Wat te doen bij een blaasontsteking? Wij geven je 5 tips!

Wat te doen bij een blaasontsteking? Wij geven je 5 tips!

Wat te doen bij een blaasontsteking? Wij geven je 5 tips!

eilish

Laatst bijgewerkt

Bijna iedereen zal in zijn of haar leven wel eens last hebben van een blaasontsteking. Vrouwen hebben er sneller last van dan mannen, maar ook bij mannen komt een blaasontsteking voor. Vaak komt dit voor als vrouwen tussen de 15 en 24 jaar oud zijn of als je ouder bent dan 60. Een blaasontsteking hebben is erg vervelend, want je ervaart een branderig gevoel bij het plassen en soms ook veel pijn. Daarnaast moet je heel vaak naar de wc. In dit artikel vertellen we je wat te doen bij een blaasontsteking!

Wat te doen bij een blaasontsteking? 5 tips!

Een blaasontsteking ontstaat door het toedoen van bacteriën, vaak uit de darmen. Je kunt last hebben van de volgende klachten:

 • Je ervaart een branderig gevoel of zelfs pijn bij het plassen 
 • Je voelt steeds de drang om te gaan plassen, maar er komt maar weinig uit 
 • Je voelt pijn in je onderbuik of onderrug 
 • Je plas ruikt sterk en misschien ook vies en het kan troebel zijn of bloed bevatten 
 • Je hebt soms al pijn als je het gevoel krijgt dat je moet plassen

In sommige gevallen gaat een blaasontsteking samen met een ontsteking aan de nierbekken. Dit merk je aan de volgende klachten:

 • Je voelt je ziek
 • Je hebt koorts van 38 graden of hoger
 • Je hebt pijn in je zij

Hieronder zetten we 5 tips voor je op een rij om jouw blaasontsteking tegen te gaan.

1. Blaasontsteking vanzelf over laten gaan

In de meeste gevallen gaat een blaasontsteking vanzelf over na een week of twee. Wil je dat de ontsteking zo snel mogelijk weg gaat? Probeer dan in ieder geval genoeg te drinken en meteen naar de wc te gaan als je de aandrang voelt. Zorg ook dat je lang genoeg op de wc blijft zitten, zodat je zeker weet dat alle urine uit je blaas is. Als er urine achterblijft, moet je namelijk nog sneller weer naar de wc en kan dit de ontsteking ook weer verergeren.

2. Antibiotica bij een blaasontsteking of urineweginfectie

Als de blaasontsteking erg lang aanhoudt of je er heel veel last van hebt, wat vaak wijst op een urineweginfectie of een nierbekkenontsteking, kun je de huisarts antibiotica laten voorschrijven. Hiervoor moet je eerst je urine laten controleren bij de huisarts. Probeer de urine binnen twee uur na het plassen af te leveren bij de praktijk, dan zijn de bacteriën nog het beste te zien. Zo weet je zeker of je blaasontsteking hebt, of misschien toch iets anders en kan de huisarts de juiste antibiotica voorschrijven. Dit wordt vaak wel pas gedaan als je al minstens een week last hebt van de ontsteking of wanneer je echt hevige klachten hebt. Slik je antibiotica tegen een blaasontsteking, maak de kuur dan altijd helemaal af, ook als de klachten al eerder weg zijn. Doe je dit niet, dan kan de ontsteking weer terugkomen.

3. Natuurlijke middelen tegen blaasontsteking

Wil je liever geen antibiotica slikken, bijvoorbeeld omdat je hier niet goed op reageert? Dan kun je er ook voor kiezen om de ontsteking te behandelen met natuurlijke middelen. Cranberry is het meest bekende en vaak ook meest effectieve natuurlijke middel tegen een blaasontsteking. Je kunt ervoor kiezen om verse of gedroogde cranberry’s of cranberry jam te eten of cranberrysap te drinken, maar er zijn ook capsules of pillen met cranberry erin die je kunt slikken. Deze zijn te koop bij drogisterijen of natuurwinkels.

4. Ontstoken blaas bij een man

Bij vrouwen kan een blaasontsteking uit zichzelf over gaan, maar bij mannen gebeurt dit eigenlijk bijna nooit. Heb je als man last van een ontsteking aan de blaas, dan is het verstandig om meteen naar de huisarts te gaan voor een antibioticakuur. Ook kinderen en vrouwen met een verminderde weerstand krijgen van de huisarts altijd meteen antibiotica, aangezien hun lichaam niet in staat is om de ontsteking zelf te genezen.

5. Symptomen van een blaasontsteking verminderen

Meestal gaat een blaasontsteking dus uit zichzelf over, maar er zijn gelukkig manieren om te zorgen dat je minder last hebt van de klachten die de ontsteking met zich meebrengt. Je kunt paracetamol slikken tegen zowel de pijn bij het plassen als de pijn aan je onderrug en buik. Cranberrysap kan de pijn bij een ontsteking aan de blaas ook verzachten.

Hoe krijg je een blaasontsteking?

Vraag jij je af hoe je eigenlijk een blaasontsteking krijgt en denk je wel eens ‘hoe voelt een blaasontsteking eigenlijk’? Darmbacteriën zijn in de meeste gevallen de oorzaak van een ontsteking aan de blaas. Via de plasbuis kunnen die bacteriën in de blaas terechtkomen, waardoor je blaaswand gaat ontsteken. In sommige gevallen is een SOA de oorzaak van een blaasontsteking, maar dit komt niet veel voor. Vrouwen krijgen eerder een ontsteking aan de blaas dan mannen, hier zijn een aantal oorzaken voor:

 • Bij vrouwen zit de plasbuis dichter bij de anus 
 • Bij vrouwen is de plasbuis korter dan bij mannen 
 • Bij vrouwen kunnen er tijdens het vrijen bacteriën in de plasbuis komen

Er zijn daarnaast nog een aantal factoren die de kans op een blaasontsteking vergroten:

 • Je bent net uit de overgang
 • Je bent zwanger
 • Je kunt je blaas niet goed leeg plassen 
 • Je hebt een slechte weerstand 
 • Je hebt suikerziekte
 • Je hebt last van blaas- of nierstenen

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik zo snel mogelijk van een blaasontsteking af?

Het is belangrijk dat je minimaal 2 liter water per dag drinkt, zodat je de ontsteking er sneller uit plast. Heb je ernstige klachten? Dan kun je een antibioticakuur vragen aan de huisarts. De ontsteking zal dan binnen een week over zijn.

Wat kan je zelf tegen een blaasontsteking doen?

Je kunt cranberry’s eten om de klachten van een blaasontsteking te verzachten en te zorgen dat deze sneller over gaat. Daarnaast kun je zorgen dat je altijd op tijd naar de wc gaat en helemaal uit plast, zodat er geen urine in de blaas achterblijft.

Kan een blaasontsteking vanzelf over gaan?

Ja, in de meeste gevallen gaat een blaasontsteking vanzelf over na een week of twee.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website