Kriebelhoest: wat is het en wat kun je er tegen doen?

Kriebelhoest: wat is het en wat kun je er tegen doen?

Kriebelhoest: wat is het en wat kun je er tegen doen?

redactie

Laatst bijgewerkt

Iedereen heeft wel eens last van een kriebelhoest. In de meeste gevallen is dit onschuldig, maar het kan wel erg vervelend zijn en stiekem ook veel invloed hebben op je alledaagse leven. Het kan er zelfs voor zorgen dat je slecht slaapt. Daarom wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk van kriebelhoest af zijn. In dit artikel vertellen we je meer over de oorzaken van kriebelhoest en wat je ertegen kunt doen!

Wat is kriebelhoest?

Een kriebelhoest, ook wel droge hoest genoemd, is het gevoel dat je constant een kriebel in je keel hebt, terwijl je geen slijm ophoest. Dit is dus niet hetzelfde als een vastzittende hoest, aangezien je in dat geval wel slijm ophoest. Kriebelhoest is een prikkelende, droge hoest zonder slijm die vaak in combinatie voorkomt met griep of verkoudheid. Een kriebelhoest wordt ook vaak een ‘niet-productieve hoest’ genoemd, aangezien het eigenlijk niets doet. Je slijmvliezen geven wel een hoestprikkel af, maar je hoest geen slijm op. Je hoest omdat je een kriebel voelt, maar je blijft hoesten omdat jij jouw keel met het hoesten nog meer prikkelt. Ook je keel schrapen is eigenlijk slecht om te doen als je last hebt van een kriebelhoest. 

De oorzaak van kriebelhoest

Als je last hebt van een kriebelhoest, is dit vrijwel altijd het resultaat van geïrriteerde luchtwegen of slijmvliezen. Die irritatie kan verschillende oorzaken hebben:

 • Veel stof in je omgeving 
 • Het inademen van rook, of je nu zelf rookt of meerookt 
 • Droge lucht, bijvoorbeeld bij het hoog zetten van de verwarming 
 • Erg warme of koude lucht, bijvoorbeeld door een airco
 • Blootgesteld worden aan chemische stoffen, zoals chloor en ammoniak 
 • Slechte ventilatie in je woning, vaak ook in combinatie met stof 
 • Uitlaatgassen, vooral als je in een gebied woont met veel verkeer 
 • Een virus, zoals griep of verkoudheid 
 • Een aandoening aan je luchtwegen, zoals astma of bronchitis 

In de zomer komt het vaak voor dat mensen last krijgen van een kriebelhoest door airco thuis of op kantoor. Heb je snel last van droge hoest, overweeg dan minder gebruik te maken van de airco, ook in de auto. 

Wat te doen tegen kriebelhoest?

Een kriebelhoest gaat uiteindelijk altijd vanzelf over, maar we kunnen ons voorstellen dat je niet altijd zin hebt om daar op te wachten. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat de droge hoest sneller overgaat: 

 • Zorg dat je keel gesmeerd blijft: Dit kun je op verschillende manieren doen. Genoeg drinken is zeker aan te bevelen. Het maakt niet uit of je warme of koude dranken drinkt, maar koud water en kruidenthee werken over het algemeen het beste. Je kunt ook honing in je thee doen om je keel extra te smeren en tussendoor af en toe een keeltablet nemen. 
 • Zorg dat jouw woning goed geventileerd is: Aangezien slechte ventilatie slecht is voor je luchtwegen, is het goed om bij droge hoest te zorgen voor betere ventilatie. Zet bijvoorbeeld iedere dag de ramen zo’n tien minuten open voor frisse lucht. Zorg daarnaast dat de luchtvochtigheid in huis niet te laag is door het gebruik van verwarming of airco. Een luchtbevochtiger kan hier erg bij helpen. 
 • Praat en rook niet te veel: Als je keel geïrriteerd is, is het goed om niet teveel en te hard te praten. Zo geef je jouw keel en stembanden rust. Dit kan natuurlijk nogal lastig zijn, maar probeer in ieder geval rustig en zacht te praten. Roken zorgt ook voor irritatie van de keel en luchtwegen. Als je last hebt van een droge hoest, is het verstandig om niet te roken en ook niet in rooklucht van anderen te zitten. 
 • Stoom je luchtwegen: Stomen is een goede manier om je luchtwegen open te krijgen, maar ook om je keel te verzachten. Een warm bad of een warme douche helpen dus ook tegen droge hoest. 
 • Drink hoestdrank: Wil je echt snel van je kriebelhoest af? Dan kun je ervoor kiezen om een hoestdrank te nemen. Zorg in dit geval wel dat je de juiste hoestdrank neemt, niet iedere soort helpt namelijk ook tegen droge hoest. 

Slapen met kriebelhoest 

Wat mensen vaak het meest vervelend vinden aan kriebelhoest, is het feit dat ze niet goed kunnen slapen. Een droge hoest wordt vaak namelijk erger als je gaat liggen, hierdoor blijf je maar hoesten en wordt slapen nogal lastig. Helaas is hier weinig tegen te doen, maar er zijn wel een aantal manieren om het hoesten ‘s avonds wat te verzachten, zodat je hopelijk wat uurtjes slaap kan krijgen:

 • Slaap zonder verwarming of airco, zodat de lucht in de slaapkamer niet te droog wordt. 
 • Zet een raam open zodat er meer frisse lucht binnen komt. 
 • Gebruik een extra kussen, zodat je wat meer rechtop zit in je slaap. Hierdoor worden je longen en luchtwegen minder geprikkeld. 
 • Adem niet door je mond, maar door je neus. Zo is de kans kleiner dat je keel geprikkeld wordt en krijgen je stembanden ook meer rust. 
 • Zorg dat je water bij de hand hebt, zodat je kunt drinken als je merkt dat je keel te droog wordt. 

Wat is het beste middel tegen kriebelhoest?

Noscapine is een hoestdrank die vaak wordt gebruikt tegen kriebelhoest. Het middel vermindert de drang om constant te moeten hoesten. Noscapine is specifiek bedoeld voor droge hoest, niet voor hoest waarbij slijm naar boven komt. 

Veelgestelde vragen

Hoe kom je zo snel mogelijk van kriebelhoest af?

Een hoestdrank die voor droge hoest bedoeld is werkt vaak goed, maar zorg er ook voor dat je keel gesmeerd blijft en dat je genoeg drinkt.

Hoe lang duurt droge kriebelhoest?

Een droge kriebelhoest duurt gemiddeld maximaal 21 dagen, afhankelijk van de manier waarop je ermee omgaat.

Wat is de oorzaak van kriebelhoest?

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor kriebelhoest, maar het komt altijd neer op een irritatie van de slijmvliezen en luchtwegen.

Dit artikel is geschreven door: redactie

Website