Heb je last van haaruitval? Dit kun je ertegen doen!Heb je last van haaruitval? Dit kun je ertegen doen!

Heb je last van haaruitval? Dit kun je ertegen doen!

Heb je last van haaruitval? Dit kun je ertegen doen!

eilish

Laatst bijgewerkt

Haaruitval is in principe normaal, een mens verliest gemiddeld 50 tot 120 haren per dag. Zeker in het najaar is het normaal dat je haardos behoorlijk uitdunt. Gemiddeld duurt het zo’n 3 tot 5 jaar voordat een haar zijn cyclus heeft doorlopen en dan valt deze uit. Als je gemiddeld 100 haren per dag verliest, is dit dus normaal. Je zult hier niet minder vol haar van krijgen. Verlies je echter meer haren dan dat, dan kan er een andere onderliggende oorzaak zijn. In dit artikel vertellen we je wat te doen tegen haaruitval!

Wat te doen tegen haaruitval? 3 tips!

Er zijn verschillende soorten haaruitval: mannelijke kaalheid, diffuse haaruitval, pleksgewijze haaruitval en hormonale haaruitval. Mannelijke kaalheid is een van de meest voorkomende vormen. Het wordt gezien als een erfelijke vorm van haarverlies. Bij mannen uit zich dit vooral bij de kruin en de slapen. Bij vrouwen komt dit echter ook voor, al verwachten de meeste mensen dit niet. De hormoonhuishouding kan ook haarverlies veroorzaken. De oorzaken van diffuse en pleksgewijze haaruitval lopen nogal uiteen. Het is dus verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan om de oorzaak te achterhalen. Vaak zijn er gelukkig ook dingen die je er zelfs tegen kunt doen. Hieronder sommen we 3 van die dingen voor je op. 

1. Vitamines tegen haaruitval

Er zijn diverse haarvitamines die een positieve invloed kunnen hebben op de haargroei. Dit zijn vitamines die je binnenkrijgt via voeding of supplementen. Denk bijvoorbeeld aan Vitamine D, ijzer, biotine en zink. Daarnaast is ook eiwit goed tegen haarverlies. Eiwitten bevatten namelijk keratine, waar ons haar ook uit is opgebouwd. Eiwitten zitten in mager vlees, groenten, noten en zuivel. Je kunt er ook voor kiezen om eiwitpoeder te gebruiken zodat je meer eiwitten binnen krijgt. 

2. Shampoo tegen haarverlies

Je kunt er ook voor kiezen om speciale shampoo tegen haarverlies te gebruiken. Dit soort shampoo bevat ingrediënten waarvan is bewezen dat ze je haar sterker en elastischer maken en dat ze de groei van nieuwe haren stimuleren. Ook shampoo met Dode Zeezout is een aanrader als je erg last hebt van haaruitval. Mineralen uit de Dode Zee bevatten namelijk een hoog gehalte aan magnesium, wat ze kalmerend en ondersteunend maken voor de huidbarriere. 

3. Haaruitval stoppen met behulp van de huisarts

In sommige gevallen is het verstandig om met haaruitval naar de huisarts te gaan. Het kan namelijk een symptoom zijn van een onderliggend probleem met de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan problemen met de schildklier. Een huisarts kan je helpen te achterhalen wat de oorzaak is van jouw haarverlies. Je kunt zelfs nog een haaranalyse laten doen door een haarspecialist om de oorzaak te achterhalen, mocht de huisarts er ook niet uitkomen.

De meeste voorkomende oorzaken van haaruitval

Haaruitval is in oorsprong een natuurlijk proces, maar door onderliggende problemen kan het zijn dat dit proces versnelt of versterkt wordt. Je merkt dat de één er meer last van heeft dan de ander. Dit kan een hoop oorzaken hebben, aangezien er veel factoren zijn die de haargroei beïnvloeden. Een aantal mogelijke oorzaken voor haarverlies zijn:

  • Erfelijkheid: Haaruitval kan genetisch bepaald zijn. In dit geval kun je er helaas weinig aan doen, aangezien het in je familie zit. Je kunt de kans dat het haarverlies erger wordt wel verkleinen door gezond te leven en je haar goed te verzorgen. 
  • Stress: Stress kan ervoor zorgen dat de hormoonbalans verstoord raakt. Deze verstoring van de hormoonbalans kan leiden tot haarverlies. Het enige dat je tegen deze vorm van haaruitval kunt doen, is zorgen dat je minder stress hebt. Neem meer rust of start bijvoorbeeld met mindfulness. 
  • Hormonale schommelingen: Hormonale schommelingen kunnen haarverlies veroorzaken, daarom heb je wel eens last van haarverlies als je zwanger bent of wanneer je in de overgang gaat. Hier kun je in principe weinig tegen doen, maar als de schommelingen voorbij zijn, wordt de haaruitval ook weer minder. 
  • Levensstijl: Een ongezonde levensstijl is een veelvoorkomende oorzaak van haaruitval. Denk bijvoorbeeld aan slechte voeding of weinig beweging. Ook een streng dieet kan ervoor zorgen dat je haar sneller uit gaat vallen. 
  • Ouderdom: Als je ouder wordt, groeit je haar minder lang door en zal het dus ook eerder uitvallen. Het wordt ook zwakker en dunner, waardoor het al snel erger lijkt als je haar uitvalt. 
  • Chemotherapie: Een chemokuur kan ervoor zorgen dat je in een korte tijd veel haar verliest.

Haaruitval voorkomen

In sommige gevallen kun je niets doen tegen haaruitval, maar de meeste soorten haaruitval kun je voorkomen door een aantal dingen te onthouden:

  • Zorg dat je gevarieerd en gezond eet: Als je genoeg vitamine B, vitamine C, zink, ijzer en eiwitten binnenkrijgt. Mocht je dit moeilijk vinden, dan kun je er ook supplementen voor slikken. 
  • Zorg dat je genoeg drinkt: Om haaruitval te voorkomen, is het belangrijk dat je genoeg water drinkt. Water is belangrijk voor de opbouw van je haar. 
  • Zorg voor minder stress: Stress is erg slecht voor de groei van je haar en het kan ook voor hormoonschommelingen zorgen. Hierdoor kun je last krijgen van heftiger haarverlies. Probeer dus zo min mogelijk stress te hebben. 
  • Zorg voor goede shampoo: Was je haar regelmatig met cafeïne shampoo om haaruitval tegen te gaan. De cafeïne in de shampoo maakt je haarwortels sterker, waardoor je haar langer blijft zitten.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je haaruitval tegen gaan?

Genoeg eiwitten eten en genoeg vitamine D, zink, ijzer en biotine binnen krijgen zorgt ervoor dat je haar sterker wordt. Er zijn ook speciale shampoos en haar vitamines die je kunt slikken om haaruitval tegen te gaan.

Welke vitamine tekort bij haaruitval?

In de meeste gevallen gaat het om een Vitamine D tekort, maar de oorzaak kan ook een tekort aan ijzer, zink of biotine zijn.

Is haaruitval te stoppen?

Dat ligt aan de oorzaak van de haaruitval. In de meeste gevallen kun je het wel verminderen, maar nooit helemaal stoppen. Haarverlies is immers voor een groot deel een natuurlijk proces.

Dit artikel is geschreven door: eilish

Website