Wat te doen bij koorts? Wij geven je 5 tips!

Wat te doen bij koorts? Wij geven je 5 tips!

Wat te doen bij koorts? Wij geven je 5 tips!

eilish

Laatst bijgewerkt

Als je merkt dat je het op het ene moment ijskoud hebt en dat je het andere moment weer het gevoel hebt dat je in brand staat, dan is de kans groot dat je koorts hebt. Heb je koorts, dan kan dit diverse oorzaken hebben. In de meeste gevallen is het niet nodig om naar de huisarts te gaan en gaat de koorts vanzelf weer weg, maar wanneer moet je dan wel echt naar de dokter? En wat kun je zelf doen als je koorts hebt en hier zo snel mogelijk van af wil? In dit artikel vertellen we je wat te doen bij koorts!

Wat kun je zelf doen tegen koorts? 5 tips!

Wanneer jouw lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden Celsius, heb je koorts. Normaal gesproken schommelt de lichaamstemperatuur tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius. Als een virus of bacterie probeert jouw lichaam binnen te dringen, maakt je lichaam afweerstoffen aan om dit tegen te houden. Bij een hoge lichaamstemperatuur kan het lichaam meer afweerstoffen aanmaken, dus zorgt je lichaam dat de temperatuur stijgt. Het is dus eigenlijk een teken dat je lichaam vecht tegen een virus of bacterie. Al is koorts dus heel nuttig, het is zeker niet fijn om te hebben. Daarom geven we je hieronder 5 tips om zelf koorts tegen te gaan.

1. Zorg dat je genoeg drinkt

Als je last hebt van koorts, is het extra belangrijk dat jouw lichaam genoeg vocht binnenkrijgt. Je zweet immers veel meer dan normaal, waardoor je meer vocht verliest. Door 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken zorg je dat je niet uitdroogt. Probeer niet tegen het zweten te vechten, want slechte bacteriën of virussen verlaten juist het lichaam door middel van zweet. Het helpt je dus om sneller beter te worden!

2. Gezond en gevarieerd eten

Wanneer je koorts hebt, heb je waarschijnlijk weinig zin om te eten, maar toch is het belangrijk dat je dit wel doet. Zo krijg je namelijk de vitaminen en mineralen binnen die jouw lichaam nodig heeft om beter te kunnen vechten tegen virussen en bacteriën. Veel vitamines en mineralen dragen ook bij aan een normale werking van het immuunsysteem. Zorg dus wel dat je gezonde dingen eet als je koorts hebt, geen junkfood. Hier zitten namelijk weinig voedingsstoffen in. Probeer ook niet te eentonig te eten, want dan is de kans groot dat je maar een deel van de stoffen die je nodig hebt, binnen krijgt.

3. Zoek verkoeling op

Zorg dat je luchtige kleding draagt als je lichaamstemperatuur te hoog is, zodat je lijf de warmte goed af kan voeren. Ga liever niet onder een te warme deken liggen, al heb je het nog zo koud. Een dun laken is vaak al voldoende. Zet ook je raam op een kier om wat frisse lucht en verkoeling binnen te krijgen. Let hierbij wel op dat je niet te snel afkoelt, want dan bestaat de kans dat je last krijgt van een koortsstuip. Dingen die je dus vooral niet moet doen als je koorts hebt zijn:

 • Een koude douche nemen 
 • Een koude theedoek in je nek leggen
 • In de toch gaan zitten

4. Zorg dat je genoeg rust krijgt

Het is belangrijk dat je genoeg rust neemt om je lichaam niet te overbelasten. Je lijf heeft alle energie nodig om weer beter te worden, dus is het verstandig om zo min mogelijk energie aan andere dingen te besteden. Even naar buiten gaan om een frisse neus te halen is natuurlijk niet erg, maar sporten is dan weer niet zo’n goed idee. Sporten met koorts is niet alleen onhandig, maar het kan ook gevaarlijk zijn!

5. Naar de huisarts gaan

Koorts gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over, maar er zijn een aantal gevallen waarin het verstandig is om toch maar naar de huisarts te gaan:

 • Je voelt je suf
 • Je lichaamstemperatuur is een paar dagen lang hoger dan 39,5 graden 
 • Je hebt het benauwd of bent kortademig 
 • Je urine is donker van kleur 
 • Je lijdt aan een hart- vaat- of longziekte
 • Je drinkt weinig, wel minder dan de helft van wat je normaal drinkt 
 • Je plast minder dan 2 keer per dag
 • Je hebt suikerziekte
 • Je krijgt weer koorts nadat het een paar dagen weg is geweest 
 • Je hebt een lage weerstand door een ziekte of medische behandeling 
 • Je bent in de afgelopen 4 weken in de tropen geweest 
 • Je kind is jonger dan 6 maanden of ouder dan 5 jaar en heeft last van koortsstuipen

Wanneer heb je koorts?

Je hebt koorts als jouw lichaamstemperatuur 38 graden Celsius of hoger is. Dit kan oplopen tot wel 40 graden koorts, maar hogere temperaturen komen ook af en toe voor. De enige manier om echt zeker te weten dat je lichaamstemperatuur te hoog is, is door hem te meten met een thermometer. Sommige mensen vragen zich af: is koorts besmettelijk? Het antwoord daarop is: nee, koorts is niet besmettelijk. Het is jouw eigen immuunsysteem dat aan het werk gaat. Het virus dat dit veroorzaakt, zou echter wel besmettelijk kunnen zijn. Bij koorts van meer dan 40 graden kan de celstofwisseling, spierwerking en de werking van de enzymen verstoord raken. Daarnaast kunnen je organen beschadigen. Neem dus altijd contact op met de huisarts bij een koorts van 40 graden of meer!

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik zo snel mogelijk van mijn koorts af?

De beste manier om snel van koorts af te komen is veel water drinken en zoveel mogelijk rust nemen, zodat je lichaam zijn werk kan doen.

Wat moet je doen als je 39 graden koorts hebt?

Als je 39 graden koorts hebt of meer, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Dit kan namelijk schade veroorzaken aan je lichaam als het te lang doorzet.

Waarom geen paracetamol bij koorts?

Paracetamol werkt niet koortsverlagend en dit zou zelfs nadelig kunnen zijn voor de immuunrespons van je lichaam.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website