Aambeien: wat kun je ertegen doen? - Tweestedenziekenhuis.nlAambeien: wat kun je ertegen doen? - Tweestedenziekenhuis.nl

Aambeien: wat kun je ertegen doen?

Aambeien: wat kun je ertegen doen?

eilish

Laatst bijgewerkt

Aambeien zijn erg vervelend en pijnlijk om te hebben en helaas komen ze ook sneller weer terug als je ze al eens hebt gehad. In de meeste gevallen zijn ze echter wel onschuldig, wat betekent dat er geen ernstige onderliggende oorzaken zijn. Ongeveer een helft van alle Nederlanders krijgt ooit last van aambeien in hun leven, dat is dus best veel. Je kunt last hebben van inwendige of uitwendige opgezette aders. Inwendige aambeien zijn vaak niet zo pijnlijk, maar uitwendige wel. In dit artikel vertellen we je wat te doen tegen aambeien!

Wat te doen tegen aambeien? 5 tips!

Aambeien zijn opgezwollen bloedvaten in de buurt van de anus. Ze zijn te vergelijken met spataders, maar dan op een erg vervelende plek. Aan de binnenkant van de aders zit een netwerk van aders. Raken die aders opgezwollen, dan stulpen ze in de meeste gevallen uit. Een aambei ziet er dus eigenlijk uit als een uitstulping in de vorm van een kussen. Je kunt inwendige of uitwendige aambeien hebben, afhankelijk van welke aders er opgezet zijn. Opgezette aders bij de anus kunnen op den duur gaan bloeden, maar dit kan verder geen kwaad. Hieronder vertellen we je wat helpt tegen aambeien!

1. Aambeien vanzelf over laten gaan

Aambeien zijn onschuldig en gaan dus in de meeste gevallen vanzelf weer over. Je kunt er wel voor zorgen dat je er minder last van hebt, door zeker te weten dat jouw stoelgang regelmatig en zacht is. Dit kun je doen door de volgende dingen in de gaten te houden:

  • Zorg dat je genoeg water drinkt, zo’n 1,5 tot 2 liter per dag 
  • Zorg dat je vezelrijke voedingsmiddelen eet, zoals volkoren producten en groenten 
  • Gebruik een aambeien zalf, gel of een doekje 
  • Zorg dat jij jouw stoelgang niet forceert 
  • Zorg dat je niet te lang blijft zitten 
  • Zorg dat je genoeg beweegt, het liefst minimaal een half uur per dag 
  • Zorg voor een goede hygiëne 
  • Zorg dat je niet te lang blijft staan zonder te lopen 
  • Zorg dat jij jouw ontlasting niet ophoudt

2. Een aambeien behandeling met aambeienzalf

Een aambeienzalf is een crème die de jeuk of de pijn verzacht. Er zijn ook zalfjes die zorgen dat de aambeien een beetje verschrompelen. De meeste aambeienzalven zijn te koop bij de drogisterij of een gezondheidswinkel. Wees altijd voorzichtig met deze middelen en lees van tevoren de bijsluiter goed door. Bij langdurig gebruik van bepaalde medicatie is het verstandig om eerst te overleggen met een huisarts voordat je aambeienzalf gaat gebruiken.

3. Andere medicijnen tegen aambeien

Naast aambeienzalf zijn er andere medicijnen die je kunt gebruiken als je last hebt van opzette aders rondom de anus. De huisarts kan een zetpil of lokaal verdovende middelen voorschrijven. Zetpillen worden meestal alleen voorgeschreven bij aambeien die naar buiten komen. Lokaal verdovende middelen zorgen dat je minder pijn en jeuk hebt en dat de huid gevoelloos wordt.

4. Vezelpreparaten en tandpasta

Het schijnt dat tandpasta ervoor zorgt dat aambeien verschrompelen. Dit verlaagt de druk en de pijn op de anus. Het gebruik van tandpasta is niet wetenschappelijk onderzocht, maar schijnt voor veel mensen wel te helpen. Lukt het je niet om voldoende vezels binnen te krijgen om te zorgen dat je stoelgang zacht blijft, kun je vezelpreparaten krijgen van de huisarts. Dit zijn zakjes die je inneemt om te zorgen dat je stoelgang dunner en zachter blijft.

5. Aambeien laten verwijderen

Het kan voorkomen dat aambeien niet vanzelf verdwijnen, ook niet als jij je aan alle voedingsadviezen houdt en voorzichtig naar de wc gaat. De huisarts kan je dan doorverwijzen naar een chirurg of een maag-darm-leverarts. Hier kan dan de beslissing worden gemaakt om de opgezette aders te verwijderen, bijvoorbeeld door deze af te laten binden of door er een snee in te maken om verlichting te brengen. Bij het afbinden wordt er een klein elastiekje om de aambei geplaatst. Deze methode wordt het meest gebruikt door chirurgen en artsen voor het verwijderen van aambeien.

Wat is een aambei en wat zijn de symptomen?

Een aambei is een opgezette ader in of rondom de anus. Je kunt ze vergelijken met spataders, maar dan op een erg ongemakkelijke plek. Ze kunnen inwendig of uitwendig zitten. Inwendige aambeien zijn vaak niet zo pijnlijk, maar uitwendige aambeien kunnen wel voor veel pijn zorgen. Beide soorten maken het lastiger om naar de wc te gaan. Als je last hebt van opgezette aders bij de anus, kun je de volgende dingen merken:

  • Je hebt een branderig gevoel bij de anus 
  • Je hebt een drukkend, pijnlijk gevoel, vooral bij uitgezakte opgezette aders 
  • Je hebt last van anale afscheiding 
  • Je hebt last van jeuk en pijn rondom de anus 
  • Je hebt pijn tijdens de ontlasting 
  • Je hebt last van bloedingen bij of uit de anus

Heb je bloed bij je ontlasting? Dan wordt dit in de meeste gevallen veroorzaakt door aambeien. Toch kunnen er ook een aantal andere oorzaken zijn, die ernstiger kunnen uitpakken. Ga bij twijfel dus altijd langs bij de huisarts als je een van de volgende symptomen hebt:

  • Er zit bloed of slijm bij de ontlasting 
  • Je blijft veel problemen of pijn hebben met naar de wc gaan 
  • De opzette aders blijven veel pijn doen of zijn erg gezwollen 
  • Je ziet een uitstulping, maar twijfelt of dit een aambei is

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je aambeien zo snel mogelijk weg?

Aambeien gaan snel over als je zorgt dat jouw ontlasting zacht blijft door genoeg water te drinken en veel vezels te eten.

Kunnen aambeien zelf weg gaan?

Jazeker, in de meeste gevallen gaan aambeien vanzelf weg binnen een paar dagen tot enkele maanden.

Wat kun je zelf doen tegen aambeien?

Er zijn zalven of zetpillen die je kunt gebruiken. Deze zijn te krijgen bij drogisterijen, maar hier moet je wel voorzichtig mee zijn. Over het algemeen is het beter om genoeg te drinken, veel vezels te eten en genoeg te bewegen. Zo gaan de aambeien vanzelf weer weg.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website