Last van droge ogen? Wij geven je 6 tips om dit tegen te gaan!

Last van droge ogen? Wij geven je 6 tips om dit tegen te gaan!

Last van droge ogen? Wij geven je 6 tips om dit tegen te gaan!

eilish

Laatst bijgewerkt

Heb je last van droge ogen? Dat kan erg vervelend zijn, vooral als je er constant last van hebt. Brandende ogen kunnen allerlei oorzaken hebben, zoals allergieën, ouder worden, omgevingsfactoren of medische aandoeningen. Ogen zijn erg kwetsbaar, dus je kunt soms door het kleinste geringste al last krijgen van brandende ogen. Daarom is het natuurlijk wel zo prettig om te weten hoe je de klachten kunt verminderen. In dit artikel vertellen we je wat te doen tegen droge ogen!

Wat te doen tegen droge ogen? Wij geven je 6 tips!

Als je last hebt van droge ogen, wil je hier natuurlijk het liefst zo snel mogelijk vanaf zijn of in ieder geval de klachten verminderen. Het kan je immers behoorlijk in de weg zitten, bijvoorbeeld bij het autorijden of als je voor je werk veel moet lezen of achter een beeldscherm zit. Daarnaast worden je ogen ook sneller moe, wat er ook voor zorgt dat je lichaam sneller moe is. Hieronder zetten we een aantal tips voor je op een rij om brandende ogen tegen te gaan.

1. Je oogleden wassen als huismiddel tegen brandende ogen

Water is een makkelijk en effectief huismiddel tegen brandende of droge ogen. Door regelmatig je oogleden te wassen met water zorg je dat de oliestroom naar je ogen verminderd wordt, waardoor je bacteriën verwijdert en een ooglidontsteking kunt verzachten. Masseer je dichte ogen voorzichtig in de buurt van de basis van je wimpers met lauw of koel water.

2. Een warm kompres

Je kunt er ook voor kiezen om je oogleden te wassen met een warm kompres. Dit is vooral goed om droge ogen en jeuk te verlichten. Als je tranen te snel opdrogen of als de klieren die de olie in je ogen produceren, niet meer goed functioneren, zijn dit soort huismiddelen tegen brandende ogen erg handig. Maak een schoon washandje nat met warm water, wring dit uit en leg het op je gesloten ogen. Laat het washandje 1 tot 5 minuten liggen. Zodra het afkoelt spoel je het washandje weer schoon met warm water. Vervolgens kun je het washandje nog over je oogleden halen om eventueel vuil van je wimpers te halen.

3. Minder beeldschermen

Een verandering in je gewoontes kan ook helpen om droge ogen te voorkomen of te verhelpen. Een veelvoorkomende oorzaak van droge ogen is namelijk vermoeidheid door het overmatig blootstellen van je ogen aan beeldschermen. Probeer de 20-20-20 regel aan te houden als je veel gebruikmaakt van apparaten met beeldschermen. Dit houdt in dat je iedere 20 minuten weg kijkt van je beeldscherm naar iets dat minstens op 20 meter afstand staat voor minstens 20 seconden. Een bril die blauw licht blokkeert kan je ook goed helpen om vermoeidheid van je ogen door beeldschermen tegen te gaan.

4. Genoeg water drinken

Uitdroging kan ervoor zorgen dat je nog meer last krijgt van droge ogen of oogleden. Door zoveel mogelijk water te drinken kun je dus zorgen dat de symptomen van brandende ogen minder worden of zelfs wegblijven. Drink je hele dag door water, niet in één keer heel veel en daarna een paar uur niets. Dit helpt je om je ogen vochtig te houden. Je kunt er ook voor kiezen om voedsel te eten dat rijk is aan water, zoals watermeloen en komkommer.

5. Veel knipperen als wondermiddel tegen droge ogen

Het klinkt misschien te simpel om een wondermiddel te zijn, maar door veel met je ogen te knipperen, kun je droge ogen tegengaan. Door veel naar een beeldscherm te kijken, ga je vaak zonder dat je het doorhebt minder knipperen. Probeer jezelf er daarom aan te herinneren dat je veel moet knipperen terwijl je achter een beeldscherm zit. Sluit tussendoor ook even helemaal je ogen en zorg dat je hierbij zachtjes je oogleden samenknijpt.

6. Zorg voor voldoende vocht in de lucht

Als de luchtvochtigheid in je huis erg laag is, bijvoorbeeld door het gebruik van verwarming of airconditioning, zul je sneller last krijgen van droge ogen. Probeer thuis dus gebruik te maken van een luchtbevochtiger als de luchtvochtigheid vaak te laag is. Dit helpt de lucht vochtig genoeg te houden om geen brandende ogen te krijgen. Een luchtbevochtiger is voornamelijk goed als je ‘s nachts veel last hebt van droge ogen. 

Wat zijn droge ogen?

Droge ogen ontstaan wanneer de ogen niet genoeg tranen produceren of wanneer de kwaliteit van de tranen slecht is. Er zijn veel factoren die dit kunnen veroorzaken, zowel uitwendige als inwendige factoren. Van ouderdom tot het innemen van te weinig vocht, maar ook het gebruiken van bepaalde medicijnen of te veel achter de computer zitten. Om te zorgen dat jouw tranen van goede kwaliteit zijn, is het belangrijk dat het zogenoemde traanfilm in goede conditie is. Dit is een dun laagje over je hoornvlies en bestaat uit drie lagen. Als één van die drie lagen niet goed functioneert, kun je last krijgen van brandende ogen en kan het zijn dat je oog niet meer goed beschermd wordt tegen viezigheid en infecties.

Symptomen van droge ogen zijn:

  • Wazig zien of een wisselend zicht 
  • Branderig, jeukend of prikkend gevoel 
  • Het gevoel dat er iets in je ogen zit 
  • Overmatig tranen van je ogen
  • Roodheid van de ogen

Veelgestelde vragen

Kan je genezen van droge ogen?

Bij de meeste mensen zijn de klachten van droge ogen goed tegen te gaan, bijvoorbeeld met behulp van kunstmatige tranen. Echt genezen van brandende ogen is echter vaak niet mogelijk als het om een medische conditie gaat.

Welke vitamine voor droge ogen?

Vitamine A helpt tegen brandende ogen en het aanpassen van je zicht bij schemer. Deze vitamine zit in een hoop voedingsmiddelen, zoals vlees, eieren en vis. Ook in sommige groenten zit veel vitamine A of caroteen.

Kan een bril helpen tegen droge ogen?

Er zijn speciale brillen die helpen tegen de klachten die ontstaan door brandende, jeukende ogen. Dit staat bekend als een droge ogen bril of kappenbril.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website