Wat moet je niet eten bij buikgriep? - Tweestedenziekenhuis.nl

Wat moet je niet eten bij buikgriep?

Wat moet je niet eten bij buikgriep?

eilish

Laatst bijgewerkt

Als je last hebt van buikgriep moet je erg voorzichtig zijn met wat je eet, dat is natuurlijk logisch. Je maag en darmen zijn immers al erg gevoelig en prikkelbaar, dus je moet ze juist een beetje zien te ontlasten. Maar helemaal niets eten is ook niet goed, want daar word je heel zwak van, waardoor je lichaam zichzelf niet goed kan herstellen. Je hebt die energie juist hard nodig om beter te worden. Het is dan wel zo handig om te weten wat je wel en niet kunt eten als je last hebt van buikgriep, zodat jij je niet nog zieker gaat voelen. In dit artikel vertellen we je wat je niet moet eten bij buikgriep!

Wat moet je niet eten bij buikgriep?

Om van buikgriep af te komen, kun je helaas niet veel meer doen dan gewoon genoeg rust nemen en je lichaam de tijd geven om te herstellen. Je kunt eventueel middelen nemen tegen overgeven of diarree, mocht je hier veel last van hebben, maar deze kun je helaas niet in alle situaties gebruiken. Het belangrijkste is dat je genoeg uitrust, genoeg drinkt zodat je niet uitdroogt en toch een beetje blijft eten om niet te zwak te worden. Je moet natuurlijk wel opletten wat je eet, want lang niet alles is geschikt voor iemand met buikgriep. Hieronder zetten we voor je op een rij wat je absoluut niet moet eten als je last hebt van buikgriep. Ben je benieuwd wat je wel moet eten bij buikgriep? Dat lees je in een ander artikel op onze website.

1. Wat moet je niet eten bij buikgriep? Zoetigheid!

Probeer niet te veel zoetigheid te eten als je last hebt van buikgriep. Geraffineerd suiker eten kan er namelijk voor zorgen dat jouw witte bloedcellen tijdelijk minder goed tegen bacteriën kunnen vechten. Je immuunsysteem wordt hier dus zwakker van, waardoor de bacteriën die jou ziek maken minder snel uit je lichaam gaan. Zeker als je een buikvirus op hebt gelopen is geraffineerd suiker een slecht idee, aangezien suiker vocht uit je lichaam haalt. Hierdoor is de kans op uitdroging nog groter. Laat koekjes, snoepjes, chocolade of suikerrijke cornflakes dus maar even staan als je buikgriep hebt.

2. Voedingsmiddelen met laxerende stoffen

Als je al last hebt van diarree, spreekt het natuurlijk wel voor zich dat je laxerende stoffen beter kunt vermijden. Voedingsmiddelen waar deze stoffen veel in zitten zijn bijvoorbeeld pruimen en koffie. Moet je vaak naar het toilet, dan raak je veel vocht kwijt. En dat kun je juist niet gebruiken als je al last hebt van buikgriep. Vocht is dan namelijk echt essentieel voor je immuunsysteem en je loopt vaak al een groot risico op uitdroging als je diarree hebt of veel moet overgeven. 

3. Pittig eten

Zelfs als je graag pittig eet, adviseren we je dit niet te doen als je buikgriep hebt. Het kan er namelijk voor zorgen dat jouw maag en darmen nog extra geïrriteerd raken, waardoor diarree of misselijkheid erger kan worden. Mensen denken vaak ook dat het goed is om pittig te eten als ze last hebben van een verstopte neus, maar ook dat is niet het geval. Pittige voeding kan er uiteindelijk namelijk juist voor zorgen dat je neus erger verstopt raakt!

4. Alcoholische dranken

De kans dat je zin hebt in alcohol bij buikgriep is erg klein, maar we waarschuwen er toch altijd even voor. Alcohol zorgt namelijk voor uitdroging, dat is vaak de reden dat je hoofdpijn hebt als je de dag ervoor veel hebt gedronken. Daarnaast ben je vaak al een beetje uitgedroogd als je buikgriep hebt, waardoor je alleen maar eerder dronken wordt en dus nog meer uitdroogt. Daarnaast bevordert alcohol de werking van je spijsvertering, waardoor je meer kans hebt op diarree. Heb je al een waterige stoelgang, dan kan dit door alcohol alleen maar erger worden.

5. Wat nog meer niet eten bij buikgriep? Gefrituurd eten!

Ten slotte raden we je af om gefrituurd eten te consumeren als je last hebt van buikgriep. Het kost jouw maag en darmen namelijk meer moeite en tijd om dit te verteren, waardoor je last kunt krijgen van zuur. We hoeven je denk ik niet uit te leggen waarom dat vervelend is als je al buikgriep hebt!

Wanneer moet je naar de dokter?

Buikgriep gaat in de meeste gevallen binnen een week vanzelf weer over als je genoeg rust neemt. Toch zijn er gevallen waarin het verstandig is om naar een dokter te gaan bij buikgriep:

 • Je bent in de war
 • Je gaat je steeds suffer voelen 
 • Je hebt het gevoel dat je flauw gaat vallen 
 • Je blijft steeds overgeven 
 • Je hebt al meer dan 3 dagen minstens 6 keer per dag ontlasting die zo dun is als water 
 • Je ziet bloed of slijm bij je ontlasting 
 • Je drinkt niet of te weinig 
 • Je hebt al een dag niet meer geplast 
 • Je hebt erg veel dorst, al blijf je drinken 
 • Je hebt al 3 dagen of langer koorts 
 • Je hebt suikerziekte, een nierziekte of hartfalen 
 • Je hebt de hele tijd buikpijn

Ben je 70 jaar of ouder? Dan is het belangrijk dat je dezelfde dag nog naar de huisarts belt als je 1 dag of langer diarree hebt, koorts hebt, langer dan 8 uur niet hebt geplast of medicijnen bij depressie of angst gebruikt.

Veelgestelde vragen

Wat mag je niet eten tijdens buikgriep?

Als je buikgriep hebt, kun je beter geen pittig eten, gefrituurd eten, zoetigheid en voedingsmiddelen met laxerende stoffen eten. Daarnaast raden we je aan om koffie en alcoholische dranken te laten staan totdat jij je weer beter voelt.

Hoe kom ik zo snel mogelijk van buikgriep af?

Er is helaas weinig te doen tegen buikgriep, vaak moet het vanzelf weggaan. Het beste dat je kunt doen is zoveel mogelijk rust nemen, zodat jouw lichaam de gelegenheid krijgt om te herstellen.

Wat moet je niet eten als je misselijk bent?

Als je misselijk bent, moet je zien te voorkomen dat jouw maag en darmen extra geïrriteerd of geprikkeld raken. Vermijd daarom pittig eten, gefrituurd eten, zoetigheid, alcohol en koffie.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website