurt van brandnetels, dus je zou hem meteen moeten kunnen vinden als je in aanraking bent gekomen met een brandnetel. Het paarse plantje bloeit alleen tussen april en juni, maar helpt goed tegen jeuk door brandnetels. Pluk de blaadjes van de bloemen af en knijp ze fijn totdat er sap uit komt. Smeer dit sap vervolgens op de pijnlijke plek. 
  • Munt: Gekneusde muntblaadjes remmen ook de klachten als gevolg van brandnetels. Ook deze blaadjes moet je over de bultjes of jeukende plekken wrijven om de klachten te verhelpen. 
  • (Veld)zuring: Dit plantje groeit alleen tussen mei en juni in de buurt van brandnetels. Ook van dit plantje gebruik je het sap om de jeuk of pijn door brandnetels te verhelpen. Het kan in het begin wat extra prikken, maar daarna nemen de klachten af. 
  • Bananenschil: Het kan een beetje stinken, maar een bananenschil over de aangetaste plekken wrijven helpt ook tegen de jeuk of het branden. De suiker uit de schil schijnt het mierensap uit de brandnetel tegen te gaan.

2. Zalf om brandnetel pijn te bestrijden

Er zijn ook een aantal zalven die je kunt smeren om brandnetel plekken te behandelen:

  • Corticosteroïden Zalf: Deze zalf onderdrukt het immuunsysteem van de huid, waardoor jouw lichaam niet reageert op de brandnetel. Je kunt dit zowel als zalf en als spray vinden. 
  • Ourganix lotion: Deze biologische lotion is eigenlijk ontwikkeld om de irritatie van de huid naar aanleiding van de eikenprocessierups tegen te gaan, maar het werkt ook tegen de reactie van de huid op een brandnetel. 
  • Calendulan: Je kunt deze zalf ook als emulsie of spray krijgen. Het werkt hetzelfde als corticosteroïden zalf en zorgt voor onmiddellijke verzachting van de jeuk
  • Antihistamine: Bij aanraking met een brandnetel maakt jouw lichaam antihistamine aan om het mierensap in de plant te bestrijden. Dit is voornamelijk waar de jeuk vandaan komt. Antihistamine tabletten kunnen hier goed tegen helpen, zeker als je bulten hebt van de brandnetel of langer last hebt van de jeuk dan normaal.

3. Geprikt door brandnetels? Dit zijn goede huis-, tuin- en keukenmiddelen!

Een huis-, tuin- en keukenmiddel werkt vaak net zo goed tegen jeuk bij brandnetel uitslag als een zalf. Tandpasta, azijn, urine, speeksel, afplakplakband, aardappel, zout en handzeep schijnen allemaal goed te werken tegen jeuk of pijn door brandnetels. Dit zijn ideale middelen als je op de camping staat en in aanraking komt met brandnetelbladeren!

4. Koelen helpt ook tegen brandnetels

Als je last hebt van jeuk door brandnetel bulten, werkt het koelen van de bulten of de aangetaste plekken vaak ook goed tegen de klachten. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van ijsblokjes, een coolpack, Aloë vera gel en yoghurt. De kou verdooft de huid een beetje, waardoor de ergste jeuk in ieder geval weg trekt. Het kan ook werken om je armen of benen in koud water onder te dompelen, maar dit helpt vaak maar tijdelijk. De jeuk komt uiteindelijk toch weer terug en dan kun je beter een andere tip volgen om de klachten tegen te gaan.

Veelgestelde vragen

Wat helpt tegen brandnetels oma weet raadt?

Er zijn een hoop huis-, tuin- en keukenmiddelen die je kunt gebruiken tegen brandnetel jeuk. Denk bijvoorbeeld aan tandpasta, urine, azijn, aardappel, bananenschil, speeksel, zout en handzeep.

Wat helpt tegen brandnetels natuurlijk?

Als je op een natuurlijke manier de klachten door een brandnetel tegen wil gaan, kun je planten over de aangetaste plekken wrijven. Planten die hiervoor geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld paardenbloemen, munt, hondsdraf, weegbree, geplette bramen en dovenetel.

Wat is het beste tegen brandnetels?

De beste manier om klachten door brandnetels tegen te gaan, is door planten over de jeukende plekken te wrijven die in de buurt van de brandnetel groeien. Denk bijvoorbeeld aan de paarse bloemen van hondsdraf, de bloem van een paardenbloem of blaadjes van een muntplant.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website