5 tips tegen klachten als gevolg van een kater

5 tips tegen klachten als gevolg van een kater

5 tips tegen klachten als gevolg van een kater

eilish

Laatst bijgewerkt

Iedereen heeft er wel eens last van na een goed feestje of een lang weekend: een kater. De symptomen variëren nogal, van hoofdpijn en misselijkheid tot zelfs koorts en overgeven, maar fijn is het in ieder geval nooit. Of je snel last hebt van een kater, is vaak helaas genetisch bepaald. Als je minder goed tegen alcohol kunt, heb je waarschijnlijk ook sneller een kater. Wanneer je hier snel last van hebt, wil je natuurlijk wel weten wat je ertegen kunt doen, zodat je er niet te lang last van hoeft te hebben. In dit artikel vertellen we je wat te doen tegen een kater!

Wat helpt tegen een kater? 10 tips!

Een kater kan echt je hele dag verpesten, want je kunt je goed beroerd voelen. Heb je een kater maar moet je eigenlijk nog van alles doen die dag? Dan wil je natuurlijk het liefst dat de kater zo snel mogelijk voorbij is. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat de kater snel weer weg gaat. Hieronder sommen we een aantal manieren voor je op.

1. Veel water drinken helpt tegen een kater

Als je last hebt van een kater, vooral als je ook veel hoofdpijn hebt, dan is het belangrijk dat je veel drinkt. En dan bedoelen we natuurlijk water drinken, niet nog meer alcohol of koffie. Van koffie droog je namelijk nog meer uit, dat wil je juist voorkomen. Uitdroging is vaak de oorzaak van de hoofdpijn die je hebt als je de vorige dag teveel hebt gedronken. Probeer dus heel veel water te drinken de dag na een iets te leuk feestje. Drink je niet graag water? Dan kun je het wat meer smaak geven met citroensap, munt of komkommer.

2. Ontbijten als middel tegen een kater

Als je misselijk bent en hoofdpijn hebt, moet je waarschijnlijk niet denken aan eten. Toch is het goed om dit juist wel te doen als je de dag van tevoren veel hebt gedronken. Een klein ontbijt is al genoeg om je maag wat te kalmeren, zodat je op den duur minder misselijk wordt. Brood en fruit kun je vaak goed eten, maar ook eitje is aan te raden. Dit staat niet voor niets bekend als echt katervoedsel. Ei is een bron van proteïnen en vitamine B. Zorg dat je bij het eten ook genoeg water of thee drinkt.

3. Lekker bewegen

Wanneer je teveel hebt gedronken de dag van tevoren voelt het waarschijnlijk niet als ‘lekker’ bewegen, maar beweging is wel een goede remedie tegen een kater. Eigenlijk is het goed om al meteen als je wakker wordt een beetje te bewegen, al ben je vaak juist geneigd om de hele dag op de bank te gaan zitten. Je moet natuurlijk ook niet fanatiek gaan sporten, maar een aantal simpele fysieke oefeningen of een korte wandeling zorgen ervoor dat je lichaam de alcohol wat makkelijker kan afbreken.

4. Wat helpt tegen een kater? Slaap!

Probeer na een avond veel drinken zo lang mogelijk uit te slapen. Voor sommige mensen is dit erg lastig als ze veel alcohol hebben gedronken, omdat je lichaam uitdroogt. Hierdoor is de kans groot dat je vroeg wakker wordt. Toch is het goed om te proberen zo lang mogelijk te slapen, zodat je lichaam sneller herstelt. Hoe langer je slaapt, hoe kleiner de kans is op hoofdpijn en misselijkheid.

5. Spring onder de douche

Als je al misselijk bent, is de kans groot dat je nog misselijker wordt van vieze geuren op je lichaam of in je haar. Zeker als de geur van alcohol nog in je haar hangt. Uit onderzoek blijkt dat afwisselen tussen warm en koud douchen erg goed is bij een kater. Na een douche voel jij je frisser, vaak ook in je hoofd. Het is ook een eenvoudige manier om de kans te verkleinen dat je misselijk wordt.

6. Paracetamol innemen 

Dit is natuurlijk geen verrassing en waarschijnlijk doe je dit ook al als het nodig is, maar het is goed om paracetamol in te nemen tegen de gevolgen van een kater. De pijnstiller helpt tegen de hoofdpijn. Het innemen van aspirine is dan weer geen goed idee, aangezien deze medicijnen acetylsalicylzuur bevatten. Dit zuur is niet goed voor je lever en nieren als je het inneemt wanneer er nog alcohol in je bloed zit.

7. Seks helpt tegen een kater

De één heeft er wel zin in na een avond doordrinken en de ander juist helemaal niet, maar seks is een goede remedie tegen hoofdpijn die veroorzaakt wordt door alcohol. Tijdens de seks maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan, wat zorgt voor een goed gevoel en werkt als een natuurlijke pijnstiller. Zo is je hoofdpijn in no-time over!

8. Ga naar buiten

De muffe geur in je slaapkamer of in de woonkamer helpt zeker niet tegen een kater. Ga liever even lekker naar buiten, bijvoorbeeld het bos in. Een rondje om je huis wandelen is ook al goed, mocht je niet het gevoel hebben dat je ver kunt komen. Frisse lucht helpt goed tegen de misselijkheid.

9. Volkoren voedingsmiddelen eten

Alcohol zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel ontregeld raakt, waardoor jij je slap en futloos gaat voelen. Door volkoren te eten zorg je dat jouw bloedsuikerspiegel weer op orde komt. Hierdoor ga jij je weer fitter voelen.

10. Een kater voorkomen

Wat helpt nu echt tegen een kater? De beste remedie is natuurlijk om tijdens het drinken al dingen te doen om een kater te voorkomen. Probeer genoeg water te drinken tussen de alcohol door en zorg dat je goed eet voordat je begint met alcohol drinken.

Veelgestelde vragen

Welke producten helpen tegen kater?

Een paracetamol is het beste middel tegen hoofdpijn bij een kater. Daarnaast is het goed om veel water te drinken en genoeg te bewegen. Probeer ook volkorenproducten te eten.

Waarom helpt cola tegen een kater?

Cola drinken zorgt ervoor dat je maag rustiger wordt, waardoor je minder misselijk wordt. Drink niet teveel cola, want dit kan er juist weer voor zorgen dat je verder uitdroogt.

Hoe lang heb je last van een kater?

Een kater kan een paar uur duren, maar soms zelfs een dag of meerdere dagen. In de meeste gevallen geldt dat hoe meer je drinkt, hoe langer de kater duurt.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website